Zakup tabletu do ~800zł

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
barney

Zakup tabletu do ~800zł

Post autor: barney »

Witam

Przymierzam się do zakupu "zamiennika" netbooka. Tablet byłby wykorzystywany tylko do internetu i oglądania filmów.
I nie ukrywam, że to będzie moja pierwsza zabawka na androidzie :wink:

Oczekiwałbym od niego:
- ekranu co najmniej 1024x600 (1024x768 preferowane)
- płynne odtwarzanie filmów o dużym bitrate (3000kbps?)
- obsługi kart SDHC
- czasu pracy na baterii co najmniej 4h (przy przeglądaniu internetu/oglądaniu filmu)
- Jack 3.5mm
- co najmniej 2GB pamięci wbudowanej
- multitouch? (do gestów przy WWW?)

Co do procesora i RAMu to zależy mi tylko na płynnym działaniu, nie wiem ile potrzebują do tego androidy.

Moje typy:
DX:
C0902 9.7" IPS Capacitive Screen Android 4.0 Tablet w/ HDMI / G-sensor / TF (Cortex A8 / 16GB)
R97 9.7" IPS Android 4.0 Capacitive Tablet PC w/ TF / Wi-Fi / Dual Camera (A8 1.2GHz / 16GB Flash)
GS30 9.7" IPS Capacitive Screen Android 2.3 Tablet w/ Bluetooth / HDMI / Camera / USB OTG (4G TF)
SmartQ Ten2 9.7" IPS Touch Screen Android 2.2 Tablet PC w/ WiFi/TF/Bluetooth (8GB/Cortex-A9)

Z Polski:
Yarvik GoTab Xerios 10" Resistive (TAB420)
VEDIA X20 4GB
Lenovo IdeaPad tablet A1
Yarvik GoTab Slimline 10" Tablet (TAB450)
NavRoad MOBIO 4GB

I teraz garść pytań :mrgreen:

- Czy ktokolwiek kupował tablet (a zwłaszcza w chinach)? Jakieś wrażenia/sugestie? Na co zwracać uwagę?

Software:
- Jak z obsługą gier we flashu? (http://vortexwars.com/)
- Czym różnią się poszczególne wersje androida? Tzn. 4.0, 3.2, 2.3
- Można do portów USB wpiąć myszkę/klawiaturę i będzie działać?
- Jak z komfortem przeglądania WWW (w porównaniu do desktopa z ekranem 1024x768)? Płynność animacji/przewijania, obsułga kart, wszelkie JavaScripty
Hardware:
- Co z wymianą baterii? Tzn, czy wystarczy wykręcić kilka śrubek i włożyć zamiennik (i gdzie taki zamiennik dostać)?
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

2.3 to wersja na telefony na siłę przystosowana do tabletów

Zanim kupisz cokolwiek sprawdź czy istnieje możliwość postawienia na tym androida na nowo / aktualizacja. Kolega ma takie cudo z ekranem 7 cali, najtańsze z możliwych. Nie obsługuje multitouch itp oczywiście mowy o tym nie było. Andka na nowo nie da się na tym postawić, więc jak coś się softowo wysypie to....
ILPT
Awatar użytkownika
SISmaster

Post autor: SISmaster »

Jeśli zależy Ci na wydajnej obsłudze internetu i multimediów to tylko coś na Cortex-A9 lub A8
( A9 2 -rdzenowy SoC + grafika mali 400),w tabletach(dobrych) jest wersja 3.2 Androida (możliwy update do ICS),jako minimum do pracy 512mb Ram,obsługa po USB innych urządzen ( USB OTG)zależy od kernela zazwyczaj bezproblemowo obsługuje myszkę i klawiatórę nawet BT,ekran musi być pojemnościowy min. dual-touch.

Ja polecałbym Klik
''Robota to prymitywny sposób spędzania wolnego czasu - F.Kiepski''
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Co to za rysunek w aukcji z rozdzielczością Super HD ??

"Towar wysyłany zza granicy. CZAS WYSYŁKI PRZESYŁKA EXPRESS czas wysyłki 10 -18 DNI (przeważnie 14 dni)"

Czyli tak jakby kupować samemu od chinczyka.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Vigo

Post autor: Vigo »

Takie allegrowe cwaniactwo, na początku piszą: "czas realizacji 24h", a w treści opisu aukcji dowiadujemy się, że wysyłka potrwa dwa, trzy tygodnie.
Stary numer, kupujący wpłaca kasę, a oni dopiero wtedy zamawiają w Chinach doliczając pewnie niemałą prowizję. Szczyt handlowego asekuranctwa. ;-)

_
robertgl17

Post autor: robertgl17 »

Mam GOCLEVER A103.Spełnia wszystkie twoje wymagania. Przekątna 10 cali, działa około 5 godzin.Możliwość modyfikacji antaka do ICE. Koszt około 600 zł. Właśnie z niego piszę tą wiadomość.
Awatar użytkownika
SISmaster

Tylko dla pokazania jak wygląda tablet dałem linka ,bosprzedawca kupuje go tam gdzie i my czyli Chiny
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Do tego doliczmy cło i już nie jest kolorowo. A o serwisie też zapomnijmy.
ILPT
Awatar użytkownika
barney

Dzięki wielkie za pomoc, bez was nadal nie wiedziałbym z jakiej strony ugryźć temat :)

Do listy wymagań dodajemy
- Allwinner A10 (Which CPU & GPU is better? Mali 400 or GC800 & RK2918 or Allwiner A10? ) ?
- Android 4.0 (lub możliwość upgrade'u)
- Serwis w Polsce (wymiany baterii, itd.)

I w ten sposób do finałowej (?) trójki przeszły:
- TABLET GoClever A103 (robertgl17)
- TABLET AINOL NOVO 7 ELF 1GB 8GB ANDR 4.0
- TABLET AINOL NOVO 7 AURORA 1GB 8GB ANDR 4.0 (SISmaster) (Sprzedawca sprzedaje towar będący w Chinach)

I tutaj chciałbym się upewnić co do matrycy. IPS ma lepsze kolory i większe opóźnienia w stosunku do TFT, tak? (czyli do WWW i filmów powinna być lepsza)
Jak bardzo widoczne są to różnice (załóżmy te 4h "tabletowania" dziennie)?
Awatar użytkownika
SISmaster

O ile tablet ma naprawde matrycę IPS to jest ona dużo lepsza od TFT pod względem koloru i kontrastu zapewnia lepsze katy widzenia,wadą jest ciut dł czas reakcjii ,matryce te stosowane są w profesjonalnych monitorach dla grafików oraz w iPhonach .
Awatar użytkownika
barney

Tak na szybko patrząc to Ainol Aurora od Elfa różni się właśnie tym, że w specyfikacji ma IPS... tylko nie wiem na ile to IPS a na ile "marketing"
Awatar użytkownika
SISmaster

barney poczytaj klik oraz klik klik
Awatar użytkownika
barney

Przeczytałem i chyba nic lepszego w tej klasie cenowej nie znajdę od Aurorki :smile:
To teraz pozostaje tylko pomęczyć dystrybutora, kiedy będzie nowa aukcja na allegro :mrgreen:
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

W biedronce od 5 kwietnia

Obrazek
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
barney

Dzięki za info, ale ekran ma za małą rozdzielczość (i to TFT trochę boli) + android 2.3

Jak ktoś jest jeszcze zainteresowany Aurorką to dzwoniłem do importera i mają się pojawić na allegro na początku kwietnia :)

Temat oczywiście nadal jest otwarty, wszelkie propozycje mile widziane :)

[ Dodano: 5 Kwiecień 2012, 23:47 ]
A co sądzicie o takim tableciku?
TABLET BMORN V99 9.7 IPS 1GB RAM 16GB WIFI ICS 4.0
Ma chyba wszystko to co ma Aurora (i do tego lepszą proporcję ekranu), ale czy są jakieś przeciwwskazania?
No i, w odróżnieniu od Aurory, jest do kupienia :roll:

[ Dodano: 12 Maj 2012, 13:50 ]
Kupiłem Bmorna V99, fajna zabawka :)
Na baterii trzyma ~6h, internet chodzi płynnie (opera mobile), filmy wyglądają ok.
Jak za tą cenę jakość wykonania jest bardzo ok (przyciski nie latają i mimo trzeszczenia po mocniejszym naciśnięciu obwódki sprawia wrażenie solidnej konstrukcji).
Jedyne co nie działa w pełni płynnie to odtwarzanie filmów z YT z poziomu przeglądarek WWW (gierki flashowe mulą tak, że nawet nie biorę ich pod uwagę :) ).

Z wad to można chyba tylko wymienić color banding (z tego co wyczytałem na ainol.pl to jest to problem programowy, a nie sprzętowy).
ODPOWIEDZ