diody 5050 - moje badania/plany

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
Marek B.

diody 5050 - moje badania/plany

Post autor: Marek B. »

witam serdecznie wszystkich użytkowników!

W najbliższym czasie planuję bardzo konkretny remont w domu. Jako główne światło mam w planach zastosowanie taśm led opartych na diodach 5050. Ostatnio na próbę zakupiłem 5m o ciepłej barwie taśmy pewnej firmy (nie wiem czy mogę napisać jaka) i miło mnie zaskoczyły efekty.

Spróbowałem na chwilę w kuchni pod szafkami zamontować 2m tak żeby oświetlało cały blat. Efekt taki że 2m dają przede wszystkim więcej i bardziej równomiernego światła niż dotychczas zastosowane dwie świecowe żarówki 60W mały gwint.

Jednak... zastanawia mnie sprawa mocy tych diod. Producent informuje że 1m taśmy pobiera 14,4W (chociaz do tej pory wszystkie oferty innych producentów które widziałem miały taka informacje) czyli 1m przy zasilaniu 12V powinien pobierać 1,2A. Z moją taśmą sytuacja wygląda tak że 1m pobiera ~0,65A. Producent odpisał mi w tej sprawie informując że dostałem właściwą taśme (5050) i że oni w sumie nie wiedzieli ile taka taśma realnie pobiera prądu, tylko na stronie podali to co producent samych taśm im wysłał.

Mam pytanie do innych użytkowników którzy mają też taśmy na 5050, czy mają możliwość sprawdzić ile prądu pobiera.

Zastanawia mnie ta sytuacja, czy ktoś tu dopuścił się niedopatrzenia? czy ktoś kłamie ? rozumiem zaniżać moc w ofercie, ale zawyżać ?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

1-czy zasilacz jest na tyle wydajny że dostarcza odpowiednie napięcie i amperaż ?
2-czy taśma to model na 5050 czy może na 3528 ?
3-jaki to model taśmy ? są wersje typy 60 diod na metr i 30 diod na metr a to ważna różnica

Zanim tego nie sprawdzisz wiele nie zdziałamy.

Sam osobiście posiadam metrowe taśmy na ciepłych diodach, świecą bdb i pobierają około 1 A.
ILPT
Marek B.

Zasilacz jak najbardziej wydajny - użyłem regulowanego, ograniczenie prądowe na 6,4A było ustawione także zapasu sporo. Wbudowane mierniki więc wiem dokładnie jakie parametry były

Załączyłem fotkę i wydaje mi się że są to diody 5050. na metr przypada 60sztuk

Obrazek
Awatar użytkownika
skaktus

Tak, to są 5050. Teoretycznie powinno być jak piszesz - około 12 - 14 V z metra. Ja uzyskuję około 12V co moim zdaniem i tak jest za dużo - metrowa listwa dość mocno rozgrzewa aluminiową listwę do której jest przyklejona.

Jesli ci to nie odpowiada, masz prawo zwrócić listwę. A to że sprzedawca coś przepisuje nie mając o tym pojęcia to już nie twoja sprawa.
ILPT
Marek B.

Tzn obecna moc mi odpowiada jak najbardziej, pytanie jest takie czy przypadkiem nie da się czegoś więcej wycisnąć z tych diod. Mogli dobrać rezystory które bardziej ograniczają prąd.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

:mrgreen: Wszystkie taśmy na 5050 jakie miałem w swoich rękach pobierały sporo mniej od deklarowanych prądów dla 12V. Jak chcesz mam w domu 5 nierozpakowanych jeszcze rolek ciepłych Surlinka na 5050 (mogę Ci je zmierzyć pod zasilaczem labo 20A :wink: - tu nie będzie obawy o małą wydajność źródła).
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
skaktus

Pomiar będzie dobrym rozwiązaniem bo będzie można porównać coś co ma firmę do tego co jej nie ma kompletnie.

Myśle że jeśli taka listwa by pobierała tyle ile mówi producent / opis to diody termicznie by nie wytrzymały.
ILPT
Marek B.

Bocian: jeśli to nie problem, prosiłbym o jakieś proste pomiary, chociażby odcinka 1m

Dodatkowe pytanie, czy ktoś miał styczność z tymi zasilaczami ?
http://www.sklep.soled.pl/zasilacz-led- ... id-65.aspx
Jaśko

Post autor: Jaśko »

Podłącz drugi koniec tasmy zewnetrznymi przewodami lub podziel taśme na mniejsze odcinki . Normalne chińskie 5050 wytrzymują do 60mA (3 x 20mA) a bezpieczne jest 50mA - mozesz rozebrać zasilacz i wrzucić dodatkowe diody w obwód stabilizacji (miejsce w którym próbkowane jest napięcie ) - podniesiesz napięcie na wyjściu rozjaśniając taśme.
Nie pamiętam cyfr ale wiem że podpięcie drugiego końca z 5 metrowej rolki 60 x 5050/ m baardzo pomogło i popłynął sporo większy prąd .
Na tej tasmie 5050 sa na tyle daleko od siebie że listwa aluminiowa ma tylko sens ochronno-dekoracyjny.
Marek B.

witam

Zakupiłem ostatnio ten zasilacz i kolejne 12m taśmy. Niedługo próby z podświetleniem sufitu.

Plan jest taki, że chcę jako podstawowe i (chyba) jedyne światło mieć taśmy led. Podstawowym źródłem zasilania jest zasilacz impulsowy 150W 12V. W pokoju będzie użyte nie całe 14m taśmy które chcę podzielić na dwa odcinki i każdemu dorobić układ regulacji jasności jak w załączniku. Wydajność prądowa tej regulacji to 10A max także zapasu sporo.

Na schemacie elementy regulacji R8,9,10 muszę jeszcze dobrać. Ma być regulacja od lekko świecących do maksymalnej mocy.
Załączniki
ZAS.LED.pdf
(42.11 KiB) Pobrany 23 razy
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
A nie prościej kluczować jakimś mosfetem, na tym który zaproponowałeś będą spore straty..

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Marek B.

Pyra: co masz konkretniej na myśli ? może masz jakiś link do czegoś podobnego ?

edit: znalazłem coś takiego
http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT735.pdf

zamiast buz10 mógłbym IRF540 zastosować bo akurat mam takich trochę.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Właśnie o takie coś chodziło.
Marek B.

Ogólnie pomysł jest lepszy ale po przetestowaniu dziś, okazuje się że układ z AVT który zaproponowałem wcześniej działa na 700Hz i dzięki temu CD4011 oraz trafo w zasilaczu impulsowym po prostu piszczą na tej częstotliwości dosyć mocno. Jakiekolwiek zwiększanie w tym układzie częstotliwości powoduje większe straty na mosfecie.

Jutro zrobię próby z prostym generatorem i regulowanym wypełnieniu na timerze 555.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Aby zapobiec piszczeniu zasilacza, możesz zastosować kondensatory z mniejszym ESR, lub dołożyć zwykłe kondensatory ceramiczne o pojemności przynajmniej 1µF.
Co do mosfeta to niestety tu tez trzeba dobrać odpowiedni egzemplarz, bo o ile ten jest dobry do układów indukcyjnych (wolne narastanie prądu) lub żarówkowych (duża bezwładność), to przyLEDach już się może nie sprawdzać. Proponuję Ci poszukać mosfeta typowo od przetwornic DC/DC, ma znacznie lepsze parametry przejściowe. Częstotliwość pracy możesz wtedy pogonić do setek kHz co na pewno zlikwiduje piszczenie.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