lampa UV na diodach 3W lub 1W jak podłączyć ?
-
lampa UV na diodach 3W lub 1W jak podłączyć ?
Witam
nie wiem czy w odpowiednim dziale takie pytanie, jeśli nie to proszę przenieść temat (starałem się w odpowiednim miejscu je zamieścić )
Chciałbym zbudować lampę UV na diodach LED 3W i drugą na diodach LED 1W o długości fali 400nm
Zakupiłem diody 10x3W i 10x1W obie o długości fali około 400nm (jak podaje chiński producent).
mam rownież dwa drivery LED firmy Aurora
output: 25W ,12V DC, 2A
diody 1W przy napięciu 3,5V pobierają 330mA niestety ich wydajność świetlna jest bardzo niska (próby dokonałem na zasilaczu o zmiennym napięciu) może coś źle robię ?
przy zasilaniu z drivera LED firmy aurora i zastosowaniu rezystora 480omh (jedyny jaki miałem w domu) napięcie na diodzie spadło do 3,13V i bardzo słabo dioda świeciła.
diody 3W przy napięciu 3,4V pobierają 908mA ich wydajność świetlna jest bardzo dobra (jak dla mnie, sprawdzi sie w moim projekcie).
niestety nie wiem jak je połączyć i czy zastosowanie rezystorów w obwodach diów o mocy 1W czy 3W to najlepsze rozwiązanie ?!
Niestety moja wiedza na temat elektroniki jest dosyć płytka
bardzo proszę o pomoc.
nie wiem czy w odpowiednim dziale takie pytanie, jeśli nie to proszę przenieść temat (starałem się w odpowiednim miejscu je zamieścić )
Chciałbym zbudować lampę UV na diodach LED 3W i drugą na diodach LED 1W o długości fali 400nm
Zakupiłem diody 10x3W i 10x1W obie o długości fali około 400nm (jak podaje chiński producent).
mam rownież dwa drivery LED firmy Aurora
output: 25W ,12V DC, 2A
diody 1W przy napięciu 3,5V pobierają 330mA niestety ich wydajność świetlna jest bardzo niska (próby dokonałem na zasilaczu o zmiennym napięciu) może coś źle robię ?
przy zasilaniu z drivera LED firmy aurora i zastosowaniu rezystora 480omh (jedyny jaki miałem w domu) napięcie na diodzie spadło do 3,13V i bardzo słabo dioda świeciła.
diody 3W przy napięciu 3,4V pobierają 908mA ich wydajność świetlna jest bardzo dobra (jak dla mnie, sprawdzi sie w moim projekcie).
niestety nie wiem jak je połączyć i czy zastosowanie rezystorów w obwodach diów o mocy 1W czy 3W to najlepsze rozwiązanie ?!
Niestety moja wiedza na temat elektroniki jest dosyć płytka
bardzo proszę o pomoc.
Poszukiwacz bursztynu?
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
No tak też może być ale chyba wtedy użyć diody o szerszym paśmie np 380 - 450nmgreg pisze:Poszukiwacz bursztynu?
bo do szukania krwi to się nie nadaje żadna z tych diod uv testowałem już wszystko i jeden wielki mit
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Te oznaczenia bardziej wyglądają jak zwykły zasilacz 12V (może do taśm LED) a nie driver CC. Napisz może jeszcze co to dokładnie za model diody (400nm jest szeroko reklamowane przez wielu sprzedawców ale z doświadczenia niewiele diod fizycznie generuje w tym paśmie).
Sometimes darkness can show you the light
-
chciałbym zbudować lampę do utwardzania żelu do paznokci (taki mały projekcik co by się trochę nauczyć a przy okazji żona będzie też zadowolona ), a diod coś czuję ze będę potrzebował nawet z 20 lub 30 ale w tej chwili chciałby sprawdzić czy to w ogóle mi zadziała.
jeśli chodzi o diody to chyba rzeczywiście maja długość fali około 400nm bo żel się utwardza.
a to dane z samego zasilacza
AU-LED2512CV
25W constant voltage led driver
inductive load compatible
1.0kV surge protection
Pri. 220-240V 50/60HZ
Sec. 12V DC eff, 2A
jeśli chodzi o diody to chyba rzeczywiście maja długość fali około 400nm bo żel się utwardza.
a to dane z samego zasilacza
AU-LED2512CV
25W constant voltage led driver
inductive load compatible
1.0kV surge protection
Pri. 220-240V 50/60HZ
Sec. 12V DC eff, 2A
Witam
Z tego wynika, że masz zasilacz do pasków LED a nie do diod mocy, więc będzie trochę problemów. Jeśli zdecydujesz się na jego zastosowanie, to będziesz musiał połączyć diody w matryce 3 x 3 (czyli trzy równoległe gałęzie po 3 diody szeregowo) i do każdej gałęzi osobny sterownik (ogranicznik prądu), ale wtedy wydajność prądowa dla diod 3W będzie niewystarczająca.
Pozdrawiam
Z tego wynika, że masz zasilacz do pasków LED a nie do diod mocy, więc będzie trochę problemów. Jeśli zdecydujesz się na jego zastosowanie, to będziesz musiał połączyć diody w matryce 3 x 3 (czyli trzy równoległe gałęzie po 3 diody szeregowo) i do każdej gałęzi osobny sterownik (ogranicznik prądu), ale wtedy wydajność prądowa dla diod 3W będzie niewystarczająca.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
-
ok rozumiem czyli wymiana zasilania to pierwszy krok.
niestety nie jestem dobry w te klocki
czy tego typu zasilacz będzie odpowiedni ?
http://ledrgb.pl/mean-well-eln60-moc-p-53.html
ps Nightmare
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ultrafiolet
niestety nie jestem dobry w te klocki
czy tego typu zasilacz będzie odpowiedni ?
http://ledrgb.pl/mean-well-eln60-moc-p-53.html
ps Nightmare
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ultrafiolet
Oj uparłeś się na te 12V i zupełnie niesłusznie. Potrzebujesz zasilacza 1A dla diod 3W i 350mA dla diod 1W. W związku z koniecznością połączenia 10 sztuk szeregowo będzie on dysponował napięciem wyjściowym około 35V
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
- Calineczka
- Kontakt:
-
-