Jaką przetwornicę, sterownik do zasilania 24diod IR z 3xAA ?
Jaką przetwornicę, sterownik do zasilania 24diod IR z 3xAA ?
Witam,
Buduję lampę z 24 diod IR (1,5V 50mA każda), chce je zasilić z 3 aku AA, chciałbym zastosować jakąś przetwornicę/sterownik która mimo zmniejszającego się napięcia na wejściu (Uwej 3-4V) na wyjściu cały czas będzie dawać np. 3,3V z którego poprzez rezystor będą zasilane dwie diody IR no i 12 takich zestawów połączę równolegle - pytanie - jaka przetwornica spełni moje wymagania? wydajność prądowa musi być ok 1,5A - macie jakieś gotowe schematy? może jakoś inaczej proponujecie?
Buduję lampę z 24 diod IR (1,5V 50mA każda), chce je zasilić z 3 aku AA, chciałbym zastosować jakąś przetwornicę/sterownik która mimo zmniejszającego się napięcia na wejściu (Uwej 3-4V) na wyjściu cały czas będzie dawać np. 3,3V z którego poprzez rezystor będą zasilane dwie diody IR no i 12 takich zestawów połączę równolegle - pytanie - jaka przetwornica spełni moje wymagania? wydajność prądowa musi być ok 1,5A - macie jakieś gotowe schematy? może jakoś inaczej proponujecie?
Bez obaw. Robi się tak z diodami XM-L wysterowanymi prądem 3A w komercyjnych latarkach całkiem popularnych wśród zapaleńców. Robi się tak z diodami XP-G, XT-E, w konfiguracji 1s 3p.
Obawiasz się o brak rezystora. Zaproponowałeś identyczne rozwiązanie w podobnej konfiguracji. 2s 12p. Czym to wg Ciebie różni się pod kątem bezpieczeństwa? Raczej będzie jeszcze gorzej, różnice Vf będą w Twojej konfiguracji dwukrotnie większe.
Obawiasz się o brak rezystora. Zaproponowałeś identyczne rozwiązanie w podobnej konfiguracji. 2s 12p. Czym to wg Ciebie różni się pod kątem bezpieczeństwa? Raczej będzie jeszcze gorzej, różnice Vf będą w Twojej konfiguracji dwukrotnie większe.
- Calineczka
- Kontakt:
Jednak po namyśle stwierdzam że zasilanie z aku AA to w moim przypadku nie najlepszy pomysł, głównie chodzi o ciężar i gabaryty... Chce zastosować aku Li Ion 7,2V - pytanie: jak wtedy najlepiej zrealizować zasianie: przy 4 diodach połączonych szeregowo wychodzi 6 równoległych gałęzi, pobór prądu z baterii ok 600mA - z jakiego drivera/przetwornicy skorzystać w takim przypadku?
tomybb, coś chyba źle policzyłeś.
Z pierwszego postu: 24 diod IR (1,5V 50mA każda)
Teraz: 4s 6p to będzie około 6V i 300mA, nie 600mA
Z pierwszego postu: 24 diod IR (1,5V 50mA każda)
Teraz: 4s 6p to będzie około 6V i 300mA, nie 600mA
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
[ Dodano: 7 Czerwiec 2012, 12:47 ]
Zdecydowałem się jednak na AC7135 i aku 3,6V: czy mógłby ktoś sprawdzić to połączenie:
Drugie pytanie: czy jest wymagany kondensator na zasilaniu?
AMC7135 z tyłu ma blachę (masę, środkowa nóżka) - czy ona służy jako radiator musi być cała przylutowana do pcb?
Zdecydowałem się jednak na AC7135 i aku 3,6V: czy mógłby ktoś sprawdzić to połączenie:
Drugie pytanie: czy jest wymagany kondensator na zasilaniu?
AMC7135 z tyłu ma blachę (masę, środkowa nóżka) - czy ona służy jako radiator musi być cała przylutowana do pcb?
Ostatnio zmieniony czwartek 07 cze 2012, 13:03 przez tomybb, łącznie zmieniany 1 raz.
Moją odpowiedź masz w drugim poście od góry. Tyle, że prąd ustawiasz na 300mA.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>