XM-L w dużym reflektorze

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
fxxx

XM-L w dużym reflektorze

Post autor: fxxx »

Witam,

ktoś może mnie oświecić jak skupi się XM-L w reflektorze o średnicy około 10 cm i głębokości około 6-7 cm? Reflektor jest z szperacza mactronic.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Pytanie czy to się w ogóle skupi czy przypadkiem nie będzie po środku dziury . Reflektor chyba jest bardziej zogniskowany pod żarówkę która ma żarnik dość wysoko...
ILPT
fxxx

z testowania wywnioskowałem, że się nie skupi, bo emiter jest za mały, tylko czy to prawda? Metodologia badań to przesuwanie diody w osi reflektora ;)

pod żarówkę która tam była to szczerze powiem, że on w ogóle nie był zogniskowany.
Liro

Post autor: Liro »

Tylko po co? Reflektor fi 10cm z mocą ok. 900lm? W l./ 80-tych bym tym nieźle szpanował :mrgreen:
gorącego lata...
2010...
przystąpiłem do tego Forum...
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

Sama średnica nie przeszkadza w dobrym skupieniu, wręcz odwrotnie. Reflektor o średnicy 10cm o krzywiźnie dopasowanej do diod, spokojnie wyciągnąłby z XM-La ponad 100K lux/1m. W przypadku tego reflektora problemem może być zbyt wysoko umieszczony punkt ogniska, przez co światło emitowane przez diodę (biorąc pod uwagę kąt rozpraszania diody) nie ma się od czego odbić.
Jeśli reflektor jest relatywnie płaski, możesz spróbować odwrotnej sztuczki, czyli diodę skierować w dół, w kierunku powierzchni reflektora i wtedy próbować ogniskować.
fxxx

z tym kątem rozpraszania faktycznie może być problem, 'recoil' odpada, musiałbym sieć frezarkę do aluminium żeby coś zrobić. Jak nic nie wykombinuję to wróci halogen.

A po co pakować XM-L do tego? HID się nie zmieści z akumulatorem-dlatego. Głupie pytanie.
ODPOWIEDZ