budowa lampki
Nie chce zakładać kolejnego tematu ale mam pytanie co do diod (dla was pewnie oczywiste). Wybrać diodę na większym podłożu RoHS czy diode na mniejszym podłożu z miedzią? Która będzie lepiej odprowadzać ciepło?
Ostatnio zmieniony czwartek 19 sty 2012, 15:53 przez Spidek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam. Bartek.
Witam
Ktoś już na forum wspominał, że materiał bazowy (miedź czy aluminium) ma dużo mniejsze znaczenie niż jakość dielektryka (izolacji elektrycznej) stosowanej do produkcji podłoża, tak więc w tą stronę należy ukierunkować swoje poszukiwania.
RoHS - w skrócie zmniejszona zawartość substancji szkodliwych
Pozdrawiam
Ktoś już na forum wspominał, że materiał bazowy (miedź czy aluminium) ma dużo mniejsze znaczenie niż jakość dielektryka (izolacji elektrycznej) stosowanej do produkcji podłoża, tak więc w tą stronę należy ukierunkować swoje poszukiwania.
RoHS - w skrócie zmniejszona zawartość substancji szkodliwych
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
http://allegro.pl/led-cree-xm-l-t5-4b-b ... 27251.html chciałbym tą diode kupić tylko sie zastanawiam z którym podłożem. Chyba że znacie jakieś inne diody XM-L z dobrym podłożem które lepiej oddają ciepło na obudowe zależy mi na tej barwie światła.
Pozdrawiam. Bartek.
Witam
Bez miedzi będzie ciężko
Miedź jest odpowiedzialna za przejęcie ciepła od padu termalnego diody oraz przekazania go jak największą powierzchnią na podłoże poprzez dielektryk, czyli izolację.
A o tm ceramicznym dielektryku nie wiedziałem, to trochę zmienia postać rzeczy....
Pozdrawiam
Bez miedzi będzie ciężko
Miedź jest odpowiedzialna za przejęcie ciepła od padu termalnego diody oraz przekazania go jak największą powierzchnią na podłoże poprzez dielektryk, czyli izolację.
A o tm ceramicznym dielektryku nie wiedziałem, to trochę zmienia postać rzeczy....
Pozdrawiam
Witam
Jeśli wejdzie Ci większy rozmiar MCPCB to bierz, większa powierzchnia przekazywania ciepła jest zawsze korzystniejsza.
Skontaktuj się ze sprzedawcą z allegro, coś mi mówi, że będzie miał dla Ciebie odpowiednią propozycję, On chyba nawet jest u nas na forum
Pozdrawiam
To już by było ekstremalne rozwiązanie dla ponadnormatywnych prądów. Klasyczne MCPCB z dobrym dielektrykiem wystarczy.Lampek pisze:Jak się nie mylę gdzieś widziałem star miedziany i pad termalny XML bezpośrednio do niego lutowany, bez żadnego pośrednika.
Jeśli wejdzie Ci większy rozmiar MCPCB to bierz, większa powierzchnia przekazywania ciepła jest zawsze korzystniejsza.
Skontaktuj się ze sprzedawcą z allegro, coś mi mówi, że będzie miał dla Ciebie odpowiednią propozycję, On chyba nawet jest u nas na forum
Pozdrawiam