Jakie diody LED zastosować do reklamy zewnętrznej??

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
janoxik

Jakie diody LED zastosować do reklamy zewnętrznej??

Post autor: janoxik »

Hejka! :)

Robię reklamę zewnętrzną dla mojego malusiego interesu, która ma być widoczna w słoneczny dzień... i nie ze bardzo wiem jakie diody 5mm/10mm zastosować... Kolor biały i czerwony, na biały jestem prawie zdecydowany:

http://www.tme.eu/pl/details/ll-504wc-w ... 2e-w2-2cc/

Ale czerwonej diody do tej pory nie znalazłem. Miałem na uwadze tą :

http://www.tme.eu/pl/details/oshr5111p/ ... ptosupply/#

Ale porównując kąty świecenia te 20stopni tej białej do 15 stopni tej czerwonej to tej czerwonej prawie w ogóle z boku nie widać a te z reklam ze zdjęć to z boku fajną mają widoczność :roll:

Jest pewien gość co robi takie reklamy ale nie wiem jakie on stosuje diody.. Przykładowe jego prace :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Co tam za diody mogą siedzieć że tak ładnie świeci ?
Ostatnio zmieniony niedziela 26 lut 2012, 12:52 przez janoxik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tOmki

Post autor: tOmki »

To reklama ?
Czy naprawdę pytanie o diody ?
janoxik

Naprawdę pytanie. ŻADNA REKLAMA ABSOLUTNIE!!! Wstawię może zdjęcia innych kasetonów by nie było jakiejś kryptoreklamy :-| Ale ten gość akurat ma fotki zza dnia i dlatego je wstawiłem bo wiadomo w nocy to nawet słabe diody będą świecić..
DNF

Post autor: DNF »

Na pewno musisz zastosować diody szerokokątne czyli 110-120*
Takich diod właśnie szukaj. W takich reklamach raczej 10mm się stosuje.
5mm byś za gęsto musiał upychać żeby były dobrze widoczne :)
Pozdrawiam
DNF
janoxik

I proszę administratora o przeniesienie tematu bo nie zauważyłem że to LATARKI ;-)

Oczywiście szerokokątne mają o wiele mniejsze światło a bardzo mi zależy by to w dzień było widoczne w słońcu na ulicy a żeby to było widoczne to musi być chyba co najmniej te 10000 mcd... a takich diod w ofercie jakoś nie ma... Jak wyszedłem na dwór i podłączyłem sobie diode 5mm 60stopni 5000mcd to kiepsko ją widać..
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Proszę...
Pozdr.
Pikom
DNF

Mylisz jednostki. To, że jest mniej mcd przy szerokokątnej niż przy wąskokątnej wcale nie oznacza mniejszej ilości światła wyemitowanego,
a oznacza mniejsza jasność na daną powierzchnię. Skorzystaj z kalkulatora by porównać sobie ilość emitowanej światła dla różnych diod :)
http://led.linear1.org/lumen.wiz
10000mcd przy 120* z 10mm diody to Ty nie uzyskasz.. Potrzeba wtedy ok 31lm.
Pozdrawiam
DNF
janoxik

Nie no wiadomo.. Chodzi mi o to że przy ostrym świetle światło żeby było widoczne musi być bardziej skupione chyba.. W takim układzie jaki model diody kupić że był efekt taki jak na zdjęciach? :smile:
DNF

Spróbuj sobie w dzień poświecić np 10-15 takimi LEDami ustawionymi w rządku, wysteruj je na bezpieczne 15mA i wtedy daj znać :)
Pozdrawiam
DNF
ODPOWIEDZ