czy warto kupić modyfikowaną latarkę
Tak to jest jak się kupuje latarkę, mimo że wszyscy odradzają. Dioda mocy, wbrew obiegowym opiniom, produkuje dużo ciepła, które musi być z niej odprowadzone, inaczej się spali. Tymczasem jak widać na trzecim zdjęciu pod diodą jest dziura - a powietrze ciepła nie przenosi. Innymi słowy dioda się smaży, szczególnie przy tak dużych prądach. Nawet w trybie niskim ilość ciepła jest tak duża, że nie radzę używać latarki dłużej niż 5-10 minut. Jednym słowem wpadłeś. Nie wiem kiedy kupiłeś, ale chyba jest 10 dni na zwrot towaru jeśli kupiło się go w internecie. Więc (przynajmniej moja) rada jest taka - pozbądź się jej zanim dioda się spali i zostaniesz w ciemności.
prąd mierzyłem włączając poszczególny tryb i podłączając plus pod diodę i minus dioda gasła a multimetr pokazywał natężenie. Zgadza sie pomiędzy driverem a diodą jest dziura. jak zrobić zęby było odprowadzenie ciepła swoją drogą nie mogły by się tak palić bo by ten sprzedawca z allegro nie nadążył przyjmować na reklamacje. ile orientacyjnie lądować te ogniwo żeby osiągnąć maksimum.Na ogniwie pisze ICR18650 Samsung to pewnie te z zabezpieczeniem.Aha padło pytanie czy piguła ciasno wchodzi nie,ona jest na gwincie wkręcana
Mirek.Ch
Jeśli dobrze zrozumiałem to zwarłeś diodę miernikiem? W takim wypadku prąd idący w diodę może być znacznie mniejszy od tego, co zmierzyłeś - zależy od rodzaju sterownika.
Aby prawidłowo zmierzyć prąd idący w diodę należy odlutować jeden z kabelków i połączyć miernik szeregowo z diodą.
Mógłbyś zrobić zdjęcie sterownika, najlepiej tak, aby coś było widać? Może przy lepszym oświetlaniu da się zredukować szumy, jeśli aparat nie łapie ostrości z bliska to spróbuj z nieco większej odległości.
Aby prawidłowo zmierzyć prąd idący w diodę należy odlutować jeden z kabelków i połączyć miernik szeregowo z diodą.
Mógłbyś zrobić zdjęcie sterownika, najlepiej tak, aby coś było widać? Może przy lepszym oświetlaniu da się zredukować szumy, jeśli aparat nie łapie ostrości z bliska to spróbuj z nieco większej odległości.
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
Bez zabezpieczenia
Czyli mierzyłeś tak jak myślałem Zmierz tak: ustaw miernik na zakres 10A, i włącz miernik do obwodu szeregowo, czyli albo:
- odlutuj jeden kabelek z diody, do niego jeden kabel od miernika, a do diody (tam skąd odlutowałeś) drugi
- prościej możesz zmierzyć prąd z akumulatora: odkręć tylną zakrętkę, i jeden kabel od miernika do obudowy latarki, drugi do minusa akumulatora.
W diodę idzie sporo mniej niż z twojego "pomiaru" i ta jakoś wytrzymuje.
W ten sposób co ty mierzyłeś to można zmierzyć Vf diody, tylko miernik należy ustawić na pomiar napięcia.
Tak na próbę zrobiłem zdjęcie swoją Nokią E51:
Uploaded with ImageShack.us
Czyli mierzyłeś tak jak myślałem Zmierz tak: ustaw miernik na zakres 10A, i włącz miernik do obwodu szeregowo, czyli albo:
- odlutuj jeden kabelek z diody, do niego jeden kabel od miernika, a do diody (tam skąd odlutowałeś) drugi
- prościej możesz zmierzyć prąd z akumulatora: odkręć tylną zakrętkę, i jeden kabel od miernika do obudowy latarki, drugi do minusa akumulatora.
W diodę idzie sporo mniej niż z twojego "pomiaru" i ta jakoś wytrzymuje.
W ten sposób co ty mierzyłeś to można zmierzyć Vf diody, tylko miernik należy ustawić na pomiar napięcia.
Tak na próbę zrobiłem zdjęcie swoją Nokią E51:
Uploaded with ImageShack.us
Mirek, przez taki nieumiejętny pseudo pomiar prądu mogłeś uszkodzić sterownik, bo zwarłeś + do masy
Jeśli uważałeś w gimnazjum na fizyce, to powinieneś wiedzieć co to jest połączenie szeregowe, a co to jest połączenie równoległe.
