Podświetlenie obrazu

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
marciniwan007

Podświetlenie obrazu

Post autor: marciniwan007 »

Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum :)

Zawsze podobały mi się różne efekty świetlne wykonywane samodzielnie.
Mam okazję wykonać coś samodzielnie jednak potrzebuję kilku wskazówek.

Chciałbym podświetlić wokoło obraz o wymiarach 60x40cm. Pomyślałem że dobrym pomysłem będzie kupienie takiej taśmy LED http://allegro.pl/tasma-led-pasek-smd-l ... ?source=oo Dowiedziałem się że taką taśmę LED podłączyć mogę do zasilania 12v.

Proszę o pomoc jaki zasilacz dokupić. Widziałem na allegro ich sporo. Czym ma się kierować? Zwrócić uwagę tylko na 12v czy też mA, W itp też trzeba odpowiednio dobrać?
Ostatnio zmieniony sobota 28 sty 2012, 13:19 przez marciniwan007, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Jeśli chodzi o oświetlenie obrazu dookoła to potrzebujesz w okolicach 2m taśmy, przy założeniu że 1 m pobiera 0,4A (4,8W / 12V) to zasilacz musi dostarczać co najmniej 0,8A przy 12V. Jednak ze względu na przypuszczalny długi czas świecenia wartość dopuszczalnego prądu zasilacza wybrał bym na poziomie 1 - 1,5A. Zasilacz powinien być stabilizowany. Zasilacz może mieć większy prąd dopuszczalny, jednak wiąże się to z wyższą ceną, więc niezbyt opłacalne. W każdym razie nie może mieć mniejszego prądu niż 0,8A.

Pozdrawiam
PS: W jakim celu wyśrodkowałeś tekst?
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
marciniwan007

Post autor: marciniwan007 »

Wielkie dzięki za pomoc ;)

P.S
Tekst wyśrodkowałem z przyzwyczajenia.
markkato

Post autor: markkato »

Marcin. jak będziesz kupował taśmę to w całych odcinkach metrowych wyjdzie cie taniej niż po 5 cm jak na aukcji do któej dałeś linka:
Ostatnio zmieniony niedziela 29 sty 2012, 21:23 przez markkato, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