Reanimacja aku wkrętarki

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
misiekbelchatow

Reanimacja aku wkrętarki

Post autor: misiekbelchatow »

Witam serdecznie!!!
Chciałbym w miarę niewielkim kosztem reanimować taki aku:
Obrazek
Obrazek
Aku jest od niedrogiej wkrętarki, użytkowana jest sporadycznie więc nie potrzebuję lepszego sprzętu, jednak czasem się przydaje.
Aku nie byłu zbyt długo użytkowane i z niewiadomych przyczyn po kilku minutach pracy się rozładowują. Chciałbym je przywrócić do sprawności. Możę wystarczu je sformatować ?? jeśli tak to podpowiedzcie w jaki sposób to zrobić. Podobne ogniwa na alledrogo są po ok. 12zł, potrzeba ich 10 sztuk do jednej baterii, a baterie są dwie, więc takie rozwiązanie raczej odpada, koszt ogniw przewyższy koszt nowej wkrętarki.
Bedę wdzięczny za każdą pomoc.
Darecki

Post autor: Darecki »

Tez ostatnio szukałem jak najtaniej ogniw .
można dostać taniej około 60-90 zł Ale w sumie też nie wiadomo co z tego będzie.
Koszt aku tyle co nawa lipna wkrętarka

chyba najlepsza rada kupować firmowe wkrętarki ...............
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

Też ostatnio miałem ten dylemat, poszedłem do marketu budowlanego popytałem i kupiłem za grosze dwa akumulatory od skradzionej wkrętarki które bardzo przypominały moje, przełożyłem wkłady i działa :) zapłaciłem za 2 50zł :)
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
misiekbelchatow

Post autor: misiekbelchatow »

A po czym poznać jaki to rodzaj ogniwa ?? Napisane jest tylko sc 1200 mAh.
Czy takie podejdą http://allegro.pl/akumulator-3000-mah-n ... 65188.html ??
Na ładowarce jest napisane: output 1,2 A 12V , czy prądem 1,2A naładuje te ogniwa do pełna, czy ogniwa muszą mieć pojemność taką samą jak w orginale??
A może coś z 18650 , np: http://allegro.pl/sanyo-ogniwa-li-ion-2 ... 87790.html można by 3 sztuki w szereg połączyć
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Wodorkowe maja pewną wadę, nie znoszą głębokiego rozładowania, dlatego chętniej się tu wykorzystuje NiCd
Jeśli chodzi o Li Ion, to niestety wiąże się to z układem kontroli napięcia oraz inna ładowarką. No i w zakrętarce potrafią płynąć prądy rzędu 20A, więc lepiej by się tutaj LiPol spisały.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

W TME wprowadzili ostatnio do oferty gotowe pakiety do wkrętarek , z tych co masz już nic nie zrobisz - nikłe szanse że ożyją .

http://www.tme.eu/pl/pages/New_Product: ... zedzi.html
elektroda.pl
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

ciut drogawe.....
Ja w swoim Boschu wymieniłem ogniwa na....Eneloopy AA i póki co bardzo dobrze się to sprawdza. Czas pokaże jak długo. Eneloopy można kupić już ze zgrzanymi blaszkami.
Defcio

Post autor: Defcio »

Calineczka pisze:a w swoim Boschu wymieniłem ogniwa na....Eneloopy AA i póki co bardzo dobrze się to sprawdza
Witam.
A jaką masz wkrętarkę ?, model?, taki całkiem spory silniczek i tak małe ogniwa dają radę ?
Ni-Cd Man.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Bosch PSR 960, np tu:
http://www.conrad.pl/Wkr%EAtarka-bezprz ... 84_1506050
Eneloopy potrafią oddawać bardzo duże jak na ogniwa AA prądy. Gdzieś na CPF-ie testy robili.
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... or-Experts
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... est-Thread
Defcio

Też mam psr 960 :wink: , czy ogniwa mają tyle mocy aby na najwyższym ustawieniu sprzęgła (5) silnik pracował ?
Ni-Cd Man.
Darecki

Post autor: Darecki »

Calineczka, Ładujesz taką baterię zwykłą ładowarką co byłą w komplecie z boschem?
Defcio

Ja ładuje oryginalną ładowarką ale zmniejszyłem prąd do 130mA bo oryginalnie gotowały się akumulatory po 4 godzinach i trzeba było pilnować. Wiem ładuje całą nockę ale to sprzęt mocno amatorski. Użyłem też tej szybkiej jednogodzinnej ładowarki AL60DV 1,0A, niestety nie wykrywa ona końca ładowania ni-mh i zagotowałem na śmierć akumulatory. Obecnie nie mam wkrętarki czynnej, myślałem że eneloopy nie dadzą rady.
Ostatnio zmieniony niedziela 29 sty 2012, 10:04 przez Defcio, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Defcio pisze:Też mam psr 960 :wink: , czy ogniwa mają tyle mocy aby na najwyższym ustawieniu sprzęgła (5) silnik pracował ?
Właśnie sprawdziłem, mają. Ładuję oryginalną ładowarką lub Mystery, zależy co mam akurat pod ręką.
Defcio

To znaczy nie wiem czy się dobrze wysłowiłem(niedokładnie), chodziło mi czy na sprzęgle (5) gdy zatrzymamy wrzeciono ręką, to czy nadal silnik pracuje pokonując opory sprzęgła gdy wrzeciono stoi zatrzymane ręką?.
Ni-Cd Man.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Defcio, tak właśnie jest, terkocze jak traktor :mrgreen:
ODPOWIEDZ