Balanser i 4V

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
bogas

Balanser i 4V

Post autor: bogas »

Cześć.
Pacjent - sku.20025.
Macie pomysł które rezystory podmienić, by ładowała mi do 4,2V, a nie do 4V?
Pozdrawiam

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

trochę mała rozdzielczość jak dla mnie.
Opisy wyjść?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Z tego co pamiętam, to w tych ładowarkach za napięcie odpowiedzialna jest przetwornica, a balanser odpowiada jedynie za "sprawiedliwy" podział napięcia na poszczególne cale.
Przetwornica to układ MC34063, musisz skorygować wartości dzielnika ustalającego napięcie wyjściowe (nóżka nr 5). z tego co widzę, to rezystory R1 i R4, tam obok R1 jest miejsce na wlutowanie R2, możesz tam spróbować wlutować rezystor o wartości 10 - 20 x większej od R1.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
bogas

Calineczka pisze:trochę mała rozdzielczość jak dla mnie.
Opisy wyjść?
Strona druku - po lewej stronie na dole złącze balansera dla 3 ogniw + na samym dole.

[ Dodano: 29 Październik 2010, 08:55 ]
Pyra pisze:Witam
Z tego co pamiętam, to w tych ładowarkach za napięcie odpowiedzialna jest przetwornica, a balanser odpowiada jedynie za "sprawiedliwy" podział napięcia na poszczególne cale.
Przetwornica to układ MC34063, musisz skorygować wartości dzielnika ustalającego napięcie wyjściowe (nóżka nr 5). z tego co widzę, to rezystory R1 i R4, tam obok R1 jest miejsce na wlutowanie R2, możesz tam spróbować wlutować rezystor o wartości 10 - 20 x większej od R1.

Pozdrawiam
Dzięki jak zwykle, spróbuję :D
Również pozdrawiam
tisher

Post autor: tisher »

miedzy 4, a 4.2V pojemnosc wzrasta o aż 1%, czy oby na pewno usprawiedliwia to jakiekolwiek dzialania z nim? :P
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

tisher pisze:miedzy 4, a 4.2V pojemnosc wzrasta o aż 1%, czy oby na pewno usprawiedliwia to jakiekolwiek dzialania z nim? :P
To jak długo trwa minuta, zależy po której stronie drzwi od toalety się znajdujesz.
Czasem ten 1% może brakować...... ;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

tisher pisze:miedzy 4, a 4.2V pojemnosc wzrasta o aż 1%, czy oby na pewno usprawiedliwia to jakiekolwiek dzialania z nim? :P
Absolutna nieprawda.
Weźmy Panasonic NCR18650. Napięcie ładowania 4,0V -> pojemność około 2250 mAh, następnie dopiero od 4,20V zaczyna się proces CV. Końcowa pojemność 2900 mAh. Ile to jest procent przy 4,0V? :)
Niecałe 80% Tak ładuje się w trybie FAST, tylko CC, z pominięciem fazy CV, do max 80% ładunku.

Dla ułatwienia, dejtaszit, tabela "Typical charge characteristics" na dole po lewej.
tisher

Obrazek

No cóż, dane praktyczne nie zawsze potwierdzają dane teoretyczne :)
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

tisher, mylisz dwie sprawy. Ładowanie - rozładowanie. Napięcia na ogniwie rozkładają się zupełnie inaczej przy tych procesach. Na wykresie Panasonica "Typical discharge characteristics" masz dokładnie to samo, co na Twoim, pominąwszy dużą rezystancję wewnętrzną tego Trustfire. Ale to kompletnie nie ma związku z ładowaniem ogniw.
tisher

Wybacz, ale moja opinia i pozniejszy wykres obejmuje rozladowanie. Nie wspominalem nic o ladowaniu i nie wiem jak twoja wypowiedz na temat ladowania CC/CV mialady przelozyc sie na wniosek, ze naladowanie o 0.2v akusa da wiekszy i zauwazalny zysk.
Miedzy akusem naladowanym do 4v a takim naladowanym do 4,2v jest 1% roznicy pojemnosci :)
Zreszta nie chce robic flame ani offtopczyc i na tym zakoncze moje herezje :)
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

tisher pisze:Miedzy akusem naladowanym do 4v a takim naladowanym do 4,2v jest 1% roznicy pojemnosci :)
Tisher, no właśnie nie jest to 1%... A pisząc takie rzeczy wprowadzamy ludzi w błąd.

Masz ładowarkę podłączoną do kompa. Weź i zrób wykres z ładowania właśnie tego samego ogniwa TF. Wrzuć go na forum i popatrzymy razem na wyniki.

[edit]
Już mam co trzeba, prawie, gdyż ładowanie przeprowadzone zostało 2x większym prądem niż zaleca producent i urządzenie zakończyło ładowanie przy prądzie 200mA. Powinno być max 0,3C, czyli tutaj 825mA i końcowy prąd 50mA.
lennin pisze:NCR 18650 PANASONIC 2900mAh ładowane pradem 1,5A, 3053mAh - 7,98Wh
Obrazek

I teraz zwróć uwagę, ile energii przybywa między 4,00 a 4,20V. Około 0,8Wh. Gdyby ładować zalecanym prądem i kończyć przy właściwym, jeszcze lepiej byłoby widać to, o czym piszę.
Awatar użytkownika
bogas

Pyra pisze:
To działa. ;-)
R1 to 1k, dołożyłem 10k i ładowała do ok 4,1V. Teraz zmiana z 10k na 5k i już jest 4,13V, a ładuje dalej.
Dziękuję i pozdrawiam :mrgreen:

[ Dodano: 4 Luty 2012, 16:45 ]
Witam.
Pyra, pytanie nr 2 - jako, że jeszcze miałem za niskie napięcie, to zmniejszyłem bardziej wartość rezystancji i wybuchł elektrolit (ten między cewkami). Mogło mieć to wpływ na wybuch?
Balancer nie działa. Co mogło się usmażyć?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

bogas pisze:Pyra, pytanie nr 2 - jako, że jeszcze miałem za niskie napięcie, to zmniejszyłem bardziej wartość rezystancji i wybuchł elektrolit (ten między cewkami). Mogło mieć to wpływ na wybuch?
Balancer nie działa. Co mogło się usmażyć?
W sumie tak, ale ze względów termicznych. Ten układ to przetwornica o zmiennej częstotliwości (a nie jak nowsze PWM) tak więc wszelkie zmiany napięć wiążą się ze zmiana częstotliwości pracy, ta jak wiesz wpływa na moc wydzielaną w kondensatorach. Inną przyczyną wybuchu mogło być zbyt wysokie napięcie na wyjściu pierwszej sekcji przetwornicy pracującej w układzie podwyższająco-obniżającej. Proponuję wstawić kondensator o takich samych parametrach lecz niskim ESR, ewentualnie wymień oba na 35V.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bogas

Wymieniłem już przed pisaniem posta - nie działa, jest gdzieś zwarcie - napięcie wejściowe spada do 1V, 34063 się grzeje.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Odlutuj R3, zworka ma zdaje się zadanie przekazać napięcie z przetwornicy na balanser.
Jest możliwość, że z jakiegoś powodu uległa uszkodzeniu sekcja balansera i robi zwarcie.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