latarka, swiatlo do... samochodu...
-
latarka, swiatlo do... samochodu...
Witam na forum. Poszukuję latarki która:
1. Świeci do przodu
2. Ma okrąg wokół bocznej powierzchni, tak, żeby było widać z boku że ktoś ją trzyma (na drodze).
3. Ma magnes z tyłu latarki lub w innym miejscu, chodzi o przypięcie jej do samochodu/metalu w razie potrzeby skorzystania z obu rąk.
4. Jakby była w ogóle taka latareczka, którą dodatkowo można by przypiąć do roweru i korzystać wieczorem to byłoby w ogóle super:)
Widziałem jakieś super latarki podwodno survivalove, policyjne itp które świecą nawet w wodzie za 1k... to nie jest cena dla mnie:D
Myślę, że gdyby kosztowała do 100pln byłoby optymalnie, jeśli warto więcej to dopłacę.
Chyba, ze oddzielnie warto by było kupić jakieś latarkowe warsztatowe coś, co w nocy w trasie łatwo by było wykorzystać w samochodzie na zewnątrz i ewentualnie wewnątrz.
Dzięki za opinie.
Edit by Pyra: Poprawiłem błędy, proszę o staranność w pisowni
1. Świeci do przodu
2. Ma okrąg wokół bocznej powierzchni, tak, żeby było widać z boku że ktoś ją trzyma (na drodze).
3. Ma magnes z tyłu latarki lub w innym miejscu, chodzi o przypięcie jej do samochodu/metalu w razie potrzeby skorzystania z obu rąk.
4. Jakby była w ogóle taka latareczka, którą dodatkowo można by przypiąć do roweru i korzystać wieczorem to byłoby w ogóle super:)
Widziałem jakieś super latarki podwodno survivalove, policyjne itp które świecą nawet w wodzie za 1k... to nie jest cena dla mnie:D
Myślę, że gdyby kosztowała do 100pln byłoby optymalnie, jeśli warto więcej to dopłacę.
Chyba, ze oddzielnie warto by było kupić jakieś latarkowe warsztatowe coś, co w nocy w trasie łatwo by było wykorzystać w samochodzie na zewnątrz i ewentualnie wewnątrz.
Dzięki za opinie.
Edit by Pyra: Poprawiłem błędy, proszę o staranność w pisowni
Ostatnio zmieniony sobota 12 maja 2012, 21:26 przez ale_jak_to, łącznie zmieniany 1 raz.
3. dowolna stalowa latarka z włącznikiem typu twist + okrągły magnes neodymowy o średnicy zbliżonej do średnicy latarki.
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
Koledze w punkcie 2 chodziło chyba o taki chiński "patent" , czyli plastikowy świecący pierścień najczęściej koloru czerwonego lub zielonego (podświetlany od środka), który jest umieszczony na głowicy tam gdzie kończy się reflektor, a zaczyna pierścień mocujący szybkę/soczewkę, rozwiązanie powszechnie stosowane w popularnych na Allegro tanich, chińskich latareczkach:
Oraz w latarkach typu Mactronic Bike Pro ScreamVigo pisze:Koledze w punkcie 2 chodziło chyba o taki chiński "patent" , czyli plastikowy świecący pierścień najczęściej koloru czerwonego lub zielonego (podświetlany od środka), który jest umieszczony na głowicy tam gdzie kończy się reflektor, a zaczyna pierścień mocujący szybkę/soczewkę, rozwiązanie powszechnie stosowane w popularnych na Allegro tanich, chińskich latareczkach
Pozdr.
Pikom
Pikom
To po za magnesem w "dupce" Mactronic Bike Pro Scream spełnia w sumie wszystkie warunki szukającego.Pikom pisze:Oraz w latarkach typu Mactronic Bike Pro ScreamVigo pisze:Koledze w punkcie 2 chodziło chyba o taki chiński "patent" , czyli plastikowy świecący pierścień najczęściej koloru czerwonego lub zielonego (podświetlany od środka), który jest umieszczony na głowicy tam gdzie kończy się reflektor, a zaczyna pierścień mocujący szybkę/soczewkę, rozwiązanie powszechnie stosowane w popularnych na Allegro tanich, chińskich latareczkach
_
-
Panowie, to latarka która nie będzie pracować codziennie w samochodzie, tylko będzie leżeć w nim i czekać aż kiedyś się przyda hehe. Dlatego pomyślałem, że fajnie byłoby ją wykorzystać w międzyczasie np na rowerze (samą lampkę cateye mam więc widoczny jestem, jeśli już to ma pomóc zobaczyć coś na drodze po zmroku).
Myślałem bardziej o czymś takim co do pkt. 2 https://www.hurt.com.pl/latarka-diodowa ... p9062.html ja wiem że to oślepia ale są modele, które fajnie właśnie do namiotu na kemping się nadają a przy okazji potrafią na takim magnesie przyczepić się do samochodu i np. zajrzeć pod maskę nie mówiąc już o tym, że w nocy wysiadając z samochodu oświetlę sobie samochód a z boku jest szansa, że mnie ktoś z daleka zobaczy.
Myślałem też o ładowaniu z baterii po prostu, akumulatory itp to raczej w droższych latarkach występują.
