Taki experyment zbudowalem CXA2011 30W
Taki experyment zbudowalem CXA2011 30W
CXA2011 ładowana 650 mA driverem z focala. Driver na gorze na radiatorze. Rozpraszacz z 6mm plexi zmatowionego laserem. Nie rozprasza za bardzo bo nadal spojrzeć na nią sie nie da. Radiator dociąga do 38-40 deg. Jest piekielnie jasno i cienie są strasznie ostre.
Na tym 2 i 3 i foto juz po zmianie tego paskudnego kabla na delikatniejszy przezroczysty i skróceniu troche linek
Teraz zrobie drugą taką tylko na nitchia 110 i zobaczymy jak to sie porównuje.
Maciej
Na tym 2 i 3 i foto juz po zmianie tego paskudnego kabla na delikatniejszy przezroczysty i skróceniu troche linek
Teraz zrobie drugą taką tylko na nitchia 110 i zobaczymy jak to sie porównuje.
Maciej
- Calineczka
- Kontakt:
Lampka bierze 26w z sieci dla porownania moj system pomiaru pokazuje ze nominalnie 24w osram superstar (swietlowka kompaktowa) bierze 19w , ta lampka jest 2 razy jasniejsza.
Radiator ma 195x100x50 i jest to jeden z tych co sa w ciaglej sprzedazy w tme i inny sklepach - 35 pln. Uwazam ze jest bardzo estetyczny bo jako jeden z nielicznych ma proste wszystkie sciany i nie wyglada jak odciety z metra
Radiator ma 195x100x50 i jest to jeden z tych co sa w ciaglej sprzedazy w tme i inny sklepach - 35 pln. Uwazam ze jest bardzo estetyczny bo jako jeden z nielicznych ma proste wszystkie sciany i nie wyglada jak odciety z metra
zrobiłem tak z dwoma CXA2011 pakowanymi na 350 mA, sufit jest pomalowany jakąś super-duper farbą (matowa i nieźle odbija) a w kuchni jest baaardzo jasno zaś oświetlenie jest naprawdę ładnie i miękko rozłożone (pod stołem jest półcień a nie smolisty mrok)DNF pisze:Moim zdaniem, najlepiej by było, jakby dioda świeciła w sufit.
Minister Zdrowia Szczęścia i Pomyślności
To jest CXA z Maritexu, ta najcieplejsza 2700k cri 80, CXA2011-0000-000P00G027F, Wkrótce mają też mieć te nowe co maja CRI 90 ale jeszcze ich nie ma. Tak czy inaczej CXA o ile świeci ładnie to niestety nie jest za bardzo oszczędne. bo ich sprawność oscyluje kolo 60lm/W minus sprawność drivera z focala.
Czekam teraz na tą nową nitchia'e 110 która ma podobne parametry przy czym wydajność na poziomie 92lm/W i CRI 85.
Wiec wstrzymałem z budową kolejnych lampek aż przyjdzie ten led i wtedy porównamy jak świeci jedna i druga.
Pomieszczenie ma 14m kwadratowych, z czego 50% to czarne szafy, bo to jest garderoba, która dotychczas była oswietlona 3x wiszącymi gołymi energooszczędnymi 23W osramami. teraz został jeden osram i ta nowa lampa.
Główną zaletą ledów jest szybki start a z garderoby często się wchodzi i wychodzi
Pleksa jest kupiona z arkusza, tą akurat mam wyciętą po znajomości laserem CNC ale następną to chyba sobie samemu wydziergam na frezarce CNC. bo okazało sie ze ona nie musi być aż taka gruba 6mm tylko wystarczy 3mm, nic a nic sie ona nie grzeje.
Czekam teraz na tą nową nitchia'e 110 która ma podobne parametry przy czym wydajność na poziomie 92lm/W i CRI 85.
Wiec wstrzymałem z budową kolejnych lampek aż przyjdzie ten led i wtedy porównamy jak świeci jedna i druga.
Pomieszczenie ma 14m kwadratowych, z czego 50% to czarne szafy, bo to jest garderoba, która dotychczas była oswietlona 3x wiszącymi gołymi energooszczędnymi 23W osramami. teraz został jeden osram i ta nowa lampa.
Główną zaletą ledów jest szybki start a z garderoby często się wchodzi i wychodzi
Pleksa jest kupiona z arkusza, tą akurat mam wyciętą po znajomości laserem CNC ale następną to chyba sobie samemu wydziergam na frezarce CNC. bo okazało sie ze ona nie musi być aż taka gruba 6mm tylko wystarczy 3mm, nic a nic sie ona nie grzeje.
I jak się mają testy nichi ? Bo bardzo ciekawy jestem.
Jeśli jeszcze można wiedzieć to gdzie zamawiałem tą nichie?
Jeśli jeszcze można wiedzieć to gdzie zamawiałem tą nichie?
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO