Diody cxa2011 i zasilanie

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
yrc

Diody cxa2011 i zasilanie

Post autor: yrc »

Witam szanowne grono :)
Na dniach mam zamiar zbudować pokrywę do akwarium w której będą świeciły 4 diody cxa2011 i nurtuje mnie pytanie odnośnie zasilania.
Czy taki zasilacz nadaje się do 4 diod?:
http://automatykasklep.com.pl/pl/plp-hl ... v-80w.html
specyfikacja:
http://automatykasklep.com.pl/pl/attach ... achment=80
Z forum dowiedziałem się ze można użyć innego zasilacza np.MW ELN-60 tylko ze on ma mniejsza sprawność niż HLP-80h :( zależy mi też na możliwości przyciemniania.
I jeszcze jedno pytanie jaka jest różnica w diodach cxa2011 miedzy easywhite a ansiwhite?(poza ceną)
Z góry dziękuje za pomoc.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Nie powinno się łączyć diod równolegle, a taki widzę masz zamiar.
CXA będą Ci dawały punktowe światło, tak więc będą musiały być zamocowane wysoko, a tu już będzie potrzebna optyka.
Chłodzenie diod tez może nastręczać sporo problemów, wiem, wiem, można wodą, ale pomyśl co zrobisz latem kiedy temperatura i bez grzałki utrzymuje się na poziomie 28-30°C

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
fxxx

Post autor: fxxx »

Cześć,

Co do rozkładu światła to jest imho idealnie do akwarium 5 cm nad poziomem wody (sam mam i widzę, że jest dobrze:)).

Zwróć uwagę na jedno-aby przy CXA nie marnować mocy musisz użyć ciepłych diod (zobacz na widma w którymś PDFie na stronie cree). Chyba wiesz jak wygląda akwarium przy takiej barwie światła (dla tych co nie wiedzą-jest żółte, i nie wygląda zbyt ładnie). Ja CXA używam jako 'dopalacz' dla wybranych roślin (tutaj pomaga właśnie skupienie strumienia) typu cabomba (w końcu to około 2000 lumenów w jednym miejscu i w jednym kierunku-naprawdę widać różnicę).

Chłodzenie-kusi darmowe grzanie wody (niezbyt trudne do zrobienia), jednak w lecie będzie z tego problem.
Awatar użytkownika
yrc

Trochę czytałem na temat rownoległego podłączenia diod(różne prądy na poszczególnych diodach), ponoć jak dobiore ten sam BIN nie powinno być problemu.
Tylko dalej nie wiem czy ten zasilacz ktory podałem w pierwszym poście sie nadaje, jeżeli tak to który? (48V?).Mógłbym zrobić oświetlenie z 18 albo 20 diod xp-g(nawet lepsza sprawnosc) ale to sa o wiele wieksze koszty :(
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

yrc pisze:T ponoć jak dobiore ten sam BIN nie powinno być problemu.
To nie wystarczy, producent w żaden sposób nie określa Vf dla poszczególnych serii itp. To trzeba zmierzyć na miejscu po zakupie, ale do tego trzeba mieć większą ilość diod.

yrc pisze:Tylko dalej nie wiem czy ten zasilacz ktory podałem w pierwszym poście sie nadaje, jeżeli tak to który? (48V?).Mógłbym zrobić oświetlenie z 18 albo 20 diod xp-g(nawet lepsza sprawnosc) ale to sa o wiele wieksze koszty :(
Jeśli chodzi o CXA to ten zasilacz nie wydaje się właściwy, właśnie ze względu na ograniczenia w równoległym łączeniu diod. Napięcie jest wystarczające, jednak prąd 1,5A to trochę za dużo.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
yrc

Z tego co wyczytałem w specyfikacji ten zasilacz ma regulacje prądu, np. model 48V ma zakres od 1A do 1.7A, tylko nie wiem o co chodzi z "constant current region 28V-48V" i "Voltage adj range 43V-53V". W przypisach jest jeszcze " Constant current operation region is within 60% ~100% rated output voltage."Na który zakres napięć mam patrzeć przy doborze zasilacza?
fxxx

Post autor: fxxx »

Jeżeli ograniczysz prąd do 1A to da radę ten zasilacz, ale moim zdaniem tylko spadnie sprawność diody za te powiedzmy 300 lumenów więcej. No i znacznie większa moc do odprowadzenia. Lepiej coś z MW.
mkorbel

Post autor: mkorbel »

Wspomniany zasilacz może i da radę, ale z uwagi na różne Vf jeden LED będzie świecił na MAX, a pozostałe trochę słabiej :(
Może się oczywiście zdarzyć, że Vf będzie podobne, ale raczej będzie trudno.
Dodatkowo zasilacz nie jest izolowany i dużo będzie zależeć od tego gdzie będzie umieszczony (w akwarium trzeba waterproof).
W Twoim wypadku koniecznie musisz połączyć szeregowo i wtedy będzie to około 180V.
Trudno będzie znaleźć coś gotowego z regulacją prądu, najlepiej będzie zrobić własny projekt zasilacza.
Pozdrawiam,
Michał
ODPOWIEDZ