Paski LED 12 i 24V - różnica
Nie do końca:studzin pisze:Eee??? Jaka jest różnica pomiędzy taśmą 12V a 24V? Chyba tylko taka, że rezystory bardziej się hajcują. Dioda i tak dostanie taki sam prąd.
Przyjmijmy Vf=3,5V
12V / 3,3V = 3,6 - wychodzą trzy diody w szeregu na rezystor 2,1V
24V / 3,3V = 7,27 - wychodzi 7 diod w szeregu na rezystor 0,9V
Lepiej wykorzystana moc zasilania, mniej grzejące się rezystory....
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Patrząc na oferty to napięcie zasilania nie wyznacza ilości diod na metr i ich typu. Można kupić różne wersje, z różnym upakowaniem i na różne napięcia - innymi słowy wszystkie kombinacje.
Edit:
Po wczytaniu w oferty jednak ja miałem rację i wersje na 24V mają większe wartości rezystorów - bardziej się grzeją.
Diody są zazwyczaj jedno-chipowe i można je ciąć co 3 sztuki. Czyli jeden rezystor na 3 struktury w wersji 12V i 24V
Edit:
Po wczytaniu w oferty jednak ja miałem rację i wersje na 24V mają większe wartości rezystorów - bardziej się grzeją.
Diody są zazwyczaj jedno-chipowe i można je ciąć co 3 sztuki. Czyli jeden rezystor na 3 struktury w wersji 12V i 24V
A jednak....studzin pisze:Po wczytaniu w oferty jednak ja miałem rację i wersje na 24V mają większe wartości rezystorów - bardziej się grzeją.
42/m
70/m
112/m
Wszystkie mają po 7 LED na segment, przypatrz się dobrze
To tylko przykłady na szybko..
Pozdrawiam
Na fotce tak wygląda, jednak dane katalogowe innej taśmy mówią coś innego:studzin pisze:W sklepie który podałeś przy taśmach 5060 też wypada jeden rezystor na 3 struktury zarówno w wersji 12 jak i 24.
Kod: Zaznacz cały
Current 300 (12V) or 180 (24V) mA
Wattage 36 (12V) or 43.2 (24V) W
Voltage 12 or 24 V
Field Cuttable Length 3 (12V) or 6 (24V) PC
Pozdrawiam
Przyjmując, że mówimy o tej samej długości i takiej samej ilości diod to ilość wyemitowanego światła będzie taka sama, a prąd który zeżre wersja 24V będzie większy, co za tym idzie sprawność mniejsza.Pyra pisze:Wattage 36 (12V) or 43.2 (24V) W
Znowu wychodzi na to, że na rezystorach odłoży się większe napięcie.
Przeczytaj wszystko, jest tam napisane, że wersja 12V ma moduły 3 diodowe a wersja 24V ma 6-cio diodowe, tak więc w najgorszym wypadku, na rezystorach odłoży się tyle samo mocy. Zastanawia mnie tylko różnica w prądach, 300mA/180mA, czyżby inne połączenie diod na taśmie?studzin pisze:Przyjmując, że mówimy o tej samej długości i takiej samej ilości diod to ilość wyemitowanego światła będzie taka sama, a prąd który zeżre wersja 24V będzie większy, co za tym idzie sprawność mniejsza.
Znowu wychodzi na to, że na rezystorach odłoży się większe napięcie.