Lampa LED do QUADA
Lampa LED do QUADA
Witam,
Chciał bym zrobić Lampę LED do quada. Jak narazie wzoruję sie na użytkowniku trucha0 z forum QUADowego. Zrobił on takie coś:
i użył do tego takich części (od jednego sprzedawcy z allegro mr-elektronik )
moduł:2x Cree LED 3 x XM-L T6 1C 6000K-6500K - 2925lm 30W-3A
kolimator:1x CUTE-3-M-XM ±12.5°, 1x CUTE-3-W-XM ±20°
driver: 2x MR2007V30 Iout=3,0A Ptot=2,0W @ Vin=12VDC VfLED=3.3V
łączna moc 5850LM
Te części warte są 432zł
I mam pytanie czy jest opcja zakupu tańszych części o podobnych parametrach a raczej o podobnym albo lepszym efekcie. Pozdrawiam
Chciał bym zrobić Lampę LED do quada. Jak narazie wzoruję sie na użytkowniku trucha0 z forum QUADowego. Zrobił on takie coś:
i użył do tego takich części (od jednego sprzedawcy z allegro mr-elektronik )
moduł:2x Cree LED 3 x XM-L T6 1C 6000K-6500K - 2925lm 30W-3A
kolimator:1x CUTE-3-M-XM ±12.5°, 1x CUTE-3-W-XM ±20°
driver: 2x MR2007V30 Iout=3,0A Ptot=2,0W @ Vin=12VDC VfLED=3.3V
łączna moc 5850LM
Te części warte są 432zł
I mam pytanie czy jest opcja zakupu tańszych części o podobnych parametrach a raczej o podobnym albo lepszym efekcie. Pozdrawiam
Ja bym jednak został przy ledach jednak mniejszy pobór prądu i sądzę że podobne oświetlenie idzie zrobić za połowę tej ceny. Tylko bym został na konstrukcji z dwoma diodami XM-LT6 i dobrym refkiem OP
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
- Calineczka
- Kontakt:
Quad, witaj.
Nightmare, wybacz, nie wydaje mi się, byś na 2x2XM-L zrobił jaśniejsze oświetlenie. 6 diodek to nie 4ry.
Pewnie da się znaleźć trochę taniej jakieś elementy, może diody kilka zł, może jakiś chiński sterownik....niemniej chyba wolał bym do takich zastosowań coś dobrze zrobionego. W chińskie sterowniki nie wierzę do końca...zwłaszcza TANIE....
Nightmare, wybacz, nie wydaje mi się, byś na 2x2XM-L zrobił jaśniejsze oświetlenie. 6 diodek to nie 4ry.
Pewnie da się znaleźć trochę taniej jakieś elementy, może diody kilka zł, może jakiś chiński sterownik....niemniej chyba wolał bym do takich zastosowań coś dobrze zrobionego. W chińskie sterowniki nie wierzę do końca...zwłaszcza TANIE....
Dokładnie to samo miałem napisaćCalineczka pisze:Quad, witaj.
Sometimes darkness can show you the light
Uważam że 2 diody XM-L(nie potrzebne aż 4y) z ok 2.5A wystarczą w zupełności jako światła średnio krótkie jest to wystarczające wspomaganie do jazdy . Wiem Panowie że czym więcej świtała tym lepiej ale zaczyna się to robić powoli małym zboczeniem zawodowym które i mnie dopada
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
- Calineczka
- Kontakt:
Re: Lampa LED do QUADA
Szczerze? Te lampki są brzydkie do oporu oraz posiadają fatalną optykę. Jeśli za dużo światła świeci Ci na pierwsze metry gleby przed quadem to zwężają Ci się źrenice i jedziesz jak w ciemnych okularach. I niech to ma 20000 lumenów, nic nie da.Quad pisze:Witam,
Chciał bym zrobić Lampę LED do quada. Jak narazie wzoruję sie na użytkowniku
gorącego lata...
2010...
przystąpiłem do tego Forum...
2010...
przystąpiłem do tego Forum...
Tanie chińczyki są delikatne, jednak przy dobrym położeniu kabli i zastosowaniu odpowiedniego umiejscowienia przetwornic mogą wytrzymać tyle samo co ledy i przegrzanie nie jest im tak straszne. Przy okazji można zastosować soczewki w bi-xenonie i mamy zestaw dużo bardziej uniwersalny niż diodowy
ILPT