Zakup Petzla RXP
Zakup Petzla RXP
Witam szanowne grono.
Planuję zakup porządnej czołówki i wybór padł na Petzl RXP.
Możecie doradzić gdzie ją kupić w Polsce najtaniej?
Szukam ale poniżej 240zł nie znalazłem
Planuję zakup porządnej czołówki i wybór padł na Petzl RXP.
Możecie doradzić gdzie ją kupić w Polsce najtaniej?
Szukam ale poniżej 240zł nie znalazłem
Niestety nie pomogę ze znalezieniem taniej niż 249zł. Jednak jeżeli piszesz, to upewnię się, czy wiesz, że te latarki są w dwóch wersjach białej z pomarańczowymi przyciskami i nowszej w kolorze grafitowym, różnica poza kolorem jest w kablu tym, który łączy baterie z resztą, ten stary (płaski, sztywny) był baardzo zawodny (oczywiście można wymienić), na ten nowy jeszcze nikt się nie skarżył.
Używane białe nieraz da się kupić na alledrogo poniżej 200zł. Albo teraz widzę "nową" czyli ze sklepu, ale też wersję starszą - białą za 229zł.
Pozdrawiam
Używane białe nieraz da się kupić na alledrogo poniżej 200zł. Albo teraz widzę "nową" czyli ze sklepu, ale też wersję starszą - białą za 229zł.
Pozdrawiam
Nie wprowadzaj kolegi w błąd, nie spotkałem się jeszcze z uszkodzonym kablem w RXP (starą wersją) a sam mam i wielu znajomych też, wszystkie są bardzo intensywnie używanemarmez pisze: ten stary (płaski, sztywny) był baardzo zawodny (oczywiście można wymienić)
Pozdrawiam
Więc jeżeli się zastanawiasz miedzy nową a starą RXP to właściwie różnice są kosmetyczne
Otóż właśnie. Problem dotyczył XP. Nie RXP.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Witam. To mój pierwszy post, mimo, że już dawno temu tu zaglądałem w poszukiwaniu czegośRagrastin pisze:Nie wprowadzaj kolegi w błąd, nie spotkałem się jeszcze z uszkodzonym kablem w RXP (starą wersją) a sam mam i wielu znajomych też, wszystkie są bardzo intensywnie używanemarmez pisze: ten stary (płaski, sztywny) był baardzo zawodny (oczywiście można wymienić)
Pozdrawiam
Więc jeżeli się zastanawiasz miedzy nową a starą RXP to właściwie różnice są kosmetyczne
Otóż kabel w XP i starej RXP jest ten sam i problem jak najbardziej dotyczył również tej drugiej. Łamał się przy wejściu do korpusu czołowego. Właśnie dlatego go zmieniono ! Pięknie to u mnie załatwiono w AMC u Ciszka wymieniając po 2 latach użytkowania na te z nowym kablem. Tak więc odradzam zakup starej wersji.
Edit Pyra: Poprawiłem, kolego na naszym forum nie piszemy SMSów... vide regulamin
Ostatnio zmieniony środa 15 lut 2012, 21:23 przez Kiju, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak jestem ciekaw komu się złamał bo ja nie znam takiej sytuacji.Kiju pisze: Otóż kabel w XP i starej RXP jest ten sam i problem jak najbardziej dotyczył również tej drugiej. Łamał się przy wejściu do korpusu czołowego.
Może jakieś konkrety zdjęcie? Bo coś trudno mi w to uwierzyć po tym co przeżyła moja Myo RXP.
Jesteś w błędzie to zupełnie inny kabel, mocowanie do korpusu także jest zupełnie inne.
Ja używam RXP w starej wersji (płaski kabel) od ponad 2 lat. Sprzęt jeździ na co dzień w plecaku. Czołówka używana jest w warsztacie kilka razy w tygodniu. Problemów z kablem czy jakichkolwiek nie zanotowałem. Co prawda, wymieniłem LED na MC-E (XM-L wtedy jeszcze nie było), ale to nie zmienia faktu jej bezawaryjności.
XP i stara RXP nie są takie same w sensie konstrukcji. Nie mieszajmy tego.
XP i stara RXP nie są takie same w sensie konstrukcji. Nie mieszajmy tego.
