Witam.
Czy ktoś z was " bawił " się sterownikami na AMC7135 do zasilania XM-L ? Przy dość dużej różnicy napięć (w moim wypadku to aż 2V) czy przypadkiem takiego AMC nie trzeba będzie chłodzić ? Wszak to stabilizator liniowy, a pamiętając co się mi działo z LM317 to...
Zastanawiam się czy nie warto by obniżyć napięcia zasilania drivera na amc za pomocą diody prostowniczej...Co wy na to ?
Chłodzenie AMC7135 - wymagane ?
Witam
2V spadku napięcia mieści się w granicach przewidzianych przez producenta (0,7W).
W dobrze zaprojektowanym PCB sterownika, AMCaki oddają ciepło przez ścieżki.
Stosując diodę szeregowo, pośrednio podniesiesz wartość Vf XML czyli driverek będzie krócej stabilizował prąd trybu max.
Pozrawiam
2V spadku napięcia mieści się w granicach przewidzianych przez producenta (0,7W).
W dobrze zaprojektowanym PCB sterownika, AMCaki oddają ciepło przez ścieżki.
Stosując diodę szeregowo, pośrednio podniesiesz wartość Vf XML czyli driverek będzie krócej stabilizował prąd trybu max.
Pozrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Dobrze się wyraziłeś, po prostu to "jeden pies" gdzie umieścisz diodę, efektem będzie wytracenie napięcia, czyli pozorne "podniesienie" Vf diody lub "obniżenie" napięcia zasilania.skaktus pisze:Co do diody, chciałem ją dać nie pomiędzy driverem a diodą a na zasilaniu drivera, tak aby obniżyć napięcie idące do sterownika
Może źle się wyraziłem.
Więcej strat niż zysków...
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?