pomoc przy wyborze latarki

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Frog_Qmak

pomoc przy wyborze latarki

Post autor: Frog_Qmak »

WITAM:)
ostatnio przeglądałem internet w poszukiwaniu latarki i mam pytanie do bardziej obeznanych Kolegów:)

po pierwsze, co oznacza parametr 3Q, 5Q, etc?

po drugie, którą latarkę byście polecili?

1
500lm?

2
piszą, że 90lm

3
180lm?

5
faktycznie te 140lm?

6
ta też wygląda fajnie, pytani tylko, ile faktycznie da światła...

4
ta ma 70lm, Osram raczej nie zawyża, stąd też moje wątpliwości co do powyższych, bo Osramowska pobiera 2,5W...

chyba, że polecicie mi jakieś inne?:) generalnie ok 50-60zł z przesyłką i ma być przede wszystkim mocna i niezbyt wielka

będę wdzięczny za pomoc:)
DNF

Post autor: DNF »

W tym budżecie, z linków co podałeś, to bierz tą:
http://allegro.pl/latarka-romisen-rc-g2 ... 40102.html
Będzie najlepsza, bez wątpienia :)
Ciężko wybrać coś lepszego w tym zakresie cenowym.
Pozdrawiam
Frog_Qmak

fajna, tylko z tego, co widziałem na YT, jest to typowa latarka taktyczna, bo ma bardzo wąski strumień światła :shock: A która by była dobra z pozostałych? Albo z regulowaną optyką jakaś?
DNF

Z pozostałych to ja nie poleciłbym żadnej. Po prostu po kilku świeceniach (to i tak dużo) padnie.
To jest nieuniknione. Fakt, RC-G2 świeci dość wąsko.
Trochę mały budżet, żeby coś dobrać godnego polecenia.
Pozdrawiam
DNF
Frog_Qmak

A ta ? Mówisz poważnie, że się mogą rozsypać? Dlaczego, są aż takie kiepskie?
Harryn

Post autor: Harryn »

Witaj,
taką właśnie posiadam i zdecydowanie mógłbym ją polecić. Dlaczego? To było tak:
- zanim trafiłem na to forum taką latarkę sobie zafundowałem. Pewnie gdybym nie zgłebił co nieco tematu to byłbym przekonany do dziś, że mam super latarkę.
Służyła mi dzielnie w czasie jazdy rowerem nocą po lesie, była niezastąpiona na rybach; można było poczuć się jak w stacjonarnej kuchni podczas przygotowywania posiłków stawiając ją na dupce i kładąc plastikowy korek od szampana na szkło latarki.
Zaletą mojego zakupu była nieco wyższa cena, za co w zamian dostałem 2 ogniwa 18650 - 3800 :mrgreen: [mAh] i ładowarkę na dwa ogniwa. Korzystanie z ogniw 18650 wymaga tylko wyjęcia koszyczka ogniw R6.
Dziś kiedy za pomocą dwóch dobroczyńców Grega i DNFa zaleczyłem tymczasowo chorobę światełkową, nie mam ochoty rozstać się z nią i nadal na małe przejażdżki rowerem uliczno-ścieżkowe zabieram ją ze sobą jako światełko wiodące :-)
Tryb LOW wystarcza do jazdy zwykłej rowerem i większości drobnych "poświeceń" i spacerów, tryb HIGH do jazdy nocą nawet po lesie (raczej po ścieżkach) a tryb PULSE jest niezły do jazdy w tłoku.
Ale to Ty decydujesz...
Frog_Qmak

A te? zbyt piękne, żeby było prawdziwe, czy są choć trochę warte swojej ceny? Nie jestem jakoś obeznany w temacie latarek, stąd też lamerskie pytania
cud?
ta wygląda najfajniej, wypowiedzcie się, czy jest porządku
ta też fajna, tylko czy to prawda jeli chodzi o parametry...

i co oznaczają te parametry Q?
doradźcie coś jeszcze, nie musi być super, po prostu coś najbardziej wartego tej kasy
studzin

Post autor: studzin »

Zoomy sobie odpuść mają chyba najgorszą opinię na forum.
Ta pierwsza w ogóle jest niezła, przy 5W ma 30lm/W jak halogen i w dodatku się tym chwalą.
Dioda jest zapewne nonejmowa.

Te "Q" w tym przypadku to sprzedawca tak po prostu sobie napisał, może myślał, że będzie to wyglądało profesjonalnie?

Może zobaczysz to http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... OC:PL:3160
Ja zamówiłem na próbę, bo według tego co piszą na aukcji i co zostało częściowo potwierdzone na forum to rozdają te latarki "za darmo".

Jeśli chcesz coś z PL, małego i za 66zł z wys. to może iTP A3?
Frog_Qmak

fajna, ale na litowo-jonowe baterie :/ A jakaś na zwykłe, mógłbyś coś polecić?
studzin

Post autor: studzin »

Warto się przestawić na LiIony, ale to wiadomo koszta.

Z standardowych akusów, tak aby było godne polecenia miałem kontakt tylko z itp a3 ug.
Frog_Qmak

a może któraś z tych?
ta wygląda w porządku
tylko co nie pasuje, pisze, że 4,2V na input, ale że zwykła AA też może być, to jak w końcu, jest tam jakiś driver, który i z AA pociągnie?

2

jakich producentów oprócz ultrafire i cree byście polecili w ekonomicznej półce?
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Frog_Qmak pisze:jakich producentów oprócz ultrafire i cree byście polecili w ekonomicznej półce?
Nie mieszaj proszę - UltraFire to producent (albo raczej marka) latarek a CREE to producent diod które w tych (i w innych też) latarkach są montowane. Poczytaj proszę jeszcze trochę...

A z polecanych budżetowych firm to kolejno Romisen, Tanki rózne i nieco wyższa półeczka czyli iTP Light.
Pozdr.
Pikom
Frog_Qmak

Wybaczcie, że odgrzewam temat, ale kupno latarki na Dealextreme zakończyło się katastrofą, przez miesiąc nie mieli na magazynie i właśnie próbuję odzyskać pieniądze :/ Z głupia zerknąłem na ebay i trafiłem na coś takiego, co o tym sądzicie, warte jest jakichś pieniędzy?
LINK
DNF

Raczej nie warte tych pieniędzy. Akumulatorki śmieciowate, no i jeśli faktycznie tam cree r-e siedzi, to bankowo nie ma dobrych warunków termicznych.
Pozdrawiam
Frog_Qmak

a czy mógłbyś mi coś doradzić? Tak do 60zł całość z zoomem? NIestety nie posiadam aku li-ion, ani ładowarki, także pozostaje 3*AAA, albo w komplecie z ładowarką... wiem, że chciałbym dużo za niewiele, po prostu chodzi o to, żeby za niewielką kwotę kupić coś najbardziej sensownego z zoomem

ewentualnie?
ODPOWIEDZ