Witam
Od dłuższego czasu budowałem obudowę na akwarium 180L.(115x35x42h)
Oto moje wypociny - obudowa ze spienionego pcv,4x cxa2011(5000K) zasilane równolegle driverem meanwell LPF-90d-48v(prąd 1,08A czyli ok 0,27 na diodę,napięcie 41,5V).
Temperatura radiatorów to 43-44C(26C otoczenia) ,więc myślę ze nieźle.Po włączeniu dwóch wentylatorów zasilanych 5V temp. spada do 35-36C.
Proszę nie zwracać uwagi na aranżacje - jest tymczasowa
W planach zabezpieczenie diod przed wilgocią kawałkami szyby i o'ringiem.
Oświetlenie akwarium na cxa2011
Oświetlenie akwarium na cxa2011
Ostatnio zmieniony środa 02 maja 2012, 14:14 przez yrc, łącznie zmieniany 2 razy.
No pięknie pięknie tylko lokatorów niema.
A co do samego oświetlenia, diody w jakiś sposób selekcjonowałeś pod względem Vf ? Nie było problemów z tym że przy podłączeniu równoległym przez którąś płynie wyraźnie większy prąd?
A co do samego oświetlenia, diody w jakiś sposób selekcjonowałeś pod względem Vf ? Nie było problemów z tym że przy podłączeniu równoległym przez którąś płynie wyraźnie większy prąd?
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
Wg dokumentacji ten zasilacz powinien dawać 1,88 A.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Lokatorów brak bo to świeże akwarium (dlatego też byle jak zasadzone rośliny), muszę poczekać 2 tygodnie przed wpuszczeniem rybek.Nie mierzyłem prądu na poszczególnych diodach ale z tego co widać żadna dioda nie świeci wyraźnie mocniej a druga sprawa że radiatory maja taka samą temperaturę , więc jeżeli są różnice w prądach to minimalne.wkliw pisze:No pięknie pięknie tylko lokatorów niema.
Masz racje ale driver ma dimming więc ustawiłem mniejszy prąd (dimming 3w1, 1-10v,rezystancja i PWM)Fluxor pisze:Wg dokumentacji ten zasilacz powinien dawać 1,88 A.
Czy można poprosić o jakieś nowe zdjątka i relacje jak akwarium sobie żyje pod takim światlem? Jestem tematem dosyć żywo zainteresowany .
Zapraszam na moją stronkę: http://rwrlog.blogspot.com/