Thrower z DX, a może nie tylko z DX

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Sprawa wygląda tak, że mój skyline był modelem starszej generacji i coś tam było skopane ze sterownikiem. Problem polegał na tym, że maksymalnie w diodę dostawał bodajże 0,7A o ile dobrze pamiętam. W nowszych wersjach miało być juz lepiej. Nie pamiętam tearz dokładnie już wszystkich danych, ale zdaje się, że ktoś na Światełkach o tym pisał. Sama modyfikacja to trochę droga przez mękę. Nie jest tak jak w większości latarek, że sterownik jest w pigule i to cała elektronika. Nie jestem elektronikiem więc Ci tego dokładnie nie wyjaśnię. Generalnie część elektronicznych bebechów jest w pigule a część przy wyłączniku i dlatego też musiał być wymieniony chociaż podobała mi się płynna regulacja natężenia światła. Odkręcenie piguły wymaga sporego podgrzewnia, co w moim przypadku zaowocowało wytopieniem całej płytki w pigule i jednocześnie sama piguła zmieniła kolor na jakiś ciemny bordo. Więc oryginalne sterowanie przepadło i nie można było juz do niego wrócić.

Generalnie sama latarka jest bardzo porządną konstrukcją i jest super wykonana. Zasięg świecenia też jest spory, można powiedzieć w przypadku mojej ze skopanym sterowaniem było to ok. 180m realnie. Teraz jest dużo lepiej. Zobaczysz jak przyjdzie. Prawdopodobnie będziesz maił już wersję z poprawioną elektroniką i wtedy nie bedzię trzeba już grzebać.

[ Dodano: 1 Czerwiec 2012, 17:13 ]
Luigi pisze:Jeśli zostaje xr-e to bym sugerował taki driver. Jeśli chcesz wymienić diodę na xm-l to jakiś 8xAMC (np. od Grega, lub z Kai), wtedy będzie też konieczna wymiana włącznika, bo nie jest przystosowany do takich prądów.
Włącznik i tak chyba trzeba wymienić, bo mój nie chciał współpracować z driverem 4xAMC od Grega.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Włącznik w Skyline jest elektroniczny i nie pracuje z żadnym driverem z trybami.

Działa wyłącznie z prostą przetwornicą lub driverem liniowym bez procesora.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

A jak sprawdzić czy ma się poprawioną wersję Skyline I ?
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Awatar użytkownika
Zbychur

Podejrzewam, że wizualnie z zewnątrz się nie da, ale pewności nie mam. Trzeba by prąd w diodę zmierzyć. Jest jeszcze jeden sposób, który znalazłem w sieci kiedyś. Przy płynnym wzroście natężenia światła kiedy osiągamy max wersja skopana obniża jasność w ułamku sekundy i jest to mocno widoczne (mogę to potwierdzić). Jak gdyby nie chciała świecić na max i świeciła tryb niżej. Natomiast w wersji poprawionej tego efektu nie ma. Czy tak jest w rzeczywistości to nie wiem bo miałem tylko wersje z błędem i tam to na pewno występowało.
piotrpot

Post autor: piotrpot »

Ok, jak dotrze będę testował i mam nadzieję, że poświeci w miarę przyzwoicie bez żadnych modyfikacji, bo jak widzę te sprawiają sporo problemów.

Ostatnia sprawa która mnie zastanawia to zasilanie. Polecacie raczej 18650 czy 2x CR123A. I jeżeli zamawiać to skąd najlepiej i jakiej firmy ogniwa wybierać.
Awatar użytkownika
Nightmare

Nie narzekam na Skyline I jedna z moich ulubionych latareczek
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Vigo

Post autor: Vigo »

Nightmare pisze:Nie narzekam na Skyline I jedna z moich ulubionych latareczek
Ja też jakoś wyjątkowo lubię tą mało taktyczną wizualnie brzydulę :razz: do tego stopnia, że jakiś czas temu przypadkiem urwałem z XR-E soczwkę. :-|
Po tym wypadku nawet ciekawie teraz świeci i póki co zostawiłem tak jak jest mimo, że mam oryginalną (wyciągniętą z innej SkyLine I) nieoskalpowaną diodę z podłożem na podmianę. :mrgreen:

PS Robią ją jeszcze? Bo w ofercie na stronie producenta jakoś jej już teraz nie widzę.

_
Awatar użytkownika
Nightmare

Vigo pisze:PS Robią ją jeszcze? Bo w ofercie na stronie producenta jakoś jej już teraz nie widzę.
No chwilowo jej nie widzę ale liczę też że wróci Skyline II od razu bym kilka sztuk zakupił :P
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Skyline nie robią i nie będą robić. Te modele są wycofane z produkcji, podobnie jak np. L2X.

Szukaj na aukcjach, ludzie sprzedają leżaki magazynowe.
Awatar użytkownika
Zbychur

piotrpot pisze:Ok, jak dotrze będę testował i mam nadzieję, że poświeci w miarę przyzwoicie bez żadnych modyfikacji, bo jak widzę te sprawiają sporo problemów.

Ostatnia sprawa która mnie zastanawia to zasilanie. Polecacie raczej 18650 czy 2x CR123A. I jeżeli zamawiać to skąd najlepiej i jakiej firmy ogniwa wybierać.
Myśle, że raczej 18650 i najlepiej jakieś markowe (panasonic, samsung), chyba najlepsze. Wystrzegaj się jakichś super okazji naszego rodzimego portalu handlowego bo możesz się wkopać. Ogniwa, które w nazwie mają "fire" też nie są najlepszym wyborem bo mam kilka takich i w żaden sposób nie trzymają zadeklarowanych parametrów. Te które wyżej wymieniłem nie są tanie ale uwierz mi warto, a potwierdzą to bardziej doświadczeni ode mnie użytkownicy.

Zresztą polecam lekturę

Charakterystyki rozładowania ogniw.

Jęśli już będziesz kupował to polecam zapytać forumowych kolegów przez sklepik w dziale "kupię", na pewno ktoś będzie miał.

[ Dodano: 3 Czerwiec 2012, 23:04 ]
greg pisze:Włącznik w Skyline jest elektroniczny i nie pracuje z żadnym driverem z trybami.

Działa wyłącznie z prostą przetwornicą lub driverem liniowym bez procesora.
Czyli wnioskuję z tego, że powinien współpracować z tym driverem

driver

Tylko czy ma sens go stosować jeżeli to on był powodem zamieszania.

[ Dodano: 9 Czerwiec 2012, 10:09 ]
Podłączyłem oryginalny włącznik do beztrybowego drivera od ledim'a i działa wyśmienicie, jest płynna regulacja jasności i strobo pod dwuklikiem, ale świeci o połowę słabiej, więc problem jest w wyłączniku. To on blokuje prąd. Czyli generalnie do wymiany sterownik i włącznik. Chyba, że udałoby się gdzieś dostać sam włącznik lub w oryginalnym znaleźć jakiś rezystor do usunięcia lub coś w tym stylu, ale to już robota dla elektroników.
ODPOWIEDZ