ładowarka iMAX B6 . Jaki zasilacz kupić ?
No dobra ale co kupić ?
Na iChargera się nie zdecyduję choć to zacna ładowareczka jest . Nie chcę też przerabiać ładowarki . To już wolę dokupić dodatkowo ta małą już przerobioną na 4,35V od grega i nią doładowywać ogniwa Samsunga a do testów rozładowywać od napięcia 4,35V 3-ma , 6-ma amperami inna ładowarką np iMAX B8+150 albo Turnigy A-6-10 200W albo jeszcze jakąś inną . Tylko którą kupić ?
Właśnie przed godziną przyniósł "pocztylion" 16x Samsung SDI ICR18650-30A do tego 14xNCR18650A i 2x NCR18650 i trzeba je przetestować przed zakupem a tu nie ma czym
Jak wiadomo te ładowarki nie ładują do 4,35V . A czy mi je prawidłowo rozładują i podadzą pojemność . Nie "uwalą" się , zgłupieją itp ?
No i którą brać jeśli chodzi o awaryjność , naprawy itp ?
A i jeszcze pytanko odnośnie zasilacza bo o nim w sumie jest ten temat nie ?
To czy ten od XBOXa który kupiłem ma dokładnie 12V na wyjściu czy coś więcej może ? Pytam bo znalazłbym w takim przypadku jeszcze jedno zastosowanie dla niego . A może da się w jakiś prosty sposób podnieść napięcie do np 13,7V ?Ktoś już to przerabiał ?
Na iChargera się nie zdecyduję choć to zacna ładowareczka jest . Nie chcę też przerabiać ładowarki . To już wolę dokupić dodatkowo ta małą już przerobioną na 4,35V od grega i nią doładowywać ogniwa Samsunga a do testów rozładowywać od napięcia 4,35V 3-ma , 6-ma amperami inna ładowarką np iMAX B8+150 albo Turnigy A-6-10 200W albo jeszcze jakąś inną . Tylko którą kupić ?
Właśnie przed godziną przyniósł "pocztylion" 16x Samsung SDI ICR18650-30A do tego 14xNCR18650A i 2x NCR18650 i trzeba je przetestować przed zakupem a tu nie ma czym
Jak wiadomo te ładowarki nie ładują do 4,35V . A czy mi je prawidłowo rozładują i podadzą pojemność . Nie "uwalą" się , zgłupieją itp ?
No i którą brać jeśli chodzi o awaryjność , naprawy itp ?
A i jeszcze pytanko odnośnie zasilacza bo o nim w sumie jest ten temat nie ?
To czy ten od XBOXa który kupiłem ma dokładnie 12V na wyjściu czy coś więcej może ? Pytam bo znalazłbym w takim przypadku jeszcze jedno zastosowanie dla niego . A może da się w jakiś prosty sposób podnieść napięcie do np 13,7V ?Ktoś już to przerabiał ?
Napięcie zapewne da się podnieść, ale trzeba przy tym czasem trochę pracy.
Nie widzę sensu szukania jakiegoś super zasilacza - albo kupujesz uniwersalny do laptopa z wyborem napięć - mam taki "marki" Meind i ładuję nim spokojnie pakiety 14,8V o pojemności 5200mA prądem 1 lub 2A - zasilacz spokojnie przy 12V daje z siebie 6 - 7A
Ewentualnie zasilacz ATX starszy model + podniesienie napięcia na linii 12V - zazwyczaj wystarczy zmienić jeden rezystor.
Nie widzę sensu szukania jakiegoś super zasilacza - albo kupujesz uniwersalny do laptopa z wyborem napięć - mam taki "marki" Meind i ładuję nim spokojnie pakiety 14,8V o pojemności 5200mA prądem 1 lub 2A - zasilacz spokojnie przy 12V daje z siebie 6 - 7A
Ewentualnie zasilacz ATX starszy model + podniesienie napięcia na linii 12V - zazwyczaj wystarczy zmienić jeden rezystor.
ILPT
Poszukaj na forach o CB radiu. Te zasilacze są często stosowane do zasilania radyjek przewoźnych na bazach. Teraz nie mogę znaleźć, ale pamiętam, że był taki opis.Pykacz . pisze:A może da się w jakiś prosty sposób podnieść napięcie do np 13,7V ?Ktoś już to przerabiał ?
