Walle

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

upek pisze:Teraz lepiej ;)

Pokaż jeszcze dokładnie wyłacznik kciukowy :wink:

pzdr
upek
Na moje oko mocowanie na zipa. Szczerze tez o tym myślałem pracując nad mocowaniem przełącznika ale to mocno ogranicza i komplikuje demontaż i ponowny montaż np. chcąc zapiąć gdzieś rower i spuścić go na moment z oka :roll:

PS. Ten włącznik na kablu przewodzi cały prąd jakim zasilany jest sterownik?
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Tak, włącznik przewodzi cały prąd dlatego jest porządny ( ten który stosuję w latarkach ) a sam kabel taki sam jak ten co idzie do pakietu. Przeróbka wykonana jak wspomniałem według ustaleń właściciela, tak miało to właśnie wyglądać.
Moje latarki buduję indywidualnie wiec nie przewiduję serii wielu sztuk, łatwiej jest mi się dostosować do indywidualnych potrzeb niż budować coś uniwersalnego dla wszystkich. Wystarczyło zrobić gniazdo z boku na kabel sterujący i mógł by być odłączany jednak potrwało by to dłużej a zamawiający zdecydował że nie ma co komplikować. Sam mam lampkę sterowaną swichem i nigdy bym nie zostawił roweru bez opieki, nawet jak bym tą lampkę odpiął ,, niestety mieszkamy w Polsce i tu nic nie jest pewne. Tak więc zakładanie " drogiej lampki " na rower który nie boimy się zostawić gdzieś poza naszym wzrokiem to taki troszkę mit który rzadko sprawdzi się na co dzień. Mamy drogi rower, założymy GPS , mamy fajny drogi licznik , zasobnik na aku itp. sprzęt i co, czy takim rowerem pojedziemy po bułki do spożywczego hehe, no chyba nie. Takie lampki używamy do konkretnych celów, do jazdy w nocy a jak w nocy to nie jeździmy na zakupy bo sklepy pozamykane, ja jeżdżę dla samej jazdy, nie po to by pokazywać się obwieszony sprzętem i pchać w miejsca gdzie mogę się " lansować" tylko uciekam jak najdalej by mieć święty spokój a lampka ma mi pomóc trafić do celu :-) . Właśnie dla tego, w moim przekonaniu, odpinanie takiej lampki ( z zasobnikiem i manetką sterującą ) nie jest problemem, gdy mam zamiar odpinać lampkę to używam lampek zintegrowanych , uchwyt Ledlensera który tu w sumie wprowadziłem do powszechniejszego użytku jest do tego stworzony , to jest rozwiązanie dla ludzi dla których ważne jest szybkie i bezproblemowe wypięcie lampki.
Tak sądzę ;) , pozdrawiam serdecznie.l
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Kuras77

Post autor: Kuras77 »

Gratulacje dla właściciela lampki za świetne modyfikacje - dwie różne soczewki, centralne mocowanie i przełącznik pod kciukiem to dokładnie to, co trzeba było poprawić/zmodyfikować by tą lampkę przybliżyć do ideału :D

midi, mam dokładnie takie samo zdanie co do kwestii lampki a zostawianie roweru - po prostu stwierdziłem, że nie ma opcji mieć fajny rower z dobrym osprzętem i swobodnie go zostawiać np. przed sklepem. Dlatego jak już muszę na minutę gdzieś go pozostawiać to wypycham kieszenie GPSem, aparatem, licznikiem, portfelem, kluczami ale lampki przyczepione na stałe zostawiam. Po najnowszej modyfikacji moich lampek będą one jeszcze mocniej przymocowane do roweru i powinny przetrzymać atak złodzieja dłużej niż minutę :twisted: Zresztą do lasów po których jeżdżę złodziejaszki chyba się nie zapuszczają... ;)
Awatar użytkownika
midi

W moim mniemaniu zdejmowanie lampki może mieć miejsce w przypadku małych lampek, bez sterowania na kablu , bez zewnętrznego źródła zasilania. Taki przypadek w większości odnosi się do raczej tańszych rowerów ( oczywiście są uchwyty do mocowania rowerów z możliwością przypięcia go, jednak ja chyba nie zostawił bym nawet tak zapiętego, ludzie są złośliwi i pomijając że buchną nam lampkę to jeszcze przebiją opony i pociągną gwoździem po ramie ) .
Wracając do samych lampek, oczywiście że możliwość dobrania optyki to atut, fakt trzy głowice z odpowiednio dobranymi soczewkami pozwolą na ciekawe ukształtowanie wiązki co może faktycznie zwiększyć komfort jazdy, coś takiego tworzę, za jakiś czas sam się przekonam czy warto.
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

http://www.bikestacja.pl/lampa-przednia ... h2nrk18cj6
Tutaj jest ciekawa lampka cateye. Dla naszych potrzeb można zastosować 3 różne soczewki ale wygląd nie najgorszy i można by podchwycić ogólny wygląd samej lampki.
Awatar użytkownika
midi

Hej, Cateye nie popisał się ilością światła, spokojnie taką formę mógł bym zrobić jednak inni wolą 3 diody na jednym poziomie , coś tam kombinuję i niebawem zobaczycie co z tego wyszło.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

midi pisze:Hej, Cateye nie popisał się ilością światła,
Ale za to popisał się ceną ;)
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
bandit

To fakt, cena jest delikatnie mówiąc "zaporowa" ;p
Awatar użytkownika
midi

Za taka kasę to spokojnie można ukręcić 10xXM-L z zasobnikiem 20 aku ncr 3100 , hehe :wink: , a tak poważnie to sporo ta lampka kosztuje a oferuje sporo za mało, ale wiecie pewnie ma ładne opakowanie i dobrze prezentuje się na półce w prestiżowym sklepie.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Sid Gotama

Post autor: Sid Gotama »

Jeżeli dobrze widzę, wtyczki są w gumowej osłonie.
Gdzie można takie kupić?
Awatar użytkownika
Kuras77

Post autor: Kuras77 »

Sid Gotama pisze:Jeżeli dobrze widzę, wtyczki są w gumowej osłonie.
Gdzie można takie kupić?
Tutaj:
http://dx.com/p/5-4mm-male-to-female-ex ... 00cm-32751

PS.
Własna lampka wreszcie skończona - jak wrócę za tydzień z urlopu rowerowego to zapodam opis i zdjęcia :)
Awatar użytkownika
bandit

Awatar użytkownika
Sid Gotama

Post autor: Sid Gotama »

Dzięki za szybką odpowiedz.
A samych wtyczek bądź gum uszczelniających kupić gdzieś nie można?

Przyznam że większy nacisk kładę na zabezpieczenie przed odpięciem niż hermetyczność ale hermetyczność jest też istotna ;-)

A jakieś inne wtyczki nie koniecznie takiego typu, te jak widzę są najpopularniejsze i na pewno jest tego jakaś przyczyna ale może Ktoś stosuje inne, równie dobre złącze. Może jakieś autorskie rozwiązania, adaptacja innych wtyczek?
ODPOWIEDZ