Ładowarka na Li-Ion 8,4V

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Pawelxqx

Ładowarka na Li-Ion 8,4V

Post autor: Pawelxqx »

Witam
Niestety moja ładowarka do aparatu(Samsung SBC-L6, odpowiednik Pentax K-BC50) przestała działać. Nie wiem dlaczego, na płytce nie widać żadnych uszkodzeń, luty wyglądają na w porządku.
Nowa ładowarka kosztuje 120zł+ więc pomyślałem, że może można by było zbudować samemu jakąś prostą ładowarkę. Akumulator to Li-Ion, nominalnie 7,4V 1620mAh(dwa ogniwa szeregowo). Oryginalna ładowarka ładuje prądem 700 mA.
I tu mam pytanie: macie jakiś pomysł jak zbudować taką ładowarkę? Schematy na tym forum które znalazłem odnosiły się głównie do ładowania pojedynczych ogniw i nie wiem czy by się nadały.
Pozdrawiam

Czy nadawałby się do tego celu układ oparty na LM317? Np już gotowy http://sklep.avt.pl/p/pl/40046/miniaturowy+zasilacz+uniwersalny+lm317.html ? Tylko nie wiem czy prąd nie będzie za duży, już na oryginalnej ładowarce się całkiem mocno nagrzewa.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 14 maja 2012, 21:01 przez Pawelxqx, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Problem jest w tym, czy oryginalna bateria czy ładowarka posiadały balanser.

Pozdrwiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Pawelxqx

Post autor: Pawelxqx »

Nie posiada balansera, bateria ma tylko 2 styki, + i - .
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Czyli albo w ogóle nie była balansowana, albo bateria ma wewnętrzną elektronikę.
Temat
balanser opisuje kilka ciekawych rozwiązań do ładowania pakietów szeregowych.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Pawelxqx, poszukał bym na twoim miejscu jakiejś oryginalnej i taniej ładowarki od jakiegokolwiek aparatu z akumulatorem li-ion 8,4V. Ważne, by ładowarka miała tylko 2 styki (brak kontroli obecności akuulatora).
Ja u siebie znalazłem ostatnio np. ładowarkę do EN-EL1
linki

i ładuję inny akumulator, połączyłem ładowarkę z akkusem kabelkami. Możesz się nawet pokusić o wstawienie elektroniki w miejsce uszkodzonej.
ODPOWIEDZ