Jak zaprojektować reflektor ?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
waldek.leg

Jak zaprojektować reflektor ?

Post autor: waldek.leg »

Postanowiłem zrobić reflektor od podstaw do szperacza opartego na HID, i tu zaczyna się problem, jeśli chodzi o wytoczenie z kawałka aluminium to zwróciłem się do naszego forumowego mistrza tokarki i co prawda czasu nie ma wcale ale powiedział że jak będzie jakiś schemat (rysunek) tego refa to coś się wymyśli, oczywiście po wytoczeniu reflektor trafi do wyspecjalizowanego zakładu celem nałożenia warstwy odblaskowej ale to już czysta formalność. Mój problem polega na tym że nie mam pojęcia jak zaprojektować taki reflektor ? Czy są jakieś programy do tego ? Wiadomo ze zastosować trzeba będzie fabryczna żarówkę co by jej parametry były znane nie chińskie, choć pewnie te drugie też z powodzeniem dadzą rade, jestem kompletnie zielony w tej materii prosił bym o jakieś rady może ktoś już stanął przed takim problemem ? Średnica i grubość reflektora jest znana ale co dalej ?
z pozdrowieniami Waldek,
Awatar użytkownika
Hans Trans

Re: Jak zaprojektować reflektor ?

Post autor: Hans Trans »

A mistrz tokarki posiada maszynę CNC, czy klasyczną? Bo na manualnym sterowaniu to można zrobić tylko "prawie" jak reflektor :wink:
Nie żebym Cię zniechęcał, ale projektowanie optyki nie dość, że wymaga całkiem sporo specjalistycznej wiedzy, to na dodatek nie ma sensownego darmowego programu do projektowania. Jest niby OSLO, ale nie nadaje się do optyki oświetleniowej, są darmowe wersje testowe innych programów, ale bez możliwości zapisywania. W dodatku te programy to kobyły, których obsługi trzeba się zwykle uczyć przez dłuższy czas. Przez obsługę rozumiem nie zrobienie prostego projektu z wizarda, ale rozwiązanie problemu fizycznego/optycznego przy użyciu danego zestawu narzędzi, szczególnie jest to trudne gdy chodzi o optymalizację.
Możesz też do sprawy podejść po chińsku, czyli zaprojektować zwykłą paraboloidę bez bawienia się w pomiary i modelowanie lampy wyładowczej. Ale rewelacji się nie spodziewaj, szczególnie jeśli chodzi o skupienie takiego reflektora. Aha, toczenie cienkościennego reflektora z aluminium nie da Ci optycznej jakości powierzchni, będziesz musiał to potem polerować, tracąc przy tym kształt. 99% reflektorów jest tłoczona, a nie toczona, nie sugeruj się reflektorami do latarek, to margines (ajm sorry za słowo :mrgreen: )
Jak się będziesz dalej upierał przy samodzielnym wytwarzaniu (co prywatnie popieram i kibicuję, mimo trudności...) to daj znać na PW, spróbuję Ci taki prosty reflektor zaprojektować, za darmo, of course. Mam odpowiednie oprogramowanie.
wkliw

Post autor: wkliw »

Postanowiłem odgrzebać temat.
Od dłuższego czasu zastanawiam się tak jak autor tematu nad samodzielnym wykonaniem reflektora do SST 90 lub XM-L. Reflektor miałby umożliwiać ekstremalnie duże skupienie którejś z diod. Wiem ze musi w tym celu być duży (myślałem nawet o ok 120 - 150mm) i głęboki. Może wspólnymi siłami forumowiczy udało by się nam coś takiego zaprojektować?
Jeśli chodzi o wykonanie to nie ma problemu ponieważ mam dostęp do maszyn CNC a sam materiał kosztuje niewiele więc można by było wykonać kilka sztuk jeśli ktoś również byłby chętny.
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
Awatar użytkownika
cudny

Post autor: cudny »

Podstawą jest wyznaczenie równania paraboli, po której obróceniu wokół osi symetrii powstanie powierzchnia reflektora.

Jeśli tylko doliczysz się równania to potem już z górki :) Wystarczy to przenieść na kompa, na cnc i po robocie.
Solarforce L2 XM-L 8xAMC
Awatar użytkownika
Power2Nite

Post autor: Power2Nite »

W przypadku reflektora do HID-a może okazać się że zwykła parabola to za mało. Palnik HID używany powszechnie posiada nietypowy rozkład luminacji pomiędzy elektrodami, trzeba tak pogłówkować by zogniskować oba hotspoty w nieskończoności jednocześnie, za pomocą zmiennej krzywizny reflektora. Zwykła parabola daje dobre rezultaty, ale da się lepiej, nie wiem tylko jaki program to potrafi. Z grubsza wygląda to tak, że centrum jarznika umieszcza się w ogniskowej hipotetycznej paraboli, okolice od wierzchołka do punktu na wysokości ogniskowej bardziej eliptyczne, natomiast ku ramionom bardziej hiperbolicznie. Dolna część refa ogniskuje górny hotspot, natomiast górna część zajmuje się dolnym hotspotem. Ogniskową paraboli dobiera się tak, by powierzchnia refa od otworu aż po krawędź stanowiła symetryczny kąt dla światła rozsyłanego na boki.
Ostatnio zmieniony piątek 13 kwie 2012, 20:28 przez Power2Nite, łącznie zmieniany 1 raz.
Z zaświeconą latarką mniej widzisz ty, a bardziej widać ciebie.
Awatar użytkownika
cudny

Tak, tylko, że koledze wkliw chodzi o reflektor dla diody sst lub xm-l
Solarforce L2 XM-L 8xAMC
Awatar użytkownika
Power2Nite

Tak więc zostałem archeologiem. :-|
wkliw

Widzę jednak że koledzy dysponują jakąś wiedzą w tym temacie. Co do wyznaczenia równania paraboli to jak się za to zabrać? Jakieś narzędzia wspomagają taka pracę?
Mając takie równanie to narysowanie tego w dowolnym niemal CADzie 3D zajmie moment.
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
Awatar użytkownika
cudny

Trzeba znaleźć jakieś oprogramowanie do symulacji reflektorów... (zwierciadeł parabolicznych) Szukałem w necie trochę ale nic konkretnego nie udało mi się znaleźć.

Ciekaw tylko jestem, czy można by taki ref zasymulować ręcznie, powiedzmy na kartce A3 :) Wydrukować przekrój refa o wybranych wymiarach i wybranym kształcie parabolicznym, oczywiście odpowiednio duży i głęboki. Mniej więcej znamy kąt świecenia xm-l, porysować trochę i ciekawy jestem czy by wyszło.

Nie wiem czy tak da się to zrobić, bo jest to na pewno prymitywny sposób, no i żmudny.
Solarforce L2 XM-L 8xAMC
wkliw

Myślę że bez jakiegoś oprogramowania do symulacji to ręcznie nie za wiele zdziałamy. A ewentualne błędy będą psuły całość.
DNF

Post autor: DNF »

Najprostszym rozwiązaniem będzie zakup dobrego refa jakiego szukamy i dalsze kopiowanie go.
Myślę, że koszty jakie poniesione zostaną przy projektowaniu i kolejnych próbnych toczeniach będą o wiele mniejsze.
Pozdrawiam
wkliw

A masz propozycję jaki to mógłby być reflektor?
Mam dostęp do profilografu cnc więc zdjęcie zarysu krzywizny to nei problem. Tylko co potem z tym zrobić? powiększyć? Czy znajdę gdzieś reflektor o konkretnych rozmiarach ?
A jeśli znajdę to chyba się nie opłaca już wtedy nic kombinować.
Awatar użytkownika
Power2Nite

Jeżeli Ci niestraszne koszty przesyłki z USA, znasz angielski i chcesz mieć wysokiej jakości reflektor, może napisz do TEJ firmy. Jakiś czas temu widziałem dużo bannerów na CPF reklamujących tą firmę, może zechcą współpracować z pojedynczym hobbystą, nie zaszkodzi spróbować.
wkliw

Właśnie napisałem do nich mail. Zobaczymy co odpiszą.
Awatar użytkownika
po100

Post autor: po100 »

Też kiedyś miałem podobne myśli żeby coś zrobiś samemu, znalazłem takie coś

LINK 1

LINK 2

Ja bawiłem się LIGHTTOLS® ale to zabawa dla znawców tematu.
ODPOWIEDZ