Moja lampka na rower
-
Moja lampka na rower
Witam wszystkich. Jestem nowy na forum, przeglądając ostatnio na allegro akcesoria rowerowe konkretnie oświetlenie, znalazłem fajne ledowe oświetlenia na rowerek, tylko że te fajne bardzo fajnie kosztują. Postanowiłem zrobić coś sam efekty na zdjęciu. Czekam jeszcze na układ PWM i potencjometr do regulowania mocą lampki jak wszystko poskładam do zrobię parę zdjęć i wam pokaże. Zasilanie będzie z akumulatora żelowego 12v 17ah przyczepionego do ramy w torbie
- Załączniki
-
- części do lampki
- DSC09896.JPG (146.47 KiB) Przejrzano 3093 razy
-
- korpus toczony z jednego kawałka aluminium
- DSC09897.JPG (150.52 KiB) Przejrzano 3093 razy
-
- korpus
- DSC09899.JPG (144.04 KiB) Przejrzano 3093 razy
-
- płytka z 3xXM-L o mocy 30w
- DSC09901.JPG (139.29 KiB) Przejrzano 3093 razy
-
- płytka z ledami i soczewka
- DSC09900.JPG (152.7 KiB) Przejrzano 3093 razy
-
- DSC09903.JPG (109.75 KiB) Przejrzano 3093 razy
-
- DSC09905.JPG (137.06 KiB) Przejrzano 3093 razy
-
- całość z drugą soczewką i z uszczelniającym oringiem
- DSC09907.JPG (138.84 KiB) Przejrzano 3093 razy
-
-
Witaj
Przy takiej obudowie odprowadzenie ciepła w ruchu to nie problem. Na postoju, przy dużej mocy włączy się zabezpieczenie termiczne ograniczając moc.
Jedyne ograniczenie w odprowadzeniu ciepła to powierzchnia styku moduł - obudowa.
Spolerowanie delikatne styku w obudowie oraz podstawy modułu. (nie zaokrąglić !) Rada: moduł możemy trzymać za założoną optykę.
Do tego dobra pasta termoprzewodząca. Proponuję przejrzeć testy na stronie chłodzenie.net
Oj będzie "wysyp" ekstra lampek na modułach od MR ELEKTRONIK.
Przy takiej obudowie odprowadzenie ciepła w ruchu to nie problem. Na postoju, przy dużej mocy włączy się zabezpieczenie termiczne ograniczając moc.
Jedyne ograniczenie w odprowadzeniu ciepła to powierzchnia styku moduł - obudowa.
Spolerowanie delikatne styku w obudowie oraz podstawy modułu. (nie zaokrąglić !) Rada: moduł możemy trzymać za założoną optykę.
Do tego dobra pasta termoprzewodząca. Proponuję przejrzeć testy na stronie chłodzenie.net
Oj będzie "wysyp" ekstra lampek na modułach od MR ELEKTRONIK.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
-
Powierzchnia oddawania ciepła wygląda na ogromną, nacięcia są głębokie, więc myślę, że zabezpieczenie termiczne w słoneczny, ciepły dzień i to na postoju będzie dopiero załączać. Podczas jazdy kierunek nacięć ma znaczenie drugorzędne, najważniejsze jest chłodzenie na postoju, a tutaj konwekcja w "pionowych kominach" działa najlepiej.
Octavia 1.9 tdi 90KM. Przebieg- pół miliona kilometrów i żadnych objawów starości.
-
no i nie wytrzymałem, uruchomiłem wczoraj, na razie bez modułu ściemniania, posmarowane Zalmanem ZM-STG2. Efekt oszałamiający światła jest BARDZO DUŻO. Świeciła jakieś 20min w mieszkaniu, nieźle się nagrzała niosąc przerzucałem z ręki do ręki taka była gorąca. Ale nie stwierdziłem podczas pracy lampki spadku mocy z racji temp. podobno wraz wzrostem temp. powyżej 60 jest stopniowo ograniczana moc modułu. Myślę że na zewnątrz będzie lepiej bo będzie chłodniej, no i podczas jazdy radiator będzie chłodzony pędem powietrza