pytanie o zasilanie latarki- jakie ogniwa najlepiej kupić
pytanie o zasilanie latarki- jakie ogniwa najlepiej kupić
Witam,
ostatnio sprawiłem sobie latarkę Romisen RC-C8. Może być ona zasilana na różne sposoby: 1*18650, 3*AAA, 2*CR123A. Jako że nie mam zupełnie doświadczenia z latarkami, chciałem zapytać, czy warto by do niej kupować ogniwa li-ion? Ma ona wg producenta jakieś 200lm, więc daje trochę światła, ale ksenonem też nie jest i zastanawiam się, czy opłaca się wydawać więcej pieniędzy na zabezpieczone 18650-tki, czy różnica pomiędzy zasilaniem nimi, a porządnymi Ni-MH (Sanyo Eneloop) będzie zauważalna?
Jakie są Wasze doświadczenia, czy różnica będzie duża, czy raczej kosmetyczna?
ostatnio sprawiłem sobie latarkę Romisen RC-C8. Może być ona zasilana na różne sposoby: 1*18650, 3*AAA, 2*CR123A. Jako że nie mam zupełnie doświadczenia z latarkami, chciałem zapytać, czy warto by do niej kupować ogniwa li-ion? Ma ona wg producenta jakieś 200lm, więc daje trochę światła, ale ksenonem też nie jest i zastanawiam się, czy opłaca się wydawać więcej pieniędzy na zabezpieczone 18650-tki, czy różnica pomiędzy zasilaniem nimi, a porządnymi Ni-MH (Sanyo Eneloop) będzie zauważalna?
Jakie są Wasze doświadczenia, czy różnica będzie duża, czy raczej kosmetyczna?
Różnicy w świeceniu raczej nie będzie, ale biorąc pod uwagę trudności w ładowaniu nieparzystej ilości akumulatorków AAA, ich cenę (są kilka złotych tańsze od 18650), to ja bym brał li-iona HI-MAX od grega.
Chyba, że posiadasz akumulatorki AAA to nie kombinuj tylko nimi zasilaj tę latarkę
Chyba, że posiadasz akumulatorki AAA to nie kombinuj tylko nimi zasilaj tę latarkę
Solarforce L2 XM-L 8xAMC
Na pewno będzie duża różnica w czasie świecenia. Eneloopy mają pojemność 800 mAh, a najlepsze 18650 mają 3100 mAh, wspomniane przez przedmówce hi-max za rozsądną cenę mają 2600 mAh.
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
Przy połączeniu równoległym, a w tej lampce są połączone szeregowo, dając napięcie 3x1.2V=3,6V, a pojedyncze ogniwo li-ion daje 3,7V.cudny pisze:3 eneloopy mają pojemność 2400mAh, a najlepsze li-iony (np. Panasonic) o pojemności 3100mAh kosztują prawie dwa razy tyle co hi-max o pojemności 2600mAh
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
3xAAA to chyba najmniej sensowna opcja zasilania latarki i jeżeli jest możliwość zastosowania ogniwa 18650 to zdecydowanie wybrałbym właśnie 18650, ponieważ tak jak napisano już powyżej, ładowanie nieparzystej liczby ogniw jest kłopotliwe, gdyż standardowo ładowarki mają zazwyczaj dwa odrębne kanały ładowania po dwa ogniwa, więc można w nich naraz ładować dwa lub cztery akumulatorki i z tym trzecim będzie problem (chyba że mamy do dyspozycji ładowareczk z czterema oddzielnymi kanałami).
Cena przyzwoitego ogniwa 18650 (HIMAX) to 25zł, więc jest ona porównywalna do kosztów czterech Eneloopków AAA (4x5zł), a trzeba będzie kupić cztery aby móc je ładować.
Jednak w przypadku zastosowania 18650 trzeba wziąć pod uwagę konieczność zakupu dodatkowo specjalnej ładowarki do niego, ale myślę, że wydajność tego ogniwa zrekompensuje szybko niewielkie w sumie dodatkowe koszty.
_
Cena przyzwoitego ogniwa 18650 (HIMAX) to 25zł, więc jest ona porównywalna do kosztów czterech Eneloopków AAA (4x5zł), a trzeba będzie kupić cztery aby móc je ładować.
Jednak w przypadku zastosowania 18650 trzeba wziąć pod uwagę konieczność zakupu dodatkowo specjalnej ładowarki do niego, ale myślę, że wydajność tego ogniwa zrekompensuje szybko niewielkie w sumie dodatkowe koszty.
_