Zmiana prądu na AMC 7135
- Majsterkowicz
Zmiana prądu na AMC 7135
Witam wszystkich.
Założyłem ten temat, gdyż nigdzie nie mogłem znaleźć potrzebnych informacji o regulatorze na 4 x 7135.
Moje zapytanie brzmi, czy można w domowych warunkach zmniejszyć prąd na w/w regulatorze? Dodam, że owy driver nie posiada żadnych uC, tylko 4 układy 7135 oraz mały zener zabezpieczający przed odwrotnym podłączeniem zasilania. Czy odlutowując jeden układ uzyskamy mniejszy prąd na regulatorze? Ogólnie driver daje około 1.5 A na wyjściu, co dla mnie jest trochę za dużo (mam xp-g, także prąd mieści się w dopuszczonym zakresie przez producenta). Przy mniejszym pradzie cała lampa będzie mi nieco dłużej pracować, dioda będzie się mniej grzała, a jasność światła będzie niezauważalnie mniejsza, co nie będzie mi przeszkadzało. Swoją droga, już przy pradzie 350mA byłem zadowolony
Pozdrawiam
Założyłem ten temat, gdyż nigdzie nie mogłem znaleźć potrzebnych informacji o regulatorze na 4 x 7135.
Moje zapytanie brzmi, czy można w domowych warunkach zmniejszyć prąd na w/w regulatorze? Dodam, że owy driver nie posiada żadnych uC, tylko 4 układy 7135 oraz mały zener zabezpieczający przed odwrotnym podłączeniem zasilania. Czy odlutowując jeden układ uzyskamy mniejszy prąd na regulatorze? Ogólnie driver daje około 1.5 A na wyjściu, co dla mnie jest trochę za dużo (mam xp-g, także prąd mieści się w dopuszczonym zakresie przez producenta). Przy mniejszym pradzie cała lampa będzie mi nieco dłużej pracować, dioda będzie się mniej grzała, a jasność światła będzie niezauważalnie mniejsza, co nie będzie mi przeszkadzało. Swoją droga, już przy pradzie 350mA byłem zadowolony
Pozdrawiam
- Calineczka
- Kontakt:
o ile pamiętam to nie jest zener ani dioda Zenera a zwykła dioda krzemowa ala 1N4148 włączona w kierunku przewodzenia tak, aby prawidłowo podany plus zasilił AMC-ki. Diody Zenera stosuje się w celu stabilizacji napięcia, zazwyczaj z rezystorem szeregowym ograniczającym prąd diody.Majsterkowicz pisze:4 układy 7135 oraz mały zener zabezpieczający przed odwrotnym podłączeniem zasilania
Ad obniżania prądu jest tak, jak napisał rolex. Nie musisz odlutowywać, wystarczy jak przetniesz ścieżkę załączającą AMC-ka.
- Majsterkowicz
Witam
Pozdrawiam
Tak jest, wystarczy przeciąć odpowiednią ścieżkę, bo z odlutowaniem możesz mieć problem. Tylko sprawdź, czy przez nóżkę ścieżka nie idzie dalej.Majsterkowicz pisze:A co do drivera, to mam rozumieć, że wystarczy rozłączyć jedną nóżkę z układu, np. + zasilania i sprawa załatwiona?
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
- Majsterkowicz
Sprawa załatwiona
Przeciąłem dwie ścieżki od nóżek z wyjściem sygnału (prądu już ustabilizowanego). Prąd spadł o połowę, dioda nagrzewa się do takiej samej temperatury co przy 1.5A w czasie 5x dłuższym
Mam także pytanie dotyczące układów wyłączonych ze stabilizacji... Czy mogą one pracować bez obciążenia na wyjściu? Bo jakby nie patrząc, zasilanie ciągle jest do nich podłączone.
Pozdrawiam
Przeciąłem dwie ścieżki od nóżek z wyjściem sygnału (prądu już ustabilizowanego). Prąd spadł o połowę, dioda nagrzewa się do takiej samej temperatury co przy 1.5A w czasie 5x dłuższym
Mam także pytanie dotyczące układów wyłączonych ze stabilizacji... Czy mogą one pracować bez obciążenia na wyjściu? Bo jakby nie patrząc, zasilanie ciągle jest do nich podłączone.
Pozdrawiam
Witam
Nota bene, na odłączaniu zasilania polega sterowanie przez procesor.
Pozdrawiam
Bez obawy, o ile zasilanie nie przekracza wartości dopuszczalnych to wszystko gra.Majsterkowicz pisze:Mam także pytanie dotyczące układów wyłączonych ze stabilizacji... Czy mogą one pracować bez obciążenia na wyjściu? Bo jakby nie patrząc, zasilanie ciągle jest do nich podłączone.
Nota bene, na odłączaniu zasilania polega sterowanie przez procesor.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
- Majsterkowicz
Myślę, że wszystko jest spoko. Zasilam z akkusa telefonowego, czyli zwykłego li-ion'aPyra pisze:[...]o ile zasilanie nie przekracza wartości dopuszczalnych[...]
Dzięki jeszcze raz za porady.
Już wkrótce pojawią się pierwsze fotki mojego dwu-lampowego projektu wraz z relacją z poszczególnych etapów budowy.
Pozdrawiam