Pytanie laika o zasilacz impulsowy i grzejący się kondek.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
skaktus

Pytanie laika o zasilacz impulsowy i grzejący się kondek.

Post autor: skaktus »

Witam.

Dziś z DX dostałem zasilacz USB, sieciowy, 4 portowy o wydajności teoretycznie 20W. Praktycznie udało mi się wyciągnąć z niego jak narazie max 11 W.

Ale do rzeczy. Strona pierwotna bez zastrzeżeń tzn. nie grzeje się. Natomiast za transformatorem głównym mam pewne ALE z jednym kondensatorem. Jest to pierwszy kondensator za transformatorem, na poglądowym rysunku oznaczony jako C1 - grzeje się on bardzo mocno - przy obciążeniu rzędu 2A przy 5V parzy po około minucie pracy.

Jakieś sugestie na jego temat ?

Rysunek bardzo poglądowy.

Obrazek
Awatar użytkownika
tOmki

Post autor: tOmki »

Możesz dać linka do tego zasilacza na DX ?
Awatar użytkownika
skaktus

Oto link:

http://www.dealextreme.com/p/universal- ... lugs-65322

Podają różne wydajności dla różnych portów - też ściema - wszystkie są podłączone równolegle.
ILPT
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Ten kondensator dostaje w d.... od częstotliwości, powinien być tam Low ESR a pewnie jest zwykły, wymień. Możesz równolegle dolutować jakiegoś tantala lub ceramicznego 10 - 220µF powinno się poprawić.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
skaktus

Z tego co sprawdzałem, jest zwykły, tak jak piszesz. Nawet bez obciążenia grzeje się niemiłosiernie.

Wartości kondensatora pozostawić takie jakie są czy coś zmienić ?
ILPT
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Może być tak jak jest. Ten pierwszy jest mocno obciążony przez pracę impulsową, dlatego musi być dobrej jakości.
Większość padających przetwornic najczęściej ma rozerwane elektrolity...
Awatar użytkownika
skaktus

Drugi kondensator zachowuje się poprawnie - jest ciepły. Czy w tym wypadku również jego warto wymienić na LOW ESR czy pozostawić tak jak jest ?
ILPT
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Nie zaszkodzi wymienić, nie powinien się grzać. Możesz też dać dławik o większej indukcyjności, i tu nie ma górnej granicy.... ;)
Awatar użytkownika
skaktus

Myślałem nad tym, problem jednak jest taki, że ten obecny nie ma żadnego oznaczenia. W tym wypadku nie wiem jaki dobrać inny. Kierować się pewnie należy grubością drutu jak i jego długością, ale również rdzeniem. Co byście zalecali ? Mam kilka zasilaczy ATX już martwych, jak sądzicie, nadadzą się z nich dławiki ? Proporcjonalnie są większe, ale czy to znaczenie ?

EDIT

Mały test - praca przez dwie godziny przy obciążeniu rzędu 800 mA, napięcie 5V - co ciekawe wspomniany kondensator jest ciepły, tylko lekko. Podobnie z kondensatorami na stronie pierwotnej - zaraz za mostkiem. Czy w tym wypadku częstotliwość zależy od obciążenia, czy są to inne zależności ?
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Nie wiem skąd Ci się wzięła ta moc max. 20W. Nawet na obudowie jest napisane 10W. A te wartości prądowe są zapewne podane dla portów (2A dla jednego portu, podpięte 2 to 1A na port, 3 i 4 odpowiednio mniej).
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

skaktus pisze:Mały test - praca przez dwie godziny przy obciążeniu rzędu 800 mA, napięcie 5V - co ciekawe wspomniany kondensator jest ciepły, tylko lekko. Podobnie z kondensatorami na stronie pierwotnej - zaraz za mostkiem. Czy w tym wypadku częstotliwość zależy od obciążenia, czy są to inne zależności ?
Częstotliwość może zależeć od obciążenia, zależy to od użytego układu przetwornicy, jednak podstawą jest prąd ładowania i rozładowania kondensatora...

Pozdrawiam
Lampek

Post autor: Lampek »

Bocian pisze:(2A dla jednego portu, podpięte 2 to 1A na port, 3 i 4 odpowiednio mniej).
Oczywiście masz rację to widać gołym okiem, że obciążenie max. 2A jest dzielone w zależności od ilości wykorzystanych wyjść.
Awatar użytkownika
skaktus

Widzicie jaka ze mnie....

Bynajmniej dałem się wprowadzić w błąd - widziałem kiedyś taką ładowarkę na internecie. Odpowiedź sprzedawcy była taka, że wyznaczone prądy na obudowie, tyczą się każdego gniazda osobno...więc dalej sobie to trzymałem w głowie. Musicie mi wybaczyć :P
ILPT
ODPOWIEDZ