Driver 8xAMC do XM-L z KD

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
piaseq

Driver 8xAMC do XM-L z KD

Post autor: piaseq »

Cześć! Szukałem dobrego drivera na 1xLiIon dla diody XM-L i wybór padł na z pewnością Wam znany SKU.S020073

Standardowo 8xAMC w sorcie 38K.

Sterownik daje 5mA w Lo, 700mA w Med i jakieś 2900mA w High. Zabezpieczenie akusa działa od 2.8V i polega na zmianie na tryb Med z ciemnymi mrugnięciami 2x na minutę (podobno).

Standardowo zaprogramowane tryby po prostu mi nie odpowiadają. 5mA to bardzo mało i dioda świeci bardzo słabo. Na starym AK-47, który dawał w Lo 35mA spokojnie można było zjechać ze szlaku w ciemną noc. Na tym... nie ma szans. Do tego przełączenie w tryb 700mA od 2.8V to wg mnie zbyt późno i nadal ciągniemy zbyt duży prąd. Bezpiecznie w takim stanie rzeczy można jechać może kilka minut. W końcu aku oddał już właściwie całą swoją pojemność gdy doszedł do 3V... więc gdzie tu 2.8. Też to mi nie pasuje.

Problem w tym, że uP na sterowniku ma zeszlifowane oznaczenia i nie wiem co to jest. Zapewne ktoś z forumowych speców (Pyra?) już ten problem przerabiał. Czy to jest Attiny13 czy też możliwe, że zamontowali coś innego? Chciałbym go przeprogramować ale poza programatorem i min wiedzy programistycznej w zakresie uP nie wiem jak się do tego zabrać. Proszę o pomoc.
XM-L light
100% ukończono
[=========
]
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

piaseq, fotka sterownika? Ostatnio zaczęli tam chyba jakieś PIC-e wsadzać ale poprzednio były to Attiny13. Rozpoznasz po pinach zasilających
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Zapewne chodzi o ten sterownik , też mi się wydaje że to PIC.

Obrazek
elektroda.pl
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Tam mieszka jest Microchip PIC.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
DNF

Post autor: DNF »

No nie mówcie, że w nowych driverach z Kai siedzą PICe :/
Dużo będzie roboty z zaaplikowaniem tam Attiny13?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Oj siedzą. Jak nie wierzysz, to porównaj sobie datasheet ATtiny i PIC z doprowadzeniem zasilania w tym driverze :) Mam fizycznie kilka sztuk.

Zmiana procesora to cięcie ścieżek i drutowanie.
Awatar użytkownika
piaseq

Dzięki za rozjaśnienie sprawy. Z tego co czytałem programowanie PICa jest łatwiejsze niż Attiny i można łatwo zrobić programator isp. Także może nie będzie źle. Gdyby ktoś miał doświadczenia z programowaniem tego ustrojstwa to prosimy o HELP :)

Poszukałem nieco na temat tego sterownika...

Tutaj o programatorze na elektrodzie:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic466246.html

Tutaj recka sterownika:
http://budgetlightforum.com/node/6253

Jak sugeruje autor może to być PIC12F629. jeśli tak to programowanie jak najbardziej może się udać.
XM-L light
100% ukończono
[=========
]
Awatar użytkownika
tOmki

Post autor: tOmki »

Tak lekko poza tematem.
Możecie podać jakiś gotowy i warty polecenia programator do PIC'ów na USB (ewentualnie LPT).

Tak żeby można było bez problemu robić te domniemane PIC12F629 :smile:
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Mam gdzieś w pracy programator i jakieś wsady na PICe, które były w sterownikach AMC z DX/Kai zanim nastała era Attiny13. Spróbuję jutro zaprogramować tym te nowe. Może się uda :wink:
Sometimes darkness can show you the light
Kajman

Post autor: Kajman »

A ja niedawno przy porządkach wywaliłem programator do PIC :(
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Nie uda się. To, co zgrywasz z zabezpieczonego procesora, to losowe śmieci :)
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

greg pisze:Nie uda się. To, co zgrywasz z zabezpieczonego procesora, to losowe śmieci :)
Greg miałem na myśli wsady napisane w swoim czasie na mój użytek pod PICe właśnie (to był jakiś typowo rowerowy soft).

PS. Udało mi się uruchomić programator (MPLAB ICD 2). Trochę zabawy z dobraniem pinologii końcówek do klipsa (sprzęt nieużywany dobre 2-3lata). Na starej wersji MPLAB IDE nie rozpoznaje tego procka (to raczej nie PIC12F629). Ściągam aktualizację najnowszej wersji i może uda się zidentyfikować delikwenta :wink:
Awatar użytkownika
piaseq

Ja również majstruje klips wg pomysły Pyry. Jak skończę to postaram się zabrać za programowanie i podzielę się "odkryciami".
XM-L light
100% ukończono
[=========
]
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Na dzień dzisiejszy powiem tyle: Z pewnością nie jest to PIC12F629 (ten model nie ma przetworników A/C a na tym bazuje pomiar napięcia który jest funkcjonalnością tego sterownika). Próbowałem wszelkich możliwych modeli rodziny PIC12* i mój programator nic nie wykrył :roll: . Więc albo nowy procek ma inną pinologię albo jest jakoś mega zebezpieczony. Można jedynie patrząc na stronie microchipa po wolumenowych cenach układu i potrzebnych minimalnych parametrach gdybać co to może być :(
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Wątpię, by było to coś spoza 12FXXX. Chyba, że Chińczycy wyprodukowali coś z takim pinoutem ale z dziwnym , stworzonym przez siebie wnętrzem. Spotkałem już naście sztuk Attiny13 które primo nie są przez mój programator wykrywane, secundo grzeją się na żelazko w programatorze. Normalny Attiny śmiga bez zająknięcia.. A pinout ten sam :mrgreen: Mogę zaprogramować oryginał odp. wsadem, wstawić w miejsce "podróby?" i śmiga....czary...
ODPOWIEDZ