No dobrze, bo widzę, że ciężko drodzy koledzy
Otóż na pewno mnie się złamał i czołówka została wymieniona na tę z nowym przewodem.
Wejście kabla do korpusu w starych czołówkach.
xp:
stara rxp:
Konstrukcja:
xp:
stara rxp:
Dokładnie to samo, oczywiście oprócz drivera i leda, ale te raczej nie mają wpływu na łamanie się przewodu, prawda ?
Teraz pytanie na inteligencję.
Dlaczego zmieniono przewód i wejście ?
Jeśli będziecie mieć z tym problem, proponuję zadzwonić do Petzla i radzę wam naprawdę używać tych czołówek bo możecie zostać z ręką w nocniku
Na wszelki wypadek podpowiedź:
Z mojej strony dyskusję uważam za zamkniętą.
Pozdrawiam.
*Część zdjęć zapożyczyłem od znajomego z www.light-test.info
Otóż na pewno mnie się złamał i czołówka została wymieniona na tę z nowym przewodem.
Wejście kabla do korpusu w starych czołówkach.
xp:
stara rxp:
Konstrukcja:
xp:
stara rxp:
Dokładnie to samo, oczywiście oprócz drivera i leda, ale te raczej nie mają wpływu na łamanie się przewodu, prawda ?
Teraz pytanie na inteligencję.
Dlaczego zmieniono przewód i wejście ?
Jeśli będziecie mieć z tym problem, proponuję zadzwonić do Petzla i radzę wam naprawdę używać tych czołówek bo możecie zostać z ręką w nocniku
Na wszelki wypadek podpowiedź:
Z mojej strony dyskusję uważam za zamkniętą.
Pozdrawiam.
*Część zdjęć zapożyczyłem od znajomego z www.light-test.info
Może po prostu nieprawidłowo użytkowałeś sprzęt? Jak już pisałem, ja używam starej RXP po kilkanaście godzin tygodniowo przy pracach w warsztacie. Noszę ją cały czas luzem w plecaku. Przez ponad 2 lata awarii nie uświadczyłem.
Przypadek, czy może jednak mam inny kabel niż pokazałeś na zdjęciach powyżej?
Przypadek, czy może jednak mam inny kabel niż pokazałeś na zdjęciach powyżej?
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Tu wyrwałem trochę taniej http://8a.pl/czolowki-latarki/czolowka-petzl-myo-rxp nowa(grafitowa wersja)kosztuje 229zł.Odebrałem osobiście więc jeszcze taniej było
Myślę że to po prostu pojedyncze felerne sztuki, nie wiem czy można używać tych czołówek w trudniejszych warunkach niż my używamy (kilka razy w tygodniu, 4 - 6 stopni, 100% wilgotności, upadki i uderzenia co chwile) także prawie 2 lata i nadal jest w pełni sprawna
Ostatnie zdjęcie to oczywiście Myo XP nie RXP
W zasadzie przy XP pomagało owinięcie kabla drutem oporowym na około 5cm od wyjścia dla zwiększenia sztywności
Ostatnie zdjęcie to oczywiście Myo XP nie RXP
W zasadzie przy XP pomagało owinięcie kabla drutem oporowym na około 5cm od wyjścia dla zwiększenia sztywności
-
W sklepie, który zaproponował bergson jest opcja wyboru koloru. Czy kolor obudowy to też wersja starsza/nowsza?
Kolejne pytanie dotyczy paska którego... nie ma, chodzi o ten poprowadzony górą, przez "czubek głowy"- nie przeszkadza jego brak?
Podoba mi się ta czołówka i chyba nie będę więcej szukał, szczególnie, że z tego co czytam sprawdza się w ekstremalnych warunkach.
Ragrastin jestem ciekaw jak wygląda Twoja czołówka po takich przejściach, czy jest porysowana, obita i jak paski wytrzymują próbę czasu?
Kolejne pytanie dotyczy paska którego... nie ma, chodzi o ten poprowadzony górą, przez "czubek głowy"- nie przeszkadza jego brak?
Podoba mi się ta czołówka i chyba nie będę więcej szukał, szczególnie, że z tego co czytam sprawdza się w ekstremalnych warunkach.
Ragrastin jestem ciekaw jak wygląda Twoja czołówka po takich przejściach, czy jest porysowana, obita i jak paski wytrzymują próbę czasu?