Pomoc w wyborze energooszczednej latarki
Pomoc w wyborze energooszczednej latarki
Witam serdecznie już raz mi pomogliście w wyborze latarki i do dziś jestem z niej bardzo zadowolony (Ultrafire C2 - przerobiona) tym razem szukam latarki pod namioty dla mojego dziecka
-cena 50zł no max 100zł
-jak najdłuższy czas świeceni
-na baterie (żeby mieć zapas) nie ma tam pradu środek lasu 2 tygodnie
-nie musi świecić jasno ma świecić długoooo
Może macie jakieś sugestie ?
-cena 50zł no max 100zł
-jak najdłuższy czas świeceni
-na baterie (żeby mieć zapas) nie ma tam pradu środek lasu 2 tygodnie
-nie musi świecić jasno ma świecić długoooo
Może macie jakieś sugestie ?
http://mhunt.pl/latarka-romisen-rc-29-q5
+ kilka baterii
+ kilka baterii
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
http://mhunt.pl/latarka-romisen-rc-u4-q5
Długi czas pracy, tryby, różne sposoby zasilania, dość pancerna więc wiele przetrwa w plecaku, łatwa i podatna na ewentualne modyfikacje. Tania
Długi czas pracy, tryby, różne sposoby zasilania, dość pancerna więc wiele przetrwa w plecaku, łatwa i podatna na ewentualne modyfikacje. Tania
ILPT
Do RC-U4 trzeba by dokupić zapas aku 18650, 3xAAA to tylko zasilanie awaryjne - drogie i mało wydajne. Poza tym brakuje niskiego trybu, a taki się przydaje chociażby po to, aby znaleźć coś w torbie, nie oślepiając przy okazji współlokatorów.
ITPLight SA2 R5 będzie dobrym wyborem.
ITPLight SA2 R5 będzie dobrym wyborem.
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
Pod namiot, to ja polecam tylko czołówki! Ręce wolne, wszędzie (w pobliżu) jasno. Gdy przypadkiem zapomnę czołówki a mam ręczną, to w końcu się wsciekam, że mi ręki brakuje, albo mam ciemno, bo nie mam czym (ręką) świecić.
Petzl Tikkina ok 60zł - mało światła, ale z 3aaa świeci "tygodniami" (trochę przesadzam, ale setki godzin chyba, bo nie ma stabilizacji prądu (jak też inne tikki) tak, że z czasem świeci bardzo słabo, ale dalej do namiotu wystarczająco.
Coś co umie troszkę bardziej świecić:
Petzl Tikka 2 Plus chyba ok 100zł nieraz da się nowe na alledrogo kupić. Jak trzeba świeci mocniej, a jak nie, to słabiej (dwa tryby) jeszcze chyba czerwone, które już naprawdę tygodniami świeci. I podobnie jak Tikkina, z czasem świeci słabiej, ale strasznie długoooo.
są jeszcze różne Petzla czołówki na 3AAA, o trochę zróżnicowanych cenach i sposobach świecenia.
A jak chce się iść na spacer to można trzymać czołówkę w ręce i tak świecić - ja ta nieraz sobie spacerowałem po polach w nocy, jakoś z głowy było za mało światła (za mało cieni) przez co za mało było widać nierówności terenu, za to ręka przy chodzeniu wolna i wygodniej mi było świecić z ręki czołowką (wtedy nie miałęm ręcznej przy sobie). I to jedyna sytuacja w ostatnich latach kiedy czołowka nie była idealnym rozwiązaniem
Pozdrawiam
marmez
[ Dodano: 4 Czerwiec 2012, 19:37 ]
Aaa zapomniałem dodać, że petzle tikki i podobne na Aku działają jeszcze dłużej niż na bateriach, ze wzlędu na różne napięcie. Słabiej świecą za to dłużej. Co nigdy mi nie przeszkadzało w stosowaniu właśnie Aku.
Pozdrawiam
Petzl Tikkina ok 60zł - mało światła, ale z 3aaa świeci "tygodniami" (trochę przesadzam, ale setki godzin chyba, bo nie ma stabilizacji prądu (jak też inne tikki) tak, że z czasem świeci bardzo słabo, ale dalej do namiotu wystarczająco.
Coś co umie troszkę bardziej świecić:
Petzl Tikka 2 Plus chyba ok 100zł nieraz da się nowe na alledrogo kupić. Jak trzeba świeci mocniej, a jak nie, to słabiej (dwa tryby) jeszcze chyba czerwone, które już naprawdę tygodniami świeci. I podobnie jak Tikkina, z czasem świeci słabiej, ale strasznie długoooo.
są jeszcze różne Petzla czołówki na 3AAA, o trochę zróżnicowanych cenach i sposobach świecenia.
A jak chce się iść na spacer to można trzymać czołówkę w ręce i tak świecić - ja ta nieraz sobie spacerowałem po polach w nocy, jakoś z głowy było za mało światła (za mało cieni) przez co za mało było widać nierówności terenu, za to ręka przy chodzeniu wolna i wygodniej mi było świecić z ręki czołowką (wtedy nie miałęm ręcznej przy sobie). I to jedyna sytuacja w ostatnich latach kiedy czołowka nie była idealnym rozwiązaniem
Pozdrawiam
marmez
[ Dodano: 4 Czerwiec 2012, 19:37 ]
Aaa zapomniałem dodać, że petzle tikki i podobne na Aku działają jeszcze dłużej niż na bateriach, ze wzlędu na różne napięcie. Słabiej świecą za to dłużej. Co nigdy mi nie przeszkadzało w stosowaniu właśnie Aku.
Pozdrawiam
Czołówka to dobry pomysł, ale raczej z zasilaniem AA, niż AAA - np. taki mactronic powinien się nadać.
(klik)
(klik)
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
Nie wiem jak długo świeci powyższa latarka na niskich trybach, ale pamiętam, że czytałem, że na maksymalnym świeci jakoś 1-1,5h i gdy bateria jej wysiada to NAGLE gaśnie, co jest wadą i zdecydowanym przeciwieństwem wszystkich latarek Petzla. Niemniej zaletą jej jest zdecydowanie dyfuzor i mała masa
Co do wyższości zasilania AA nad AAA nie chce się rozwodzić. Zgodził bym się, że lepiej mieć 3*AA (Myo RXP ) niż 3*AAA to przy 1 czy nawet 2 AA już się nie zgodzę, bo wtedy sterownik musi być StepUp, czyli podnoszący napięcie, a te z definicji mają dużo mniejszą sprawność niż StepDown, czyli obniżających napięcie, które się stosuje przy zasilaniu z 3 ogniw.
Ogólnie do namiotu osobiście wolę Tikkę Plus (3xAAA) niż Myo RXP (3xAA), ze względu na wystarczającą ilość światła a o wiele mniejszą wagę i w sumie wygodę.
Pozdrawiam