Latarka AAA / 2-3 tryby / clicky ?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
pralat

Latarka AAA / 2-3 tryby / clicky ?

Post autor: pralat »

Witam!
Przydałaby mi się mała latareczka, zasilana 1 x AAA, posiadająca przynajmniej 2 tryby mocy światła i z włącznikiem typu "clicky" z tyłu. Czyli coś jak np. Tank TK-701, ale + tryby :)
Obecnie mam właśnie TK-701 i brakuje mi trybów, mam też ITP A3 i brakuje mi włącznika... Czy taka latarka jak chcę w ogóle istnieje?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Jeśli nie boisz się lutownicy, to możesz sobie sam zrobić.
Maluszek z trybami

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Miodosław

Post autor: Miodosław »

Istnieją, istnieją - np.:
http://www.dealextreme.com/p/bronte-ra0 ... 440-114597
http://www.dealextreme.com/p/ultrafire- ... -aaa-47702
Nie trzeba było dużo szukać, aby wyszukać np. na DX.
Pierwsza pozycja nietania, ale bardzo ładna i bardzo przyzwoicie świeci. Chyba jej jedyną wadą jest wystający wyłącznik. Drugiej latareczki nie miałem w rękach.
TrustFire ma bardzo ładnego malucha ze stali nierdzewnej (ze wszystkimi zaletami i wadami takiego rozwiązania), którego nie mogę teraz namierzyć na DX. W tym przypadku należy jednak uważać, bo driver potrafi "świrować" :-(
Zapewne można jeszcze niejedno znaleźć na DX, czy KAI, bądź zastosować sposób Pyry, choć to nie jest takie proste.
Dubito ergo sum!
Awatar użytkownika
pralat

Dzięki za sugestie, Panowie. Z jednej strony chętnie przymierzyłbym się do "samoróbki", z drugiej strony jednak wiem ile mam teraz wolnego czasu i jak mi idą projekty typu "non-profit" ;) Chociaż takie rozwiązanie byłby najbardziej satysfakcjonujące, to chyba pójdę to linii najmniejszego oporu i kupię gotowca z DX.
<ok>
MikeKilo

Post autor: MikeKilo »

Odświeżę temat, bo szukam czegoś takiego dokładnie jak w temacie. Aktualnie moją główną latarką jest Tank007 TK-566 2xAA, a jako uzupełnienie pod kątem EDC mam jeszcze TK-701 (1xAA). Niestety o ile duża latarka od 2,5 roku służy dzielnie, to mały Tank po pewnym czasie zaczął szwankować (przerywać, mrugać, czasem wcale nie świeci itd.) i trafił do czeluści szuflady. Niemniej jednak ostatnio doszedłem do wniosku, że noszenie dużego Tanka bywa uciążliwe i chciałbym zakupić nowego, lepszego malucha.
Poszukuję czegoś podobnego kalibru i parametrów, ale przede wszystkim niezawodnego i nie wymagającego dłubania, przeróbek itd. Ot, po prostu, kupić, wsadzić aku i świecić.

Wymagania: zasilanie 1xAAA (li-ionów nie posiadam i raczej nie przewiduję, więc ich obsługa bez znaczenia), średnica do 15 mm, długość do 80, góra 90 mm (dość istotne-ma być noszona w pokrowcu do paska ze scyzorykiem Victorinox), jasność od ok. 80 lumenów wzwyż (moc Tanka 701 czy ITP A2 w zupełności wystarczy, pożądane podobnie dość rozproszone światło), włącznik klikający (nie obrotowy), pożądany więcej niż 1 tryb (zależy mi na jakimś słabszym poza maksymalnym, wystarczy drugi typu mid czy low, więcej nie jest niezbędne, ale nie przeszkadza, choć wolałbym jak już hi/mid/lo niż hi/lo/strobo) oraz mocowanie do smyczy, mile widziane dodatki GITD.
Na wydanie mam do ok. 50 zł/15 dolarów, może być pochodzenie krajowe, może być DX.

Moje kilka typów z DXa:
http://dx.com/p/ultrafire-a3-cree-q5-wc ... -aaa-47702
http://dx.com/p/akoray-k-102-mini-cree- ... aaa-146458
http://dx.com/p/trustfire-f23-cree-xp-e ... aaa-180254
http://dx.com/p/aurora-sh-036-cree-xp-g ... aaa-134485

Ewentualnie: http://dx.com/p/ultrafire-uf-t1-cree-xp ... -aa-168331 (budżet przekroczony, ale mimo obrotowego włącznika, który mi się niezbyt widzi, kuszą małe wymiary, brak zbędnego trybu migania i uroda ;))

Trustfire i Aurora mi się najbardziej podobają z wyglądu, to jest stal nierdzewna? Nie wiem też dokładnie, czym w praktyce dla użytkownika się różnią zastosowane w nich diody. W parametry typu 160 lumenów i 3 godziny pracy oczywiście nie wierzę ;) Z czym mieliście styczność i co polecacie lub odradzacie?
Pozdrawiam!

