Moja latareczka.. da się coś tu polepszyć?

....nie pasujące gdzie indziej...
wilczur

Moja latareczka.. da się coś tu polepszyć?

Post autor: wilczur »

Witam, posiadam taką oto latareczkę.. jej historia jest taka ze zakupiona u chińczyków w sklepiku.. sklepik zniknął.. latareczka została.

Jak do tej pory jestem z niej bardzo zadowolony ale przeglądając forum doszłem do wniosku że można może by ją jakoś polepszyć. Z tym że sam nie wiem jak bo nie mam zielonego pojęcia na temat sterowników, diod itp.

Obecnie pracuje na 3szt AAA w jakimś plastikowym adapterze.

Oto link do fotek tej sztuki:

LINK 1
Link 2

Średnica laminatu w kształcie gwiazdki na którym siedzi dioda to 20mm, laminatu przy sprzężyce też ok 20mm.

Zastanawia mnie mniej więcej jakie ma obecnie parametry jeśli chodzi o moc itp oraz co można w niej ulepszyć niskim kosztem?
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Generalnie to jest niestety (cenzura) :mrgreen: Nie ma sensu tego ulepszać , szkoda czasu i pieniędzy.

W cenie diody ,sterownika dostaniesz nową latarkę która będzie lata świetlne ponad to co masz .
elektroda.pl
wilczur

Tego się obawiałem.. czyli muszę szukać czegoś innego jeśli chcę mieć lepsze światełko..

Pytanie tylko czego szukać.. nie chciałbym wydawać fortuny na latarkę :D

Jakieś tanie sztuki możesz polecić? (sensownie ale jak najniższym kosztem)
Awatar użytkownika
krzycho_

wilczur nie musisz wydawać fortuny , napisz do czego używasz najcześciej latarki i czy dopuszczasz zakupy poza granicą PL :)
elektroda.pl
wilczur

Zakupy poza PL mogą być, 01-02-2012 zamawiałem na DX pierwszą zapalniczkę, i pewnie pod koniec miesiąca przyjdzie.. a jak przyjdzie to wtedy moja głowa uzna zakupy zza granicy jako bezpieczne :D ale nie ma problemu.

Użytek: Gospodarstwo na wsi, prąd podpięty pod większość ważniejszych pomieszczeń ale czasem trzeba iść gdzie go nie ma (nie zakładam czysto z lenistwa) , czasem nie chce się wracać do włącznika żarówki, czasem coś nawali wieczorem przy maszynie i im jaśniej tym lepiej, albo nagła sytuacja-dodatkowo ew. brak światła w nocy i co tu robić? :)

Ogólnie mam na myśli coś w rodzaju kilku możliwości w jednym sprzęcie, świecić pod nogi jako popierdółka ażeby się tylko nie przewrócić o coś pod nogami, świecić normalnie żeby poruszać się normalnie, oświetlić pomieszczenie 5x3m; no i dawać powera jak zajdzie potrzeba oświetlenia czymś konkretnym.

PS: A ta w tej chwili co ją mam to może jakieś orientacyjne parametry gdybym trafił w internecie na jakąś ciekawą okazję i chciał porównać z tym co mam?
Awatar użytkownika
krzycho_

Jeszcze napisz ile masz do wydania na ten cel , wtedy można pomyśleć czy wybrać coś zasilane li-ion czy tylko ni-mh w formacie AA/AAA.

To co masz to raczej nie ma podanych parametrów , kolor leda zimny wpadający w niebieski i z 50lm można przyjąć do tego plastikowa szybka która zatrzymuje z połowę światła :mrgreen: a sterownikiem jest rezystor pod ledem.
elektroda.pl
wilczur

Ciężko powiedzieć.. ze 30zł może? Choć może być i mniej :) Chcę coś jak najtańszym kosztem co by w jakimś stopniu pokrywał się z założeniami (nie mus być idealnie)

Zaleta AA/AAA to że można się zasilić w każdy raz nawet ze zwykłych baterii, a ogniwa znowu pewnie będą lepiej świecić i wydajniej z tym że znowu ładowarki jeszcze odpowiednie muszą być, tutaj sam nie wiem co lepsze.
Awatar użytkownika
krzycho_

To mały budżet naprawdę , będzie cieżko coś fajnego za to nabyć .

Tyle to kosztuje dobra dioda :mrgreen:
elektroda.pl
wilczur

No wielki nie jest ale postanowiłem sobie że więcej nie będę narazie wydawał.. Ta obecna już mnie zaspokaja w 70%, z czasem jak mi będzie mało to pomyślę, ale na pierwszy rzut to nie chcę się zbytnio porywać :)

Taka mnie zaciekawiła: Pierwsza tylko ze 1sztAA to trochę może krótko świecić..

Druga Ta ciekawa

Trzecia

Wogóle nie wiem na jakie parametry zwracać uwagę.. na ilość lumenów, zasięg, pobór prądu?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Wszystkie zaproponowane, mają jedną "wadę" (choć niektórym to pasuje) nie posiadają reflektorów a soczewki. Niestety takie rozwiązanie powoduje, że duża część światła z diody jest marnowana, np. na te czerwone światełka, które są dla "zamydlenia oczu" przedstawiane jako bardzo przydatne, a tak de facto jest to wykorzystanie części z utraconego światła.
Jeśli chodzi o zasilanie, to zarówno 3xAAA jak i 1xAA (z dobrym sterownikiem) maja podobne czasy świecenia z tą samą jasnością.
Najkorzystniejszym zasilaniem w Twoim przypadku, wydaje mi się 2xAA. Przede wszystkim wystarczy Ci standardowa ładowarka do akumulatorów AA, gdyż te ładują po dwie sztuki jednocześnie. W przypadku użycia 1xAA lub 3xAAA zaleca się stosowanie bardziej zaawansowanych latarek ładujących ogniwa niezależnie.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
wilczur

Z ładowaniem to wg mnie nie robi to chyba różnicy bo przecież i tak będą ładowane w ładowarce poza latarką do pełna?

Możesz rozwinąć te reflektory? Masz na myśli to że szkiełko jest wypukłe i rozprasza światło czy coś innego?
Awatar użytkownika
krzycho_

wilczur chodzi o to że tanie marketowe ładowarki mają po 2 kanały , czyli możesz ładować 2 ogniwa lub 4 naraz .
Jak kupisz latarkę na 3xAAA to musisz ładować 4szt akku naraza lub mieć ładowarkę która ma 4 osobne kanały.

Na soczewce , która jest plastikowa i z reguł wykonana kiepsko są spore straty światła . Reflektor jest lepszy.
elektroda.pl
wilczur

O ładowarkę to się nie martwię.. mam TRONIC KH967 i myślę że bez problemu mogę naładować każdy zwykły akumulatorek w dowolnej ilości, ładowałem juz i po jednej i po 3 sztuki więc chyba się da :D

A jak rozpoznać reflektor i soczewkę, są jakieś znaczące różnice w wyglądzie?
Awatar użytkownika
krzycho_

Oczywiście że znaczące , ref i soczewka poniżej :

Obrazek

Obrazek
elektroda.pl
DNF

Post autor: DNF »

Krzycho, to poniżej to kolimator :)
Soczewka wygląda tak:
Obrazek