Pkt 4 czyli na rower - to tylko przy okazji, najważniejsze są pierwsze 3 pkt. Kolega miał coś takiego marki osram: http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl& ... 3,s:0,i:76 starczyło na pogranie w karty przy stole, do samochodu może by była za słaba (mówię o tym bocznym świeceniu cały czas) ale coś podobnego szukam. Powiedzmy, że jeśli znacie coś droższego niż 100 pln ale na lata to mogę się zastanowić nad droższym zakupem.
Jeśli jednak nie ma sensu kupować jednej latarki do tych wszystkich funkcji to może warto kupić jakąś porządną latarkę i oddzielnie coś w stylu takiej lampki: http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... Q&dur=3516. ?
Myślałem bardziej o czymś takim co do pkt. 2 https://www.hurt.com.pl/latarka-diodowa ... p9062.html ja wiem że to oślepia ale są modele, które fajnie właśnie do namiotu na kemping się nadają a przy okazji potrafią na takim magnesie przyczepić się do samochodu i np. zajrzeć pod maskę nie mówiąc już o tym, że w nocy wysiadając z samochodu oświetlę sobie samochód a z boku jest szansa, że mnie ktoś z daleka zobaczy.
Myślałem też o ładowaniu z baterii po prostu, akumulatory itp to raczej w droższych latarkach występują.
Pkt 4 czyli na rower - to tylko przy okazji, najważniejsze są pierwsze 3 pkt. Kolega miał coś takiego marki osram: http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl& ... 3,s:0,i:76 starczyło na pogranie w karty przy stole, do samochodu może by była za słaba (mówię o tym bocznym świeceniu cały czas) ale coś podobnego szukam. Powiedzmy, że jeśli znacie coś droższego niż 100 pln ale na lata to mogę się zastanowić nad droższym zakupem.
Jeśli jednak nie ma sensu kupować jednej latarki do tych wszystkich funkcji to może warto kupić jakąś porządną latarkę i oddzielnie coś w stylu takiej lampki: http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... Q&dur=3516. ?
Ostatnio zmieniony niedziela 13 maja 2012, 19:47 przez ale_jak_to, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Proszę o większą staranność w pisowni, kolejny raz poprawiłem błędy...
Rozważ może opcję czołówki z dyfuzoerm... idealna do pracy w każdych warunkach, nie tylko przy aucie, masz obie ręce wolne, potrafi zaświecić i w miarę daleko lub szeroko i blisko. Są egzemplarze z dodatkową czerwoną diodą z tyłu.
Pozdrawiam
Proszę o większą staranność w pisowni, kolejny raz poprawiłem błędy...
Starzy fachowcy mawiają, "jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego"ale_jak_to pisze:Jeśli jednak nie ma sensu kupować jednej latarki do tych wszystkich funkcji to może warto kupić jakąś porządną latarkę i
Rozważ może opcję czołówki z dyfuzoerm... idealna do pracy w każdych warunkach, nie tylko przy aucie, masz obie ręce wolne, potrafi zaświecić i w miarę daleko lub szeroko i blisko. Są egzemplarze z dodatkową czerwoną diodą z tyłu.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
-
Czyli nic jak Mactronic Bike Pro Scream z magnesem nie kupię? Kiedyś był taki model z tym "chińskim" patentem osram'a, warto może tego poszukać?
Czym się rożni zwykła czołówka na baterie (taką mam właśnie) od takiej z dyfuzorem? Jaką rolę pełni dyfuzor?
Czym się rożni zwykła czołówka na baterie (taką mam właśnie) od takiej z dyfuzorem? Jaką rolę pełni dyfuzor?
Ostatnio zmieniony czwartek 14 cze 2012, 22:37 przez ale_jak_to, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Dyfuzor służy do rozproszenia światła, aby latarka świeciła szeroko i blisko. Normalnie LED współpracuje z reflektorem, który dość mocno skupia główną wiązkę, co daje bardzo mocna oświetlenie małego punktu. Założenie dyfuzora, spowoduje drastyczne zmniejszenie zasięgu, ale dość szerokie równomierne oświetlenie bliskiej przestrzeni.
Pozdrawiam
PS: Postaraj się staranniej pisać: polskie litery, Wielkie litery itp.
Dyfuzor służy do rozproszenia światła, aby latarka świeciła szeroko i blisko. Normalnie LED współpracuje z reflektorem, który dość mocno skupia główną wiązkę, co daje bardzo mocna oświetlenie małego punktu. Założenie dyfuzora, spowoduje drastyczne zmniejszenie zasięgu, ale dość szerokie równomierne oświetlenie bliskiej przestrzeni.
Pozdrawiam
PS: Postaraj się staranniej pisać: polskie litery, Wielkie litery itp.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Dyfuzor rozprasza światło, wygładza odcięcie promienia głównego. Zmniejsza się zasięg, ale za to latarka świeci szerzej, umożliwiając oświetlenie większej powierzchni na bliższym dystansie. Jak mamy bardzo wąsko świecącą latarkę, to dyfuzor przydaje się np. do świecenia pod nogi albo równomiernego oświetlenia wnętrza namiotu.
Edit. Pyra był szybszy .
Edit. Pyra był szybszy .