Witam i pytam
Witam i pytam
Ponieważ jestem po raz pierwszy, to witam serdecznie ALL.
A pytam o :
- Poszukuję parametrów czasowych (przełączanie) diod mocy LED. Oczywiście pytanie jest z gruntu głupie bo nie podaję JAKICH. Otóż zadowoli mnie KAŻDY parametr katalogowy (czas) dla przedziału 1-10W i światła BIAŁE ZIMNE oprócz parametru tzw. długowieczności. Uwierzcie, spędziłem cały wieczór, szukając w katalogach tych parametrów. NIE MA !
A pytam o :
- Poszukuję parametrów czasowych (przełączanie) diod mocy LED. Oczywiście pytanie jest z gruntu głupie bo nie podaję JAKICH. Otóż zadowoli mnie KAŻDY parametr katalogowy (czas) dla przedziału 1-10W i światła BIAŁE ZIMNE oprócz parametru tzw. długowieczności. Uwierzcie, spędziłem cały wieczór, szukając w katalogach tych parametrów. NIE MA !
Wiedzieć, to nie znaczy, umieć.
Głównie mnie interesuje di/dt czyli stromość narastania prądu diody mocy, w funkcji czasu. Ile (czas) musi mieć impuls zasilania, do pełnego zaświecenia diody. Czy np. zasilanie pojedynczym impulsem 20ms jest możliwe w przypadku diody 10W i czy np. wtedy można przekroczyć prad znamionowy i o ile ?
Peterek, przy PWM 9,375kHz uzyskuje się pełne wysterowanie LED dla każdego pojedynczego impulsu, oczywiście zasilanie ze źródła prądowego, nie inaczej. Policz sobie czas trwania takiego impulsu PWM, niewiele ponad 100µs lub mniej, w zależności od wypełnienia. Bez ograniczenia prądu myślę że nawet pojedynczy impuls 1ms bez problemu spali LED. Przy odpowiednim napięciu prąd będzie wynosił dziesiątki amperów, setki, lub nawet tysiące
Lepiej od razu napisz, co kombinujesz?
Lepiej od razu napisz, co kombinujesz?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 02 kwie 2012, 00:08 przez greg, łącznie zmieniany 4 razy.
I tu tkwi problem. LED można wysterować impulsem nawet 1µs, tylko oko tego nie zobaczy. Za mała ilość energii, aby pobudzić aparat wzroku ludzkiego. Natomiast zwykła cyfrówka (aparat foto) widzi taki pojedynczy impuls bez problemu.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Greg towarzyszu Niestety, nie wszyscy udźwigną CREE. Może masz i rację ale ja jestem ze "starej szkoły" i lubię PDF-y z duża ilością charakterystyk, coby się nie okazało później, że akurat w tym konkretnym punkcie pracy - "nie styka". To takie głupie zboczenie.
[ Dodano: 2 Kwiecień 2012, 13:28 ]
[ Dodano: 2 Kwiecień 2012, 13:28 ]
Bocianie drogi, jak wiesz z Odkrywcy (????) , czysty alkohol przeznacza się do zupełnie innych celówBocian pisze:Najlepszy i tani jest alkohol izopropylowy IPA. Nawet Cree z tego co pamiętam to poleca w dokumentacjach.
PS. Czysty alkohol etylowy moim zdaniem również może być.
Peterek, stosuj się do zaleceń producenta, to nie okaże Ci się nagle że "nie styka". W datasheet Cree jest wszystko, co jest wymagane do poprawnego zasilania tych LEDów, w prostych inżynierskich słowach. Nic zawiłego
Sterownik extended v3.5 HE <klik>