Do ładowarki faktycznie nie ma sensu, ale jeśli chcesz zasilać przewoźne CB, to przy napięciu 12V ma mniejszą moc, bo instalacja samochodowa ma nieco więcej, a to do niej radio jest przystosowane.barney pisze:skaktus, po co podnosić napięcie na linii 12V w ATX?
Pytam, bo sam mam ATXa i naprawdę nie wiem, po co to robić...
PS: Pykacz, zgadłem zastosowanie?
Pozdrawiam
Tak (bystrzacha z Ciebie) Mi nie chodzi o moc tylko o to że takie CB radio zupełnie inaczej "chodzi" głównie poprawia się modulacja . Nie raz tak miałem że dobre radyjko po podłączeniu do samochodu nie działało tak jak podłączone w domu do zasilacza CB . A po zapaleniu silnika było ok.Tomeqp pisze:
PS: Pykacz, zgadłem zastosowanie?
Tak jak napisano - wykorzystanie przy CB, sprawdzaniu radia samochodowego przy dużym obciążeniu, wzmacniaczy samochodowych czy nawet do balansera z ładowarka aby odciążyć przetwornicę.barney pisze:skaktus, po co podnosić napięcie na linii 12V w ATX?
Pytam, bo sam mam ATXa i naprawdę nie wiem, po co to robić...
Panowie, nie ma potrzeby zwiększania napięcia ponieważ CB jak i transceivery krótkofalarskie pracują w przedziale 11.5V - 14V, a spadek mocy nadajnika jest praktycznie nie zauważalny, także spokojnie zasilaj CB tym zasilaczem.
Pozdrawiam
Mariusz
Jeśli pomogłem Ci w Twoim temacie to kliknij na "pomógł" przy moim poście....... to nic nie kosztuje ...... Wielkie Dzięki
Mariusz
Jeśli pomogłem Ci w Twoim temacie to kliknij na "pomógł" przy moim poście....... to nic nie kosztuje ...... Wielkie Dzięki
Witam
W tych ładowarkach jest stosowana specyficzna przetwornica step up/down całkowicie sterowana procesorem, i jej naprawę nie sprawia żadnej różnicy napięcie zasilania, o ile mieści się w dopuszczalnych granicach.
Pozdrawiam
Coś tu kolega kręciskaktus pisze: czy nawet do balansera z ładowarka aby odciążyć przetwornicę.
W tych ładowarkach jest stosowana specyficzna przetwornica step up/down całkowicie sterowana procesorem, i jej naprawę nie sprawia żadnej różnicy napięcie zasilania, o ile mieści się w dopuszczalnych granicach.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
- pegasus_sis
Do ładowarki IMax B6 ja używam zasilacza który mi został z laptopa IBM T40.
Ma odpowiednie napięcie i wydajność prądową do tej ładowarki i jest bardzo tan.
Wtyczka też pasuje więc nie trzeba nic przerabiać wystarczy tylko podłączyć i działa.
Tu przykład takiego zasilacza:
http://allegro.pl/okazja-oryginalny-zas ... 89031.html
Do mocniejszych ładowarek idealna opocja to tak jak już ktoś napisał zaislacz z XBoxa, wystarczy jego mała przeróbka po przez dorobienie gniazd na banana i włącznika i wszystko działa idealnie. Wydajność takiego zasilacz to 200W
Tu ma zdjęcie jak przerobiłem zasilacz do mojej ładowarki o wydajności 150W:
Ma odpowiednie napięcie i wydajność prądową do tej ładowarki i jest bardzo tan.
Wtyczka też pasuje więc nie trzeba nic przerabiać wystarczy tylko podłączyć i działa.
Tu przykład takiego zasilacza:
http://allegro.pl/okazja-oryginalny-zas ... 89031.html
Do mocniejszych ładowarek idealna opocja to tak jak już ktoś napisał zaislacz z XBoxa, wystarczy jego mała przeróbka po przez dorobienie gniazd na banana i włącznika i wszystko działa idealnie. Wydajność takiego zasilacz to 200W
Tu ma zdjęcie jak przerobiłem zasilacz do mojej ładowarki o wydajności 150W: