Połączenie dwóch driverów
- piotrek966
Połączenie dwóch driverów
Czy ktoś może w dwóch słowach powiedzieć mi jak połączyć ze sobą dwa drivery tak aby uzyskać 2x większy prąd ?
driver
Mam takie dwa, i chcę ze "śmieci" zbudować lampkę kempingową na SST-50.
Dzięki!
driver
Mam takie dwa, i chcę ze "śmieci" zbudować lampkę kempingową na SST-50.
Dzięki!
- piotrek966
Ja tego nie testowałem w takiej konfiguracji więc się nie wypowiadałem w temacie, podałem tylko link do wątku opisującego ten driver.greg pisze:fredek, driverów na AX2002/2003 NIE WOLNO łączyć równolegle. Jeden będzie pracował ponad swoje parametry i przegrzewał się, a drugi nie będzie działał wcale.
greg: w tym wątku też się wypowiadasz, ostrzeżenia przed równoległym łączeniem nie widzę. Jeżeli Serkules w swojej recenzji się myli, to chyba warto poprawić informacje w linku http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2810 by nie wprowadzały w błąd.
Dokładnie chodzi o to:
Kod: Zaznacz cały
Istnieje też możliwość połączenia dwóch driverków równolegle i podwojenia w ten sposób prądu zasilania do 4A. Jednak przy pracy równoległej powstają dodatkowe straty, sprawność spada o kilka- kilkanaście procent, więc konieczne jest zastosowanie odpowiedniego chłodzenia do obydwu układów.
Już na ten temat pisałem, tutaj.
Na to, co napisał Serkules 8-go Grudnia 2009 nie zwróciłem uwagi. Stare to dość. A poprawić można i należy -> kieruję do autora wątku.
Na to, co napisał Serkules 8-go Grudnia 2009 nie zwróciłem uwagi. Stare to dość. A poprawić można i należy -> kieruję do autora wątku.
Witam
Ze względu na małą praktyczność takiego rozwiązania się nie stosuje.
Teoretycznie istnieje możliwość równoległej pracy dwóch driverków, ale koniczne jest zastosowanie dwóch niezależnych źródeł zasilania, które mają oddzielone galwanicznie minusy.fredek pisze: Dokładnie chodzi o to:Kod: Zaznacz cały
Istnieje też możliwość połączenia dwóch driverków równolegle i podwojenia w ten sposób prądu zasilania do 4A. Jednak przy pracy równoległej powstają dodatkowe straty, sprawność spada o kilka- kilkanaście procent, więc konieczne jest zastosowanie odpowiedniego chłodzenia do obydwu układów.
Ze względu na małą praktyczność takiego rozwiązania się nie stosuje.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Dokładnie, chodzi o pomiar napięcia na rezystorze pomiarowym. A raczej o brak możliwości prawidłowego pomiaru przy dwóch sterownikach połączonych tak po prostu, równolegle.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
- piotrek966
Wielkie dzięki Panowie za zainteresowanie, naładowałem porządnie dwa ogniwa, i zacząłem się jeszcze raz bawić driverami.
Obydwa bardzo się grzeją, faktycznie jeden bardziej, więcej niż sekunda z palcem na scalaku nie wytrzymam (na drugim nawet ponad dwie), mam teraz na diodzie 2.4 Ampera.
Zostawiłem tak driverki bez chłodzenia na 10 minut, i jak świeciło tak świeci, z tym samym prądem w diodę.
W gruncie rzeczy to tylko zabawa i jeśli coś pójdzie z dymem to nic. Ale zastanawiam się czy ich tak nie zostawić, ale załatwię im chociaż fujika.
Macie jakiś sposób zamontowania drivera na płaskiej powierzchni ?
Pozdrawiam!
Obydwa bardzo się grzeją, faktycznie jeden bardziej, więcej niż sekunda z palcem na scalaku nie wytrzymam (na drugim nawet ponad dwie), mam teraz na diodzie 2.4 Ampera.
Zostawiłem tak driverki bez chłodzenia na 10 minut, i jak świeciło tak świeci, z tym samym prądem w diodę.
W gruncie rzeczy to tylko zabawa i jeśli coś pójdzie z dymem to nic. Ale zastanawiam się czy ich tak nie zostawić, ale załatwię im chociaż fujika.
Macie jakiś sposób zamontowania drivera na płaskiej powierzchni ?
Pozdrawiam!
Nie chciałbym być złym prorokiem, ale na dłuższą metę to słaby pomysł. Upali Ci się ta konstrukcja. Nie mówiąc o jej sprawności... Pewnie 50% energii grzeje przeciążone sterowniki.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>