Zastępstwo dla ITP A1 - coś się znajdzie ?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
skaktus

Zastępstwo dla ITP A1 - coś się znajdzie ?

Post autor: skaktus »

Witam.

Tak powoli się zanoszę z zastępstwem dla swojej ITP A1. Chętnie bym został przy niej, ale brak możliwości modyfikacji bez uszkodzenia trochę mnie odrzuca.

Czy jest coś równie małego, coś co da się zmodyfikować pod np XPG i w podobnej cenie / jakości wykonania / bez dziury pod diodą ?

Mile było by widziane identyczne zasilanie / jakość.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

NiteCore EZ123 ;)
Awatar użytkownika
skaktus

Co myślicie o tym ? Olight i1 EOS Cree XM-L T6 ? Choć dziwi mnie że w trybie H ma tylko 180 lumenów, tyle co A1 "w standardzie".

Co wy na to ?
ILPT
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

i1 jest fajna ale w PL niedostępna a szkoda.

A1 można też można zmodować na XM-L :)
elektroda.pl
Awatar użytkownika
skaktus

Znalazłem i1 na militaria.pl w cenie 109 zł.

Powiedzcie mi czy to normalne że i1 ma tylko 180 lumenów w wysokim trybie ?

Co do A1 wiem że istnieje jej możliwość przerobienia na XM-L czy to XP-G, jednak wiąże się to z poważnymi zmianami w latarce jak choćby konieczność silnego nagrzewania głowicy, uszkodzenie lustra, diody i nie wiem czy jest po prostu sens czy nie lepiej odrazu kupić latarkę.

PS-Czy ktoś widział i1 w akcji ? Mamy tam choć taki zasięg jak w A1 ?
Awatar użytkownika
krzycho_

skaktus dzięki za info , dotychczas widywałem tylko na allegro pojedyncze sztuki ale wołali prawie dwie setki.

Zakupię jak tylko będzie dostępna bo cena fajna to porównam z A1 SS .

Mod : http://budgetlightforum.com/node/3308 aż takiego ryzyka nie ma ale wiercić trzeba niestety.
elektroda.pl
Awatar użytkownika
skaktus

Było by fajnie jak byś dał na forum foto i opisał swoje wrażenia co i jak.

Jak myślisz, jakie i1 będzie miał skupienie xm-l przy tak małym lustrze ?

Znalazłem taki film:

http://www.youtube.com/watch?v=iU5PFVSkYDg

I skupienia praktycznie nie ma... Sądzę że pod tym względem lepiej by wypadła XPG-R5
Awatar użytkownika
krzycho_

Skupienia pewnie nie ma , XP-E jest najlepszy do tej latareczki ale światła jest mało a i1 robi WOW :razz:

Chciałem już dawno kupić coś małego na XM-L , chciałem polecanego przezz Cali i nie tylko XTAR WK21 ale przy takiej dobrej cenie poczekam na dostawę do militaria i1-ki.
elektroda.pl
Awatar użytkownika
skaktus

Jak myślisz, przy xml będzie choć taki sam zasięg jak przy xp-e ?
ILPT
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Oczywiście, że nie. Przecież XM-L ma znacznie większy chip niż XP-E = szerszy promień i mniejszy zasięg.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
skaktus

Miałem nadzieję że choć trochę to się skupi i będzie mniej więcej taki sam / podobny zasięg...

Jedyne chyba sensowne rozwiązanie (dla mnie) to mod na XP-G...
ILPT
sss

Post autor: sss »

