MYstery charger klon B6 ....co to warte?
DS1820 to szyna 1-wire, nie ta bajka.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Dziękuje, jutro poszukam tych LM, nie chce was męczyć ale może ktoś będzie miał chęć to odpowie.
Chce takie LMki wsadzić do pakietów w latarach, pakiety mam 4S4P, miejsca sporo, jaką obudowę LM wybrać? i gdzie przykleić takiego LM-a? Na środek pakietu? Przyklejony do ogniwek, tak aby miało to jakiś sens.
Wiem że to przerost, ale akurat we wtyczkach mam parę wolnych pinów i jest okazja je wykorzystać.
Chce takie LMki wsadzić do pakietów w latarach, pakiety mam 4S4P, miejsca sporo, jaką obudowę LM wybrać? i gdzie przykleić takiego LM-a? Na środek pakietu? Przyklejony do ogniwek, tak aby miało to jakiś sens.
Wiem że to przerost, ale akurat we wtyczkach mam parę wolnych pinów i jest okazja je wykorzystać.
Główny spammer tego Forum
- Sid Gotama
Wiem że staroć ale dopiero teraz się dokopałem. Można tą kalibrację jw,. przeprowadzić więcej niż jeden raz.Calineczka pisze:
A próbowałeś kalibrowac ją z ukrytego menu?
Hold on "ENTER" and "-" button at while powering on the charger.
The charger display something like this :
+00 VOL: x.xxV
SAVE(ENTER)
Then plug in a battery in the charging plug and you can see the voltage detected by the charger.
Now you can adjust it by pressing + or -
Przymierzam się co prawda do kalibracji balansera http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... 821&page=2 a tą kalibracje (balansera), jeżeli dobrze zrozumiałem możne przeprowadzić tylko jeden raz, do każdego kolejnego razu potrzebne jest wgrywanie softu...
I tak przy okazji . Planuję zbudować sobie dzielnik napięcia z ośmiu rezystorów (33,6V/8=4,2V) podłączyć to do przetwornicy 33,6 i tak kalibrować, ale... mam problem, jakich rezystorów użyć (rezystancja) i dlaczego takich. Na stronie którą podlinkowałem jest w opisie 68 Ohm, dlaczego akurat 68 a nie 100 czy 200.
Pomoże Ktoś?
- Sid Gotama
>greg
>Znacznie prościej naładować 8x 18650
Pod warunkiem że się posiada 8 sztuk 18650 lub maszynę do ich klonowania.
>następnie spiąć je wszystkie na godzinę równolegle do całkowitego wyrównania ładunków, później w szereg
A jak bym nawet posiadał to i tak nie mam ich jak naładować do zalecanych 4.20V bo jak rozumiem dokładnie takie napięcie jest potrzebne do przeprowadzenia prawidłowej kalibracjji.
A moja ładowarka ładuje do 4.10.
>Po kiego grzyba budować jakąś drabinkę rezystancyjną?
Bo nie mam innego pomysłu, więc albo skalibruję "na odwal" cztery cele, bo tyle mam aku, albo zrobię to raz a dobrze.
>Znacznie prościej naładować 8x 18650
Pod warunkiem że się posiada 8 sztuk 18650 lub maszynę do ich klonowania.
>następnie spiąć je wszystkie na godzinę równolegle do całkowitego wyrównania ładunków, później w szereg
A jak bym nawet posiadał to i tak nie mam ich jak naładować do zalecanych 4.20V bo jak rozumiem dokładnie takie napięcie jest potrzebne do przeprowadzenia prawidłowej kalibracjji.
A moja ładowarka ładuje do 4.10.
>Po kiego grzyba budować jakąś drabinkę rezystancyjną?
Bo nie mam innego pomysłu, więc albo skalibruję "na odwal" cztery cele, bo tyle mam aku, albo zrobię to raz a dobrze.
- Sid Gotama
To ja się już pogubiłem, na Trusfire i Ultrefire jakie posiadam jest napisane 4,2V, sanyo też http://www.bto.pl/pdf/00049/SanyoUR18650A.pdf
Parę dni temu ładowałem sanyo te z linka z balanserem i napięcia na aku 4,03 do 4,15 o ile pamiętam, nie mam teraz jak tego sprawdzić bo tych aku już nie mam (mierzone na akumulatorach, wskazań ładowarki nie pamiętam)
Te sanyo były z odzysku więc zły wynik można na to zwalić, ale problem mam z każdym aku li-ion, innych jeszcze nie sprawdzałem.
Czyli ta ładowarka ma ładować li-ion do 4,10V ?
Napięcia jakie pokazuje ładowarka i te na mierniku V&A pominę milczeniem.
Sprawdzę później jak to wygląda na eneloop i porównam wynik z mhc9000 bomoże się okazać że mam po prostu pecha i zawsze trafiam na wadliwe akumulatory.
PS
Przewody wymienione na 2,5mm2 (tzw. głośnikowe)
Parę dni temu ładowałem sanyo te z linka z balanserem i napięcia na aku 4,03 do 4,15 o ile pamiętam, nie mam teraz jak tego sprawdzić bo tych aku już nie mam (mierzone na akumulatorach, wskazań ładowarki nie pamiętam)
Te sanyo były z odzysku więc zły wynik można na to zwalić, ale problem mam z każdym aku li-ion, innych jeszcze nie sprawdzałem.
Czyli ta ładowarka ma ładować li-ion do 4,10V ?
Napięcia jakie pokazuje ładowarka i te na mierniku V&A pominę milczeniem.
Sprawdzę później jak to wygląda na eneloop i porównam wynik z mhc9000 bomoże się okazać że mam po prostu pecha i zawsze trafiam na wadliwe akumulatory.
PS
Przewody wymienione na 2,5mm2 (tzw. głośnikowe)