Migotanie na 8*AMC7135

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Zbychur

Migotanie na 8*AMC7135

Post autor: Zbychur »

Zakupiłem nowy driver, konkretnie taki

[URL=http://]http://kaidomain.com/Product/Details.S020073[/URL]

dolutowalem przewody ustawiłem, zworkami pamięć ostatniego trybu (S1) oraz tryby HI-MID-LOW (S3) i i zamontowałem w latarce. Wszystko było dobrze do momentu kiedy nie użyłem trybu LO. Po killku sekundach zaczęło się migotanie diody. Później migotanie pojawiło się w pozostałych trybach. Sprawdziłem czy wszystko jest dobrze polutowane czy gdzieś nie ma jakiegoś zwarcia, niechcianego kontatku z masą ale wyglądało, że wszystko jest ok. Po kolejnej instalacji w latarce okazało się, że już wogóle nie ma trybu LO tylko HI i MID i lampka zapalała się na dwa tempa, tzn. najpierw LO potem tryb wybrany. Rozlutowałem zworki i problem był taki sam z tym że się pogłębiał. Usunąłem driver i na zajutrz użyłem go do przetestowania do napędzenia XML przyklejonej do radiatora procesorowego i na HI świecił chyba z 10 min i nic, wszystko OK. Na tomiast na LO odrazu można było dostrzec migotanie jednak słabsze niż kiedy był zamontowany w latarce. Po ok. 30min testu na HI było w porządku jednak a LO problem występował dalej z tym że bez nasilania się. Wcześniej latarka, aż przygała i zapalała się na nowo. Nie jestem piewien ale odnoszę wrażenie, że mruganie jest powtarzalne jeżeli idzie o rozkład w czasie i siłe spadków i wzrostów jasności. Driver jak pisałem jest nówka, zasilany z naładowanego na full Panasonica NCR 3100. Może zna ktoś przyczynę takiego zachowania?
DNF

Post autor: DNF »

Witaj.
Czy wykluczałeś przelotki? Połącz nóżki jednego AMCka z "górnej" płytki, z drugim AMCkiem na "dolnej" płytce.
Wystarczy jak połączysz nóżki jednego AMCka z górnej do jednego z dolnej.
Zamiast bawić się w lutowanie kabelka do środkowej nóżki, możesz kabelek dolutować do pierścienia na obwodzie drivera.
Jeśli to nie pomoże to obstawiam uwalony procesor niestety..
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Zbychur

Dzięki DNF za poradę. Nie podjąłem się łączenia nóżek AMCków ze względu na ograniczenia sprzętowei brak doświadczenia w tak precyzyjnych lutowaniach. Postanowiłem użyć drivera do podświetlenia starego kredensu i podłączyłem przewód minusowy do sterownika poprzez wprowadzenie go do otworu na zewnętrznym pierścieniu i przylutowaniu z drugiej strony. Po podłączeniu zasilania okazało się że wszystko działa najbardziej prawidło, nawet tryb LOW przestał migotać a dioda zapala się normalnie a nie na tempa jak poprzednio. Może faktycznie górna półka była słabo połączona z dolną. Ten zabieg pomógł (przypadkowo ale jednak) i driver może wrócić do latarki. Po testach napiszę co i jak.
DNF

Post autor: DNF »

No cóż, chińczyki nawet przelotki muszą już robić tragicznej jakości..
Ważne, że się udało :) Ja z tego miejsca chciałbym Flagiuszowi podziękować :mrgreen:
To On mnie naprowadził na przelotki u mnie, ale u mnie było jeszcze ciekawiej :wink:
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Zbychur

No i driver znów wyleciał z latarki. Wszystko było idealnie dopóki nie zamknąłem zworki pamięci trybów. Po ponownym jej otwarciu problem nie zniknął. Po odłączeniu zasilania i ponownym podłączeniu driver startuje z mrugającym LOW, po zmianie trybu jest HI dalej MID i przeskakuje przez LOW (pół sekundy) znowu na H i tak wkoło do ponownego odcięcia zasilania.
ODPOWIEDZ