ładowarka iMAX B6 . Jaki zasilacz kupić ?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Pykacz .

ładowarka iMAX B6 . Jaki zasilacz kupić ?

Post autor: Pykacz . »

Mam zamiar kupić ładowarkę iMAX B6 Ultimate o max prądach ładowania do 10A a rozładowania do 5A . Niestety nie ma w komplecie zasilacza do niej. Jaki kupić by zakup był dobry i rozsądny zarazem ? Generalnie wybrałem ta ładowarkę tylko ze względu na to że można rozładowywać aku prądem do 5A (a mam na dniach dostać sporo ogniw 18650 do "przebadania") i chciałbym je sprawdzić zanim kupię rozładowując je prądami rzędu 3-5A czyli 1-2C) by sprawdzić czy są coś warte . Będę brał tych ogniw ponad 20szt (głównie do pakietowania) więc za nie małą kwotę . Ładować będę prądem 1C więc nie większym niż 3A czyli pod względem potrzeb ładowania to ta ładowarka będzie z dużym zapasem . A może znacie jakiś inny sposób aby przetestować takie ogniwa i wystarczy że wezmę standardową iMAX B6 z zasilaczem 4-5A za 170zł (do moich celów wystarczyła by spokojnie (ładowanie prądem 0,5-1C )) ?

Jeszcze coś co mi przyszło do głowy .
Czy do rozładowywania (testowania ) ogniwa jest potrzebny tak solidny zasilacz czy tylko potrzebny jest do ładowania a rozładowywanie jest realizowane przez jakies sztuczne obciążenie i tak mocny zasilacz nie jest potrzebny .
Chodzi mi o to czy ładowarkę iMAX B6 Ultimate mogę zasilać zasilaczem np 4A (można kupić już za około 60zł) jeśli nie będę przekraczał prądu ładowania np 3,5A i rozładowywać ogniwa 3-5A ?
Doradźcie coś proszę . :)
fxxx

Post autor: fxxx »

Wydajność prądowa jest Ci potrzebna tylko do ładowania, jednak zależy jaki pakiet będziesz ładował. Możesz przyjąć, że zasilaczem 50W będziesz mógł ładować pakiet 35W i to powinno wystarczyć, żeby wszystko przeżyło długi czas.
Ostatnio zmieniony czwartek 29 mar 2012, 16:44 przez fxxx, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Pykacz ., za niecałe 50 zł z wysyłką kupujesz zasilacz xbox 12V 14A i po sprawie.

Zamiast jakiegokolwiek iMAXa weź najtańszego Junsi iChargera. Różnica jakości - przepaść.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Jeśli podstawową potrzeba jest dla Ciebie duży prąd rozładowania, to taka ładowarkę potrzebujesz, jednak zasilacz wystarczy o skromniejszych parametrach, czyli taki jak do zwykłej. Zastanawiam się, czy dobrym rozwiązanie nie będzie np. zasilacz 12V do pasków LED o odpowiedniej wydajności prądowej.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Zasilacz od X360 nie jest złym wyborem przy takiej cenie tylko że jest duży i ciężki.
elektroda.pl
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Wielkości niecałej standardowej cegły, ale sporo lżejszy ;)
Ja tu nie widzę lepszej opcji w kwocie <50 z dostawą, o chociażby porównywalnych parametrach.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Ta zasiłka jest bezkonkurencyjna przy tej cenie , za podobną kwotę można mieć tylko 6A 12v chinczyka .
elektroda.pl
Pykacz .

greg pisze:Pykacz ., za niecałe 50 zł z wysyłką kupujesz zasilacz xbox 12V 14A i po sprawie.

Zamiast jakiegokolwiek iMAXa weź najtańszego Junsi iChargera. Różnica jakości - przepaść.
Dzięki za radę z której skwapliwie skorzystałem bo właśnie kupiłem zasilacz od XBOX 360 203W 16,5A i to za całe 40zł z przesyłką . :o Ta opcja jest nie do pobicia .

Piszesz że najtańsza opcja tego iChargera jest ok . Chodzi o 106B+ ? . Mam tyko jedno pytanko . Czy ona mi naładuje ogniwo 18650 Samsunga do 4,35V ? No i nie mogę u nas jej nigdzie znaleźć na już .
Edyta: Znalazłem na rc-electrotown ale za 444zł :o Lubie kupić solidną rzecz raz a dobrze ale czy taki wydatek jest uzasadniony ?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Maksymalne napięcie ładowania w wersji z obecnym software (jest upgradowalny online) wynosi 4,30V, więc naładuje Ci ICR 30A w 98% (około).

Zerknij na Hobbyking, iCharger 106B+. Gwarancja w Europie, nie trzeba użerać się z Żółtymi Braćmi.

Uwaga. Może dojść cło i VAT w PL.
Pykacz .

Przemyślałem sprawę i doszedłem do wniosku że muszę mierzyć siły na zamiary i ta iCharger jest dla mnie za dobra i za droga tylko po to by leżeć (bo za dużo tym ładował , rozładowywał nie będę) Jako że zasilacz już kupiłem :lol: (dzięki greg) ;) to pozostaje teraz kupić tylko ładowarkę :mrgreen: . Jeśli nie iMAX B6 i iCharger 106B+ to może iMAX B8+150W będzie dobrym rozwiązaniem (jakie to ma opinie) ? A może coś jeszcze innego np :Turnigy A-6-10 200W godnego rozpatrzenia (raczej dostępnego w kraju lub do sprowadzenia w tydzień a nie miesiąc ) ?
studzin

Post autor: studzin »

A gdyby wymienić rezystory "grzałki" na mniejszą wartość i większą moc?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

To pomiar będziesz musiał przeliczać stosownie do różnicy spadku napięcia na tym elemencie w stosunku do oryginalnego.

Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

studzin pisze:A gdyby wymienić rezystory "grzałki" na mniejszą wartość i większą moc?
A to w kwestii?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Testów przy wyższym prądzie, jak sądzę.

Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

No bo właśnie, rezystory są elementem pomiarowym, a moc wytracana jest na tranzystorze, więc zmniejszenie wartości mogło by raczej przynieść więcej szkody niż pożytku....
ODPOWIEDZ