Oświetlenie wnętrza LED

Wszystko co świeci na czterech kółkach;)
dogu18

Oświetlenie wnętrza LED

Post autor: dogu18 »

Jako że to mój pierwszy post witam wszystkich serdecznie:) :)

Jako że planuje zmodyfikować oświetlenie w Polo6N(w suficie)
Chce tam wsadzić 3x1w Led białe wysterować je źródłem prądowym i dorobić sterownie ściemniaczem PWM...

Pwm i wszystkie procedury ściemniania rozjaśniania itp chce zrealizować na Atmedze 8 lub jeśli by starczyło pamięci w Attiny13 to na nim nim:)

największym problemem jet źródło prądowe:/ LM317 to chyba nie za bardzo rozwiązanie:/
ewentualnie zastosuje jakiś gotowy Driver ale wolał bym jakiś prosty/pewny schemat żeby całość zmieścić na 1PCB.

Diody chce zastosować 1W białe SMD i je przylutować do tego samego PCB co uC i Driver...
niestety nie wiem jak rozwiązać kwestię chłodzenia?:/

Pozdrawiam i mam nadzieje ze ktoś mi pomoże:)
Grzegorz
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witaj
3x1W to będzie sporo światła. Pozostaje jeszcze kwestia zasilania, 3 diody w szeregu (bo to najlepsze rozwiązanie) to trochę za dużo, i na wyłączonym silniku, może się okazać, że suma Vf będzie wyższa niż napięcie zasilania LED (oczywiście pomniejszone o spadek na regulatorze). Proponował bym Ci 2 x 1W diody, razem z MCPCP przymocowane do kawałka blachy aluminiowej, możliwie dużej powierzchni.
Jako sterowanie ATtiny13 wystarczy w zupełności.
Co do samych źródeł prądowych, to najefektywniejsze będą dedykowane przetwornice, jednak w wypadku 2 LED wystarczy LM + Mosfet sterujący.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Nie zrób tego co kumpel - "halogen" diodowy na MR16 wsadził do auta- diody upiekły się po kilku dniach.
ILPT
dogu18

Post autor: dogu18 »

Pyra pisze:Witaj
3x1W to będzie sporo światła. Pozostaje jeszcze kwestia zasilania, 3 diody w szeregu (bo to najlepsze rozwiązanie) to trochę za dużo, i na wyłączonym silniku, może się okazać, że suma Vf będzie wyższa niż napięcie zasilania LED (oczywiście pomniejszone o spadek na regulatorze). Proponował bym Ci 2 x 1W diody, razem z MCPCP przymocowane do kawałka blachy aluminiowej, możliwie dużej powierzchni.
Jako sterowanie ATtiny13 wystarczy w zupełności.
Co do samych źródeł prądowych, to najefektywniejsze będą dedykowane przetwornice, jednak w wypadku 2 LED wystarczy LM + Mosfet sterujący.

Pozdrawiam
mam też inna alternatywę mianowicie coś takiego
http://allegro.pl/dioda-power-led-5w-sm ... 71919.html

wolał bym jednak zastosować jakiś driver są na allegro już gotowe za około 20-30pln ale wolał bym zintegrować driver z uC i w miarę możliwości z diodami żeby wszystko było na jednej płytce... na jakim scalaku najlepiej złożyć driver??

a montaż MCPCP to trochę pójście na łatwiznę:/ wolał bym żeby wszystkie elementy były z jednej strony PCB a z drugiej radiator przymocowany ale jak "przetransportować" ciepło z diody przez płyke PCB??

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Driver to nie kwestia "wolenia" tylko konieczność. Zintegrowanie wszystkiego na jednej płytce w warunkach amatorskich jest niezbyt dobrym pomysłem, właśnie ze względu na realizację odprowadzania ciepła.
Możesz spróbować wykonać na płytce z bardzo cienkiego laminatu (0,03 - 0,1mm), przyklejonego potem do płytki aluminiowej. Są też firmy oferujące zintegrowane układy, więc możesz poszperać.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Luigi

Post autor: Luigi »

dogu18 pisze:mam też inna alternatywę mianowicie coś takiego
http://allegro.pl/dioda-p...2325671919.html
Raczej nie warto, lepsze będą xb-d, lub xt-e, ew. xp-e HEW, albo xp-g.
dogu18 pisze: wolał bym żeby wszystkie elementy były z jednej strony PCB a z drugiej radiator przymocowany ale jak "przetransportować" ciepło z diody przez płyke PCB??
Poszukaj tutaj
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Diodę z linka sobie podaruj - 5W przy jasności 280 lumenów - nie warto.
ILPT
ODPOWIEDZ