Witam. Wiem, że odkopuję stary temat ale tak się złożyło, że akurat zmodowałem swojego itp A1 Eos i możę parę informacji przyda się komuś. Nie chcę zakładać nowego wątku bo niestety zdjęć nie robiłem itd. Więc tak: itp którego posiadam nie sprawił żadnych trudności przy rozbiórce. Driver wyciągnąłem przy pomocy zagiętej końcówki spinacza biurowego, wsadzonej w otwór który jest fabrycznie w driverze (a w zasadzie są tam chyba 2-3 otwory mogę przesłać zdjęcia driverka). Za jeden z nich (ten przy którym nie ma bezpośrednio elektroniki) można spokojnie gwałtownym ruchem wyrwać wyciągnąć driver bez większego ryzyka uszkodzenia. Okazało się że driverek jest tylko wciśnięty i lekko podklejony do piguły. Kabelki oderwały się od sterownika i pozostały przy ledzie. Następnie przy pomocy ostrych szczypiec i otworów w pigule odkręciłem ją, reszta (tj reflektor szkiełko) same wypadły. Bez żadnego grzania głowicy, ściągania oringa przy szkiełku itp. ZAZNACZAM że tak było przynajmniej w moim egzeplarzu (być może to jakaś nowsza seria, bo zagranicznych forach widziałem że piguła w tamtejszej zmodowanej itp miała 4 otwory - u mnie 2).
Teraz jak to zmodowałem: orginalną diodę podmieniłem na xml-2 od grega na podłożu miedzianym 16mm. Pod diodę pasta termo zalman stg2. Sterownik także zastąpiłem 1,4A 17mm by greg. Ponieważ całość wydłużyła sie o jakieś 2 mm, musiałem lekko spiłować pigułe od strony leda o ok 1,8mm, oraz wyciągnąć oring przy szkiełku. Spiłowałem także gwint body (tej części na baterię) o jakieś 0,8mm. Dodatkowo między odbłyśnik a główicę dałem bardzo cienką blszkę miedzianą. Dioda dociskana jest do piguły odbłyśnikiem (otwór idealnie pasuje do średnicy diody). Wolną przestrzeń między pigułą a driverem wypełniłem pastą termo. Ponieważ nowy driver jest minimalnie mniejszy od oryginalnego podłożyłem jeszcze od strony styków krążek wycięty z folii miedzianej dla lepszego styku. Jak to świeci: bardzo fajnie, w trybie srednim 35% jest jaśniejsza od oryginalnej w trybie 100%. W trybie max wymiata, organoleptycznie conajmnie 4x wiecej swiatła, chociaż momentalnie się nagrzewa - lepiej świecić w hi tylko okazjonalnie i krótko, trzymając latarkę w dłoni dla lepszego oddawania ciepła. Zasięg pewnie się nieco pogorszył, ale wydaje mi się że do EDC taki rozkład światła (duży spot) jest lepszy. Tak jak na wstępie pisałem - zdjec z modowania nie robiłem. Piszę to ponieważ w sieci o modowaniu itp a1 pisze się jako bardzo trudne (i pewnie tak jest w niektórych egzeplarzach - w moim było to bardzo proste (choć proste to teź pojecie względne). A latareczka jest dość popularna, wzglednie tania i praktyczna. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
skaktus

Ja chętnie bym zmodował na XPG2 aby jak najmniej stracić na zasięgu.
ILPT
Awatar użytkownika
krzycho_

skaktus o Ty nie dobry , namówiłes mnie na moda :mrgreen:

Moja A1 leżała w sumie długi czas nieużywana właśnie ze względu na XP-E które na dzień dzisiejszy nie robi wrażenia ale trzeba przyznać że dali tam całkiem ładny neutralny odcień i nie męczyła oczu .

Do środka trafiła XP-G2 2T o znacznie cieplejszej barwie niż seria, którą akurat miałem do testów driverków , w mojej SS nie potrzeba rwać drivera - wystarczyła suwmiarka między otwory w PCB sterownika i ładnie wykręcona piguła.

Mod dosłownie na 30min ze względu na małe upierdliwe przewody między driverem a diodą ;)

Jeszcze jedno , piguła jak widać ma miejsce na podłoże wielkości 10-12mm - pewnie są różne ich wersje .

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony sobota 22 cze 2013, 09:48 przez krzycho_, łącznie zmieniany 1 raz.
elektroda.pl
DNF

Post autor: DNF »

Chyba i ja wtedy muszę zmienić diodę w mojej A1 SS :D jest niebieska :/
ODPOWIEDZ