Czas i tu coś napisać
Jakiś czas temu przyszła do mnie Trusfire Z3, od Kolegi Harryn.
Lampka przyszła z objawami "słabego świecenia" i miałem to "naprawić"
Prąd w diodę w oryginale był żenująco mały, a do tego kiepskiej jakości włącznik do kompletu.
Oryginalny driver był wepchnięty do środka i połączony z płytka większej średnicy, która podawała mu zasilanie:
Na pokład trafił driverek 8*AMC7135 z zabezpieczeniem termicznym od Grega.
Jako, że średnica piguły miała ~19mm trzeba było zrobić przelotkę, wykonałem ją z blaszek miedzianych
przesmarowanych pastą termo, następnie brzeg najszerszej został przylutowany do pierścienia mosiężnego,
reszta blaszek mniejszej wysokości robi za "podpórkę" dla drivera:
A tutaj mamy driverek przygotowany do zaaplikowania w pigułę.
To białe coś z nóżkami w koszulce termo, to termistor zamoczony w paście termoprzewodzącej:
No i całość na podkładzie:
Wklejona dioda:
Teraz odpowiednie centrowanie:
Przesmarowany pastą termoprzewodzącą gwint pod pigułę
Jako, że piguła miała krótki gwint, a więc mały styk z body, a duża część piguły bez giwntu wystawała nie mając kontaktu z body,
więc i z tym fantem należało coś zrobić. Wpasowałem w pustą przestrzeń blaszki miedziane przesmarowane pastą.
Zamontowana całość:
Przejdźmy do włącznika. Oryginalny pozostawiał wiele do życzenia, zatem na pokład trafił miękki włącznik od midiego.
Po lewej stary, po prawej nowy jeszcze przed złożeniem:
Tutaj już po przystosowaniu holdera pod nowy włącznik:
No i pomiar prądów. Bez włącznika:
Oraz z włącznikiem:
No i lampka z założoną głowicą, przed zamontowaniem soczewki:
W ręce Harryna przekazałem w pełni przerobiona lampkę, niech teraz się wypowie nt testów w terenie
Pozdrawiam
DNF
Trustfire Z3 na XM-L
Witam,
DNF ten włącznik który wsadziłeś do latarki to na jakie max. prądy jest?.Troche latałem po necie i podobne jakie udało mi się znależć są na 0,1A30V.
Wogóle to szukam jakiegoś prostego a skutecznego układu na mosfecie,i dobrze myślę że Ty właśnie tym włącznikiem sterujesz mosfetem?
Pytam jako laik elektroniczny więc prosze o wyrozumiałość
To taki?,niestety nie ma specyfikacji.
http://www.nowyelektronik.pl/searchskle ... ikroswitch ON-OFF II TYP LS-2 [3799]&nadkat=&kat=PRZEŁĄCZNIKI WYŁĄCZNIKI
Pozdrawiam
DNF ten włącznik który wsadziłeś do latarki to na jakie max. prądy jest?.Troche latałem po necie i podobne jakie udało mi się znależć są na 0,1A30V.
Wogóle to szukam jakiegoś prostego a skutecznego układu na mosfecie,i dobrze myślę że Ty właśnie tym włącznikiem sterujesz mosfetem?
Pytam jako laik elektroniczny więc prosze o wyrozumiałość
To taki?,niestety nie ma specyfikacji.
http://www.nowyelektronik.pl/searchskle ... ikroswitch ON-OFF II TYP LS-2 [3799]&nadkat=&kat=PRZEŁĄCZNIKI WYŁĄCZNIKI
Pozdrawiam
Nie testowałem jakie prądy zniesie, ale wytrzymuje dużo
Midi niech się wypowie co do testów.
Jeśli to jest włącznik a nie tylko "guzik" co zwiera w chwili wciśnięcia, tudzież rozwiera, to to jest to.
Nie, ja nie steruje nim włącznika na mosfecie.
Pozdrawiam
DNF
EDYCJA
chociaż widzę, że są różne jego ceny i oznaczenie więc jednak już nie jestem taki pewien czy to jest ten..
Midi niech się wypowie co do testów.
Jeśli to jest włącznik a nie tylko "guzik" co zwiera w chwili wciśnięcia, tudzież rozwiera, to to jest to.
Nie, ja nie steruje nim włącznika na mosfecie.
Pozdrawiam
DNF
EDYCJA
chociaż widzę, że są różne jego ceny i oznaczenie więc jednak już nie jestem taki pewien czy to jest ten..