XM-L bardzo słabo świeci

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Pawelxqx

XM-L bardzo słabo świeci

Post autor: Pawelxqx »

Witam
Mam problem z diodą XM-L w swojej Ultrafire WF-502B. Pewnego razu latarka mi nagle przestała świecić, po włączeniu już nie wstała. Pomyślałem - zepsuł się driver. Niestety po zmianie drivera, nieważne czy na 8xAMC735 czy też na SKU.7880 dioda świeci, ale bardzo słabo, tak jakby przepływał przez nią prąd koło 10-20 mA. Jest to niezależne od drivera i trybu. Niestety nie mam chwilowo dostępu do miernika. Sama dioda wygląda ok, soczewka się mocno trzyma, światło ma też taką samą barwę jak miało przed.
Dioda jest przyklejona do piguły klejem termo(fabrycznie), a między drop-inem a latarką jest blaszka miedziana, tak że sam moduł wchodzi na mocny wcisk, więc odprowadzanie ciepła było raczej dobre. Używana była głównie przy zasilaniu 1,2A po ok 5-10 min. Wyświeciła może z 2 godziny.
Co to może być? Dioda pewnie i tak pójdzie do kosza, ale nie chcę, żeby się takie coś stało z następną.
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Bez miernika może być ciężko. Na początek odkręć dupkę i połącz minus akumulatora z obudowa. Jeśli zaświeci dobrze to winę ponosi włącznik.
Pawelxqx

To już sprawdzałem i wykluczyłem, według mnie to jest raczej na pewno wina diody.
Awatar użytkownika
leszekw

Post autor: leszekw »

Witam
To typowy objaw, gdy dioda się przegrzeje :(
Pozdrawiam,
Leszek W.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

leszekw pisze:Witam
To typowy objaw, gdy dioda się przegrzeje :(
Niestety, to może być ta opcja. Musiał byś zmierzyć, jaki prąd płynie przez diodę. Przyjrzyj się jej, czy aby jest dobrze dolutowana na MCPCB, czy nie ma żadnych przerw, czy nie ma za dużo cyny, czy jest prosto....
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Jaki to akumulator? Jakie ma napięcie podczas pracy?
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Pawelxqx

Rzeczywiście, sprawdziłem dzisiaj diodę(niestety, już przestała świecić). Jest dosyć krzywo zalutowana i lekko odstaje część, pewnie dlatego się przegrzała.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

elektroda.pl
ODPOWIEDZ