Obrazek
DNF

Post autor: DNF »

Witaj.
Ogólnie wybór jest średni z tych co podałeś. Jakbyś już zadowolił się obrotowym włącznikiem, to jedynym słusznym wyborem jest Olight i3.
Jest to następca iTP A3. Wg mnie i nie tylko wg. mnie jest to jedna z lepszych latarek na 1xAAA :)
Wymiary mikrusie, w przyszłości możesz załadować 10440, wtedy pazur konkretny. Sam mam i bardzo sobie chwalę,
choć posiadam wersję stalową i gwinty chodzą ciężej niż w wersji aluminiowej.
Z tych co pokazałeś miałem styczność z Akorayem K-102 mini i jest przeciętny, zwłaszcza włącznik.
Bawiłem się również TrustFire F23, wypadł nawet nawet. O ile dobrze pamiętam, to właścicielem był,
a może i nadal jest Miodosław. Skrobnij do niego, może coś więcej napisze na jej temat.
UF-T1 to kopia DQG na 1xAAA, ale oryginał to ok 40-50$ o.O na plus, że jest to najmniejsza lampka na świecie jeśli chodzi o zasilanie AAA.
Jest tak mikroskopijna, że nie wiele różni się od swojego zasilania czyli akumulatorka AAA :D
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pralat

DNF pisze:DQG na 1xAAA
Jej minusem jest brak sprężynki i jak ktoś lubi skręcać do oporu, to może coś uszkodzić. Jest to jednak cena tego mikroskopijnego wymiaru :-)
MikeKilo

Dzięki Koledzy za odzew :) Olight i3 odpada, bo jest za droga, a poza tym (z tego względu tą malutką Ultrafire też odpuszczę) wybitnie mi nie podchodzą obrotowe włączniki.
Z przedstawionej głównej czwórki Akoray ląduje na końcu stawki, od swojego poprzedniego postu wygrzebałem na forum niezbyt pochlebne recenzje wersji z DX (w pochwały na DX średnio wierzę), za to ten TrustFire najbardziej mnie właśnie interesuje (drugi typ to ten tańszy Ultrafire).
Pozdrawiam!

Obrazek
kambal

Post autor: kambal »

Ja też się wtrącę. Ostatnio kupiłem w fasttechu Tank007 e09. Zasilanie 1xaaa lub 10440.
Wymagała poprawy chłodzenia, ale znikoma praca do wykonania. 3 tryby, włącznik twist ale da się przyzwyczaić, pamięć trybów, mikro rozmiary. I cena to około 13$.
Ostatnio zmieniony wtorek 12 lut 2013, 21:15 przez kambal, łącznie zmieniany 1 raz.
MikeKilo

No właśnie ja do takich robót, szczególnie w miniaturowych sprzętach, mam dwie lewe ręce, dlatego poszukuję czegoś nie wymagającego grzebania ;)
Pozdrawiam!

Obrazek
kambal

Post autor: kambal »

MikeKilo,
ale lutownicą umiesz działać? Więc kwestia rozkręcić latarkę, odlutować diodę, wziąć papier ścierny i zetrzeć anodyzacje. W recenzjach jest mój opis. Naprawdę, dołożysz 30minut pracy i troszkę pasty termo, a efekt jest powalajacy:)
Pozdrawiam
kambal zwany Kamilem Convoy M1
MikeKilo

No właśnie nie bardzo, chciałbym coś takiego jak TK-566, która od 2,5 roku śmiga :) A do tego kręcony włącznik wybitnie mi nie leży. Tak czy inaczej - chce wytypować coś do kupienia do końca tygodnia, może jeszcze macie jakieś doświadczenia z opisywanymi wyżej modelami albo inne koncepcje w tym zakresie? Bo na razie wysunęła się na czoło najtańsza opcja, czyli UltraFire A3 (nr 2 to Trustfire - 10 zł droższy).

[ Dodano: 14 Maj 2013, 20:15 ]
Sorry za post pod postem, ale mogę już co nieco napisać o zakupie - ostatecznie wybrałem TrustFire F23, dotarła jakoś w kwietniu. Wygląda bardzo ładne, wykonanie w detalach w miarę. Od strony funkcjonalnej mam pewne zastrzeżenia, coś jej dolegało chyba ze sprężynką i przełącznikiem - na początku zdarzało się jej przerywać i nie świeciła poprawnie skręcona (trzeba było przykręcić środkową tuleję odwrotnie, wtedy aku miał więcej miejsca i chodziła). Ale niechcąco zaliczyła ostatnio terapię wstrząsową... no dobra, chcąco - jak grzebałem przy aucie zaczęła głupieć to nią walnąłem o co wypadło raz i drugi, wnerwiłem się ;) I od tego czasu wynormalniała, działa OK skręcona poprawnie, jak oglądałem ją dokładnie, to się minimalnie (pół milimetra) wygięła, teraz tylko czasem przy wstrząsie zdarza się jej przełączyć z max na niższy tryb.
Świeci przyzwoicie, wyraźnie na aku nimh jaśniejsza od Tank007 TK-701, także od tej strony źle nie jest.
Trochę jej nie dowierzam i drugi raz bym nie kupił, ale że chodzi poprawnie to używam i tyle.
Pozdrawiam!

Obrazek
ODPOWIEDZ