Jak naładować aku 3,6V 900mAh bez oryginalnej ładowarki.

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
HUDY147

Post autor: HUDY147 »

Obrazek

Mogło by być też tak rozwiązane, tylko że chciałbym mieć możliwość ładowania różnym prądem,
w zależności od rodzaju aku. Chcę tym ładować dość szybko i sprawnie 2x18650 2600mAh Sanyo, 2x900 mAh, a także te baterie pojedyńczo.
Jaki prąd byś polecił do ładowania tych aku z PCB równolegle?
Jakie to rezystory musiały by być? i jakiej mocy?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
ładowanie równoległe ma swoje wady, o ile akumulatory pracują w pakiecie, to jest OK, ale jeśli pracują indywidualnie, to przy podłączeniu równoległym popłyną prądy wyrównawcze, w skrajnych warunkach dość spore.
Jeśli masz konieczność ładowania dwu akumulatorków jednocześnie, to rozwiązaniem będzie budowa dwu identycznych kanałów, lub ładowarki z balanserem, wtedy ogniwa możesz ładować szeregowo. Tutaj jest temat traktujący o takim rozwiązaniu.

Co do ładowarki ze schematu, to rezystory R3 i R4 służą do regulacji prądu, Prądowi 0,5A odpowiadają rezystory 1,2Ω (przy załączonym włączniku będzie 1A), a przy zastosowaniu rezystorów 0,6Ω prąd osiągnie wartość 1A i 2A po zwarciu włącznika. tylko wtedy musisz zastosować diodę D1 na prąd co najmniej 3A

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
HUDY147

Tak, akumulatory pracują w pakiecie w boxie do elektroniczego papierosa :)
A sądzisz że płynna regulacja prądu za pomocą lm350 będzie gorszym rozwiązaniem?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

HUDY147 pisze:A sądzisz że płynna regulacja prądu za pomocą lm350 będzie gorszym rozwiązaniem?
Będzie zbędnym i trudnym do zrealizowania "bajerem". W tym układzie chodzi o prostotę i niezawodność.
HUDY147

W sumie to racja, po co kombinować, a powiedz mi jeszcze czy tranzystor q1 ma być osadzony na radiatorze? Rezystory wystarczą niskiej mocy?
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

HUDY147 pisze:Rezystory wystarczą niskiej mocy?
P=U*I
P=R*I²
+użyć głowy
HUDY147

ale ja nie wiem którędy tam ten prąd płynie w układzie regulacji...
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Rezystory R3 i R4 w przedziale 0,6 - 1W. Tranzystory nie wymagają chłodzenia, są tylko elementami pomiarowymi. Sporego radiatora wymaga układ LM317, w przypadku prądów ładowania powyżej 1A trzeba już użyć układu LM350.

Pozdrawiam
HUDY147

No i jeden projekt wg porad użytkownika Pyra zakończony, działa jak złoto.
Użyłem lm350 i regulacji prądu dwustopniowej.

Teraz po głowie chodzi kolejna myśl, czy da się zrobić tak, że gdy napięcie wyniesie 4,2V to układ wyłączy się, tzn przestanie ładować? Mam tu na myśli ładowanie baterii bez pcb :)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
HUDY147 pisze:Teraz po głowie chodzi kolejna myśl, czy da się zrobić tak, że gdy napięcie wyniesie 4,2V to układ wyłączy się, tzn przestanie ładować? Mam tu na myśli ładowanie baterii bez pcb :)
Pytanie tylko: po co. Ogniwom to nie szkodzi, że są cały czas pod napięciem zresztą chyba tygodniami ich nie będziesz w ładowarce trzymał... ;)
Możesz dać przekaźnik, uzwojenie równolegle do układu LED + rezystor, dodatkowo dioda zabezpieczająca przed przepięciem. Styk przekaźnika na wyjściu, który trzeba zmostkować przyciskiem monostabilnym. Naciśnięcie przycisku podłączy na chwilę ogniwo do obwodu wymuszając przepływ prądu ładującego, układ detekcji prądu zadziała i załączy styki na stałe. Kiedy prąd zmaleje poniżej zadanego progu (kilkanaście do dwudziestu kilku mA) zasilanie cewki zaniknie rozłączając ogniwo.
Trzeba tylko dobrać przekaźnik z cewką na odpowiednie napięcie, może 5V z odpowiednim rezystorem...

Pozdrawiam
HUDY147

Robię drugą ładowarkę.

Powiedz mi, dlaczego jak do wyjścia zasilacza podłącze rezystor 0,68Ohm 5W to płynie prąd aż 3,3A niezależnie od pozycji przełącznika?

Rezystory nastawiające R3 i R4 po 1 Ohm.
Napięcie na wyjściu mam 4,03V tylko, rezystor R2 530Ohm.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
HUDY147 pisze:Powiedz mi, dlaczego jak do wyjścia zasilacza podłącze rezystor 0,68Ohm 5W to płynie prąd aż 3,3A niezależnie od pozycji przełącznika?
Bo to jest ładowarka a nie zasilacz. Minimalne napięcie wyjściu, to w przybliżeniu 1,25V plus spadek napięcia na kolektorze tranzystora sterującego, powiedzmy w przybliżeniu 2V, czyli przez rezystor 0,68Ω popłynie coś koło 3A. Osobiście to odradzał bym takie eksperymenty, bo możesz uwalić scalaka (Imax 3A).

Pozdrawiam
HUDY147

Czyli mówisz że wszystko gra? Myślisz że przy napięciu wyjściowym 4.03V będzie on w stanie naładować ogniwo do 4,2V? lub coś w pobliżu chociaż?

No LM350 u nas w sklepie 10zł kosztuje, szkoda by go było :)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Jeśli bez obciążenia masz na wyjściu 4,03V to do takiego napięcia naładuje aku. Aby naładował do 4,2V musisz takie napięcie ustawić bez obciążenia na wyjściu.
HUDY147

Dzięki Ci za odpowiedzi, wiem że jestem troche ciemny ale dopiero się uczę ;)

Czyli dodam mu do 530Ohm troche i wysteruje na 4,2V. Pod takim napięciem baterie bez pcb nie rozwalą mi pół pokoju gdyby poleżały całą noc?
ODPOWIEDZ