Jakiś czas temu ukradziono mi latarkę na 2 baterie r20! Miałem jednak w pamięci, aby kupić coś na ledach. Ilość pieniędzy jaką mogłem przeznaczyć to było maksymalnie 100 zł. Zastanawiałem się nad kilkoma modelami i bez pomocy forumowiczów wybrałem RC-C8.
Wygląd.
Ogólnie bardzo ładny, wyróżniający się trochę budową, pomarańczowym pierścieniem i czymś na wzór radiatora na głowicy. Wszystko to w dość matowej anodyzacji stopnia pierwszego.
Latarka posiada lekko schowany włącznik (na styl l2p), jednak nie na tyle, aby można postawić latarkę pionowo głowicą w górę.
Wykonanie
Mamy tutaj, standardową dla tej firmy jakość wykonania, nie ma chińskiej tandety, ale żaden element nie przebija się poza poprawność.
Obudowa jest wykonana bez żadnych odprysków i dobrze odlana. Nie poddała się, póki co, dwóm upadkom. Gwinty chodzą gładko. Najgorszą częścią jest plastikowa soczewka, która powoduje i duże straty, i wymaga specjalnej troski o latarkę od użytkownika. Wyłącznik reverse.
Sercem całego sprzętu jest dioda q5. Zasilana z 2x cr123, lub 18650, lub 3xAAA
Wrażenia użytkowe
Ogólnie mamy około 90lm światła, co nie jest ilością dużą, ale pamiętajmy, że jest to w zakresie najczęściej używanych mocy latarek przez większość światełkowiczy. Do tego 3 tryby. 100% 50% i Strobo. Ostatnie dwa niepotrzebne.
Dioda daje mało przyjemne, niebieskawo-fioletowe światło. Jednak uwidacznia się to znacząco tylko na białych obiektach, w terenie natomiast to wrażenie zanika, ale nie w 100%, w terenie odczuwamy zimną barwę światła, bez fioletu. Skupienie wiązki możemy regulować obrotem głowicy, między największym skupieniem, a najmniejszym są, aż cztery obroty! Jak to bywa w tego typu konstrukcjach straty na optyce są duże, co pokazuję na zdjęciach.
Najczęściej używałem trybu full Flood i ten sprawdza się znakomicie w lesie, czy kiedy chcemy oświetlić duży obszar z małej odległości.
Przy lekkim skupieniu mocno zawijają nam się brzegi spota z widocznym rozszczepieniem światła.
Średnie jest nieco kwadratowe, ale jednolite, natomiast maks jest totalnie niezdatny do użycia.
Niestety specjaliści z romisen zafundowali nam tragiczny sterownik, o którym można powiedzieć, że nie posiada pamięci, jak i ją posiada. Mianowicie, latarka po wyłączeniu zawsze włącza się w następnym trybie! Przez 99% czasu używałem w niej trybu 100%, co oznacza, że przed jej wyłączeniem musiałem ją niepotrzebnie „wyklikać” do Strobo, aby móc włączyć ją w pełni mocy. W takim wypadku najlepszym rozwiązaniem byłoby pozostawienie jednego trybu 100%, bo taka zabawa niepotrzebnie męczy użytkownika.
Suma
Ogólnie sprawuje się dobrze. Posiada rewelacyjny tryb Flood, jednak przez beznadziejny sterownik latarka zapewne wyląduje w samochodzie, lub szafie jako awaryjna, albo na specjalne okazje gdzie trzeba oświetlać jakąś pracę z bliska na sporej powierzchni. Rodzaj zasilania na to pozwala i możemy mieć latarkę głównie jako awaryjną.
W tej klasie polecam jednak wybrać RC-29, która ma tylko jeden tryb, a na dodatek jest tańsza.
Zdjęcia
Maksymalnie rozproszona wiązka. Efektywne światło daje tylko ten ostatni okrąg (dalej tak samo), reszta to straty.
Wiązka delikatnie skupiona. Straty w rzeczywistości są dużo większe.
Taka sama wiązka. Widzimy jak zawija się od zewnętrznej strony, oraz rozszczepienie.
Mocno skupiona, ale nie maksymalnie, ogromne straty, na oko powyżej 30% mocy
Ta sama wiązka. Dioda delikatnie się odbija. W terenie jest to niewidoczne. Spot jest lekko kwadratowy.
Recenzja Romisen RC-C8
Recenzja Romisen RC-C8
Ostatnio zmieniony poniedziałek 09 kwie 2012, 20:45 przez zennez, łącznie zmieniany 10 razy.
Dzięki za reckę, całkiem ciekawa i rzeczowa. Czekamy jeszcze na fotki, które obiecałeś
Ja może dorzucę kilka słów od siebie.
Sterownik jak i diodę można wymienić, do tego nowy włącznik i masz super światełko
Przerabiałem coś podobnego konstrukcyjnie, na pokładzie XML + 8*AMC + nowy włącznik no i pazurek był
Jeśli chodzi o RC-29 to lampka fajna do kieszeni jeśli ktoś lubi zoomy.
Sterownik na pokładzie jest więcej niż zacny, jeśli wrzucimy tam diodę z niskim Vf to jest super.
Prawie 1A w diodę z 1xAA to już coś warunkiem jest nowy włącznik, ale bez dorabiania dupki się RACZEJ nie obejdzie..
Pozdrawiam
DNF
Ja może dorzucę kilka słów od siebie.
Sterownik jak i diodę można wymienić, do tego nowy włącznik i masz super światełko
Przerabiałem coś podobnego konstrukcyjnie, na pokładzie XML + 8*AMC + nowy włącznik no i pazurek był
Jeśli chodzi o RC-29 to lampka fajna do kieszeni jeśli ktoś lubi zoomy.
Sterownik na pokładzie jest więcej niż zacny, jeśli wrzucimy tam diodę z niskim Vf to jest super.
Prawie 1A w diodę z 1xAA to już coś warunkiem jest nowy włącznik, ale bez dorabiania dupki się RACZEJ nie obejdzie..
Pozdrawiam
DNF
To ja też coś dodam jako posiadacz tego sprzętu.
Nie wiem czy jest to normą ale moja latarka posiadała diodę ochydnie zalatującą kolorem niebieskim. Zamiast tego badziewia zamontowałem xp-g na starze o barwie ciepłej. Sterownik pozostał fabryczny fakt szału niema ale przy niskim Vf jakie ma xpg mamy około 0.8 A w diodę. Fakt soczewka jest beznadziejna powłoka też to najlepszych nie należy bo ściera się dość szybko. Ale ogólnie jestem zadowolony. Szukam tylko soczewki na podmiankę myślę dopasować coś z fotograficznych z jakiegoś starego obiektywu.
Nie wiem czy jest to normą ale moja latarka posiadała diodę ochydnie zalatującą kolorem niebieskim. Zamiast tego badziewia zamontowałem xp-g na starze o barwie ciepłej. Sterownik pozostał fabryczny fakt szału niema ale przy niskim Vf jakie ma xpg mamy około 0.8 A w diodę. Fakt soczewka jest beznadziejna powłoka też to najlepszych nie należy bo ściera się dość szybko. Ale ogólnie jestem zadowolony. Szukam tylko soczewki na podmiankę myślę dopasować coś z fotograficznych z jakiegoś starego obiektywu.
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
tryby dokładnie tak samo mnie denerwują.
Myślę na zmianą sterownika ale to w przyszłości. Teraz powstają 2 inne latarki więcej będzie niedługo na forum
Myślę na zmianą sterownika ale to w przyszłości. Teraz powstają 2 inne latarki więcej będzie niedługo na forum
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO