wf-501b problem

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
bruise
Kontakt:

wf-501b problem

Post autor: bruise »

Witajcie,
tak jak w temacie mam problem z latarką wf-501b, mianowicie wydaje mi się, ze uszkodził się sterownik. Działają tylko 2 tryby mid i low, sterownik ma standardowo 5 programów teraz na czterech jest tryb mid i na ostatnim low. Da się coś temu zaradzić czy czeka mnie wymiana sterownika? Dodam, że diada to XML T6. Po wyjęciu modułu z latarki było czuć spalenizną. Znalazłem coś takiego na allegro: http://allegro.pl/sterownik-driver-led- ... 54028.html nie jest za mocny dla tej latarki?

Pozdrawiam,
Mateusz,
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Niestety prawda jest taka, że latarka wf-501 z diodą XML to trochę przerost formy nad treścią. To body jest kiepskie i bez kompleksowej poprawy termiki (oddawanie ciepła z modułu na obudowę) nic z tego nie będzie.
Na początek zajmij się wypełnieniem szczeliny pomiędzy obudową a korpusem modułu z diodą.
Potem zmierz (jeśli dysponujesz miernikiem) czy przy zmianie trybów zmienia się prąd, bo jest też możliwe, że padła dioda albo włącznik.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
DNF

Post autor: DNF »

Tak jak pisał Pyra. Bez odpowiedniego zabiegu pomagającego odprowadzić ciepło z modułu na body, nie ma co się bawić w zmianę sterownika.
Zwłaszcza na ten, który podałeś. Uwalisz diodę w kilka minut.
Podołasz sam?
Pozdrawiam
DNF
bruise
Kontakt:

Między modułem a body mam blaszkę posmarowaną pastą termoprzewodzącą z obu stron. Po tym zabiegu była znaczna poprawa odprowadzania ciepła. Co do prądów: 0,19-0,2A maksymalnie na naładowanym ogniwie HI-MAX.

edit: Ewentualnie jaki kupić sterownik?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

To w takim razie pozostaje teraz sprawdzenie termiki samej diody czyli sposób jej przylutowania do MCPCB jak i jakość samej płytki. Jeśli wszystko OK to można ładować 8xAMC.
Ja niestety przypuszczam, że uszkodzeniu uległa dioda, gdyż te sterowniki są DD i raczej nie psują się w ten sposób, jest jeszcze szansa że rozprogramował się procesor...

Pozdrawiam
bruise
Kontakt:

Na pierwszy rzut oka dioda nie odstaje od płytki, widać coś ala klej dookoła. Da się sprawdzić sprawność diody bez wymiany obecnego sterownika? Sprawdziłem opór modułu przy wyłączonej diodzie i mierniku ustawionym na 20k pokazują się liczby w zakresie 15.00 do 20.00. Nie wiem czy to dobrze zmierzyłem.
DNF

Pyra, ja mam pytanie. Jeśli dioda padła, to sterownik może nadal pobierać takie prądy?
Jeśli mierzyłeś podłączając kabelki miernika pod driver, to na dobrą sprawę nic nie zmierzyłeś sensownego.
Jakiś driver pod XML mam. Co prawda 2A w max i bez liniowej stabilizacji, ale pasuje pod ten moduł, nie katując diody.
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Niestety driverka w ten sposób nie zmierzysz. Możesz wykonać próbę na diodzie, zasilając ją przez miernik ustawiony na pomiar prądu z częściowo rozładowanego ogniwa (około 3,5V) wtedy prąd zostanie ograniczony przez rezystancje wprowadzone obwodem pomiarowym.
Będziemy kombinować, gdyż ze względu na skromny warsztat, jesteś trochę ograniczony co do możliwości diagnostyki.
Jeśli chodzi o pomiar diod, to musisz go wykonać na teście diody (o ile go masz) a nie na omomierzu.

Pozdrawiam
bruise
Kontakt:

Fakt warsztat mam skromny, testu diody nie mam. Czyli tak dałbym 3,3V z zasilacza komputerowego, miernik na pomiar prądu i pod diodę?

edit: Trzeba przykręcać resztę modułu tzn. to aluminiowe lusterko?
Dziwne skręciłem latarkę jeszcze raz i nagle działają wszystkie programy stroboskop itp. Tyle, że bardzo mało światła się wydobywało znowu prąd nie przekraczał 0.2A.
edit2: Teraz przy włączeniu jest przez 2 sekundy stroboskop i włącza się inny tryb.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
bruise pisze:Czyli tak dałbym 3,3V z zasilacza komputerowego, miernik na pomiar prądu i pod diodę?
To już lepiej by było zasilić to z płaskiej baterii. Z zasilaczem komputerowym bym lepiej nie kombinował, mimo iż teoretycznie dioda się spalić nie powinna.
bruise pisze:Trzeba przykręcać resztę modułu tzn. to aluminiowe lusterko?
Dobrze by było, ten reflektor stanowi podstawowy element dociskający MCPCB do piguły, oraz pośredniczący w oddawaniu ciepła do otoczenia.

Pozdrawiam
PS: A czy jesteś w stanie zmierzyć napięcie na ogniwie podczas zasilania diody?
bruise
Kontakt:

Mam tylko 1 miernik, więc nie bardzo. Jutro popołudniu z tym pokombinuje, dzięki za szybkie odpowiedzi.

Pozdrawiam.
DNF

Do modułu przykładasz ogniwo, minus kabelkiem spinasz i dotykasz do obudowy i miedzy "+" a "-" ogniwa wpinasz miernik na pomiar napięcia.
Czy takie "akcje" dzieją Ci się również przy pominięciu włącznika?
Pozdrawiam
DNF
bruise
Kontakt:

Można zamknąć.
ODPOWIEDZ