Witam,
Mam latarkę z poniższego tematu z programowalnym sterownikiem:
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... ogrammable
Niedawno po wymianie diody z XP-G na XM-L chciałem zwiększyć prąd idący w diodę dolutowując dodatkową kość AMC na kanapkę.
Niestety efekt był krótkotrwały.
Zwiększony prąd płynął tylko przez chwilę, po czym jeden AMCek się uśmiercał.
Próbowałem dwukrotnie zwiększenia prądu i obie próby skończyły się identycznie...
Raz odszedł dolutowany AMC, a drugim razem zamontowany fabrycznie, znajdujący się pod dolutowanym.
Problem w tym, że nie wiem czy to może być spowodowane.
Na początku podejrzewałem temperaturę w związku ze stalową obudową, ale mam jednak wątpliwości, czy to ona jest winna.
Dodam, że wszystkie układy miały identyczne oznaczenia, zaś dolutowywane były pozyskane ze sterownika 8*AMC7135 z gwiazdkami z KAI.
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc i wskazówki.
Sterownik 4*AMC7135 - problem ze zwiększeniem prądu.
- LightLover
- LightLover
Hehe, podmiana sterownika to jednak nie rozwiązanie, gdyż bardzo lubię soft obecnego driverka.
Moja stacja niestety nie posiada gorącego powietrza, więc nie wiem czy dałbym radę przenieść procesor na drugą płytkę...
Tak sobie myślę, że mógłbym dać dużą ilość cyny na wszystkie nóżki z jednej strony, przygrzać i ją unieść, a potem to samo zrobić z drugą stroną, jednak boję się przegrania procesora.
Generalnie też początkowo podejrzewałem przegrzanie, jednak po tym co widziałem, czyli gigantyczne wieże z AMCków zacząłem wątpić w tę teorię...
Tu przykład w wykonaniu Kajmana: http://kajman.witam.net/latarki/JM07Pro ... C_6000.jpg
Zapytam może inaczej, czy istnieje taka możliwość, że to program w procesorze uśmierca dodatkowe AMC, stabilizując na siłę prąd na poziomie 1,4A?
Jeśli nie, postaram się powalczyć z nieszczęsnym chłodzeniem stabilizatorów, na przykład dolutowując miedzianą blaszkę do ich masy.
Moja stacja niestety nie posiada gorącego powietrza, więc nie wiem czy dałbym radę przenieść procesor na drugą płytkę...
Tak sobie myślę, że mógłbym dać dużą ilość cyny na wszystkie nóżki z jednej strony, przygrzać i ją unieść, a potem to samo zrobić z drugą stroną, jednak boję się przegrania procesora.
Generalnie też początkowo podejrzewałem przegrzanie, jednak po tym co widziałem, czyli gigantyczne wieże z AMCków zacząłem wątpić w tę teorię...
Tu przykład w wykonaniu Kajmana: http://kajman.witam.net/latarki/JM07Pro ... C_6000.jpg
Zapytam może inaczej, czy istnieje taka możliwość, że to program w procesorze uśmierca dodatkowe AMC, stabilizując na siłę prąd na poziomie 1,4A?
Jeśli nie, postaram się powalczyć z nieszczęsnym chłodzeniem stabilizatorów, na przykład dolutowując miedzianą blaszkę do ich masy.
Ostatnio zmieniony niedziela 18 mar 2012, 09:01 przez LightLover, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Cały problem jest w tolerancji parametrów. Jak sądzę, do prób używasz świeżo naładowane ogniwo, do tego dioda o niskim Vf i mamy ekstremalne warunki pracy AMC.
Spróbuj może dodatkowego AMCka posadzić na małej płytce, z dużą powierzchnią dla pada termalnego, i połączyć to wszystko kabelkami.
Pozdrawiam
Cały problem jest w tolerancji parametrów. Jak sądzę, do prób używasz świeżo naładowane ogniwo, do tego dioda o niskim Vf i mamy ekstremalne warunki pracy AMC.
Spróbuj może dodatkowego AMCka posadzić na małej płytce, z dużą powierzchnią dla pada termalnego, i połączyć to wszystko kabelkami.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
- LightLover
Problem rozwiazany, jak zwykle mieliście rację - winne bylo ciepełko
Przelutowalem procesor na inną płytkę i po 30 minutowym teście miernik dalej pokazuje właściwą wartość.
Wtedy testowalem na ogniwie rozładowanym do około 3,8V, zaś dziś na w pełni naładowanym.
Serdecznie dziękuję za pomoc i słuszne sugestie.
Przelutowalem procesor na inną płytkę i po 30 minutowym teście miernik dalej pokazuje właściwą wartość.
Wtedy testowalem na ogniwie rozładowanym do około 3,8V, zaś dziś na w pełni naładowanym.
Serdecznie dziękuję za pomoc i słuszne sugestie.