Czym zasilić 1m taśmy led
Czym zasilić 1m taśmy led
Panowie, jest potrzeba zasilenia 1m taśmy led jak najniższym kosztem i jak najprościej. Facet nie chce inwestować na razie za dużo, najlepiej gdyby się dało wykorzystać jakiś zasilacz, który można znaleźć w domu. Potrzeba podobno 12V i 2W. Ewentualnie kupić coś za parę złotych. Co możecie doradzić?
[ Dodano: 31 Maj 2012, 08:08 ]
Czy można by ewentualnie użyć trafa 24V ale wcześniej rozciąć taśmę na pół i połączyć dwa kawałki w szeregu. Tak wykombinowałem, ale nie wiem czy tak można. Na chłopski rozum powinno zadziałać. Tylko czy nie będzie migotać przy ewentualnym wahaniu napięcia. Ten traf miał być przeznaczony do zasilania siłowników bramy przesuwnej ale projekt jest chwilowo zamrożony. Sprawa jest dość pilna dlatego szukamy szybkiego rozwiązania.
[ Dodano: 31 Maj 2012, 08:08 ]
Czy można by ewentualnie użyć trafa 24V ale wcześniej rozciąć taśmę na pół i połączyć dwa kawałki w szeregu. Tak wykombinowałem, ale nie wiem czy tak można. Na chłopski rozum powinno zadziałać. Tylko czy nie będzie migotać przy ewentualnym wahaniu napięcia. Ten traf miał być przeznaczony do zasilania siłowników bramy przesuwnej ale projekt jest chwilowo zamrożony. Sprawa jest dość pilna dlatego szukamy szybkiego rozwiązania.
zobacz na znanym portalu aukcyjnym takie zasilacze kostują tyle co guma do żucia
np ten http://allegro.pl/zasilacz-stabilizowan ... 07069.html
np ten http://allegro.pl/zasilacz-stabilizowan ... 07069.html
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
Nie przesadzajmy. Do zasilenia 1m taśmy ten zasilacz będzie pracował z 1/3 mocy znamionowej. Znam firmę która to sprzedaje i raczej najtańszego chińskiego shitu tam nie uświadczysz gdyż jest to towar używany, sprowadzony z zachodu. Bardziej bym się martwił tym ile ten zasilacz w swoim elektronicznym życiu już przepracowałkisi pisze:Ale jednak troszkę bym dołożył bo te najtańsze zasilacze go g...o straszne. LEDy są jednak wrażliwe na napięcie więc jendak bałbym się takiego zasilacza w cenie "dumy do życia".
Sometimes darkness can show you the light
Polonistą nie jestem ale jak dla mnie troszkę dziwnie do brzmi..Zbychur pisze:. Ten traf miał być przeznaczony
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO