Identyfikacja ogniw 18650 oraz pomoc z doborem ładowania.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
kamiq

Identyfikacja ogniw 18650 oraz pomoc z doborem ładowania.

Post autor: kamiq »

Witam kolegów,
proszę o pomoc w zidentyfikowaniu ogniw 18650 ze zdjęć poniżej. Chodzi mi o to czy da się po tych numerach dojść do tego jakie to sa ogniwa (producent) oraz ich fabryczna pojemność. Akumulatory są wyciągnięte dzisiaj z baterii laptopowych jakie dostałem od znajomego serwisanta komputerowego (baterie ASUS,HP i DELL) ,wydaje mi się ,że każde z nich ma zabezpieczenie(patrze moim niewprawionym okiem). Druga część pytania : czy za pomocą zamieszczonej na zdjęciach ładowarki Magicshine i prostego koszyka na ogniwa 18650 mogę zrobić ładowanie tych akumulatorów ?? jeżeli tak to jakie powinien być koszyk? na 2 , 4 a może 6 ogniw przy tej ładowarce ??nie zależy mi na czasie ładowania nie musi być szybko. ładowarka ma sygnalizację zakończenia ładowania. Może moj cel wyda Wam się mało profesjonalny i wręcz "chałupniczy" ale chce ograniczyć koszty do minimum. Oczywiście jeżeli się nie da to będę zmuszony kupić ładowarkę. Poniżej zdjęcia. Za pomoc z góry dziękuje:)

1.
Obrazek
Obrazek

2.
Obrazek
Obrazek

3.
Obrazek
Obrazek

Ładowarka.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

Zabezpieczeń nie mają. Ładowarka raczej się nie nadaje, ponieważ trzeba by ładować 2 sztuki połączone szeregowo, a bez balansera to trochę niebezpieczne.
Awatar użytkownika
kamiq

Czy TA ładowarka naszego kolegi GREG'a będzie odpowiednia do tych akumulatorów??
Awatar użytkownika
megabit

Tak.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

1.ICR18650-22E 2200mAh-SAMSUNG 18650 2200mAh
2 i 3. 2200mAh SONY SF US18650GR

Jak pochodzą ze starych baterii to mogą być uszkodzone, trzeba je przetestować dobrą ładowarką.
elektroda.pl
Awatar użytkownika
kamiq

krzycho123 , tak pochodzą z baterii laptopowych lecz napewno sprawnych a przynajmniej tak mnie zapewniał kolega z serwisu. Mam zwykłą ładowarkę OEM od Grega wiec nią chyba ich nie sprawdzę :/

Pozdr
Kamil
Awatar użytkownika
megabit

Sprawdzisz ;) Naładuj do końca, najlepiej w dzień i jak masz na oku ładowarkę. Następnie rozładuj w latarce i policz czy mają jakąś sensowną pojemność.
Szoszon

Post autor: Szoszon »

Mam prośbę czy pomoże mi ktoś w identyfikacji jaką pojemność mają ogniwa o symbolach:

SF US18650GR
T G511ME19P

pochodzą z baterii laptopa Toshiba A75
Awatar użytkownika
megabit

Szoszon pisze:
SF US18650GR
Sony 2200mAh
ODPOWIEDZ