Szukam włącznika oświetlenia podszafkowego do kuchni

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
kisi

Szukam włącznika oświetlenia podszafkowego do kuchni

Post autor: kisi »

Dzień Dobry ?!
Od roku mam LEDy w postaci paska pod szafkami w kuchni. Szukam włącznika bezdotykowego i nie mogę znaleźć, a dokładniej to znalazłem ale nie dość że kosztuje 100zł to jeszcze to jeden punkt o zasięgu 10cm.
Ubzdurało mi się że może uda mi się zrobić albo znaleźć jakiś taki czujnik jak czujka PIR który po zbliżeniu się do blatu kuchni na odległość np. 2m powodowałby automatyczne włączenie oświetlenia, a po ustaniu ruchu dokonał wyłączenia po jakichś np. 15min.
Doszedłem do tego że niekoniecznie musi to być tak 2m przed blatem ale mogłaby to być jakaś bariera (podczerwieni?) że po machnięciu ręką w obrębie blatu (pod szafkami) włączyłąby światło.
Bariera ma tą wadę iż muszą być 2 punkty, oczywiście wolałbym jeden :) Sprawdzałem czujkę PIR z Castoramy ale nie działała poprawnie (czasem zadziałała i chyba przez to że jednak na blacie są rózne przedmioty czy te czajnik czy ekspres.

W związku z tym że mój ostatni włącznik wyzionął ducha i włączanie blatu to wtyczka w kontakcie na szybko potrzebuje tą sprawę rozwiązać. Zatem jeśli ktoś gdzieś widział taki włącznik czy to zbliżeniowy, generalnie bezdotykowy to prosze o info. Mogę oczywiście wykonać go sam, nie musi być gotowiec. W ostateczności wydam 100zł na włącznik.

Dziękuję i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
fxxx

Post autor: fxxx »

chyba w biedronce będą za jakiś czas lampki ledowe, mam jakąś taką trójkątną starą, działała tak jak chcesz :)
kisi

Wrzuć fotkę abym wiedział o czym mówisz.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Zapewne chodzi o ofertę od 16.02 ;

http://biedronka.pl/oferta/artykuly_prz ... e/oferta2/
elektroda.pl
Kris_1

Post autor: Kris_1 »

Może nie bezdotykowo, ale pilotem....
Mam kilka gniazd sieciowych sterowanych jednym pilotem. Bardzo wygodne rozwiązanie.
Kupiłem jakiś czas temu na allegro, ale tutaj jest katalog.
kisi

Te lampki są ciekawe po przeróbce.
fxxx

Dokładnie te do Krzysiek dał, tyle że moja ma ze dwa lata i inaczej wygląda.
studzin

Post autor: studzin »

Można zastosować barierę podczerwieni z nadajnikiem i odbiornikiem w jednym miejscu. Tyle, że po drugiej stronie trzeba umieścić lusterko.
kisi

Kupiłem aż 3 te lampki z czujnikami :)
Jedną już przerobiłem i załącza mi lampki w kuchni jak tra lala :)
Jeśli będzie zainteresowanie to mogę wkleić fotki wnętrza, może komuś się przyda. Układ o tyle ciekawy iż jeśli czujnik wykrywa ruch to wstrzymuje (resetuje) odliczanie czasu wyłączenia układu. Lampki mają fotorezystor więc aktywne są tylko w "nocy". Generalnie układ lepiej chodzi od tego co miałem z Castoramy.
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

A może czujnik ultradźwiękowy taki jak w alarmach samochodowych
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
fxxx

To bardzo się cieszę, że mogłem pomóc :), oczywiście wrzuć fotki, oszczędzisz innym zachodu :)
ODPOWIEDZ