Prąd się mierzy podłączając miernik szeregowo, a napięcie podłączając miernik równolegle.
Ty chciałeś zmierzyć równolegle prąd.
I w sumie to zmierzyłeś, ale nie prąd który idzie w diodę, tylko prąd który idzie przez miernik, który ma relatywnie małą rezystancję Dlatego pewnie był duży.
Jeśli uważałeś w gimnazjum na fizyce, to powinieneś wiedzieć co to jest połączenie szeregowe, a co to jest połączenie równoległe.
Prąd się mierzy podłączając miernik szeregowo, a napięcie podłączając miernik równolegle.
Ty chciałeś zmierzyć równolegle prąd.
I w sumie to zmierzyłeś, ale nie prąd który idzie w diodę, tylko prąd który idzie przez miernik, który ma relatywnie małą rezystancję Dlatego pewnie był duży.
Solarforce L2 XM-L 8xAMC
Ręce opadają..... po co ja się pociłem?mirek629 pisze:prąd mierzyłem włączając poszczególny tryb i podłączając plus pod diodę i minus dioda gasła a multimetr pokazywał natężenie.
Pomiary
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Witam
Proszę o bardziej precyzyjne wyrażanie myśli, bo możemy się czasem źle zrozumieć.
Lepiej oddaj tą latarkę komuś w prezencie.... A zakup Drivera 3A do tej latarki będzie kolejnym nietrafionym wyrzuceniem pieniędzy.
Jeśli jednak chcesz dotoczyć nowy moduł, to musi on być dość dobrze spasowany z obudową, aby na maksymalnie dużej powierzchni stykał się obudową, pod płytka na której jest dioda, nie może być dziury, powinna tam być ścianka grubości co najmniej 2 - 3mm. Powierzchnie przylegania bardzo gładkie i równe. Kolejną czynnością będzie wymiana lub przerobienie wyłącznika oraz zmostkowanie sprężynek kontaktowych.
Po szczegóły odsyłam do działu projektów.
Standardowo ogniwo powinno być ładowana do 4,2V, niższe ładowanie świadczy o uszkodzeniu ogniwa lub ładowarki. Jeśli masz możliwość to zmierz napięcie na ogniwie w trakcie ładowania.
Pozdrawiam
Rzadko która lokomotywa tyle bierzemirek629 pisze:1100A dioda osiąga w wysokim
Zawsze myślałem, że to ogniwo się ładuje.mirek629 pisze:bo ładowarka jak jest rozładowana świeci na czerwono a jak się naładuje tona zielono
Proszę o bardziej precyzyjne wyrażanie myśli, bo możemy się czasem źle zrozumieć.
Lepiej oddaj tą latarkę komuś w prezencie.... A zakup Drivera 3A do tej latarki będzie kolejnym nietrafionym wyrzuceniem pieniędzy.
Jeśli jednak chcesz dotoczyć nowy moduł, to musi on być dość dobrze spasowany z obudową, aby na maksymalnie dużej powierzchni stykał się obudową, pod płytka na której jest dioda, nie może być dziury, powinna tam być ścianka grubości co najmniej 2 - 3mm. Powierzchnie przylegania bardzo gładkie i równe. Kolejną czynnością będzie wymiana lub przerobienie wyłącznika oraz zmostkowanie sprężynek kontaktowych.
Po szczegóły odsyłam do działu projektów.
Standardowo ogniwo powinno być ładowana do 4,2V, niższe ładowanie świadczy o uszkodzeniu ogniwa lub ładowarki. Jeśli masz możliwość to zmierz napięcie na ogniwie w trakcie ładowania.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Popieram przedmówców - zwróć ten złom sprzedawcy, póki jeszcze możesz.
To body nie będzie w stanie odprowadzić tyle ciepła, jeśli wstawisz driver 3A.
Dotoczenie nowej piguły to kolejny koszt.
Ciekawe jeszcze, jakie są straty światła na optyce.
To body nie będzie w stanie odprowadzić tyle ciepła, jeśli wstawisz driver 3A.
Dotoczenie nowej piguły to kolejny koszt.
Ciekawe jeszcze, jakie są straty światła na optyce.
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
w takiej cenie nie kupie latarki z diodą t6 która ma wbudowane wejście ładowarki i do tego zoom zamówiłem driver 3A mam miedz w sprayu wkładkę zrobiłem z przewodu miedzianego 2.5 kwadrat owijając o śrubokręt dzięki czemu mam też otwór na przewody do tego kupię pastę termo przewodzącą w komputerowym i powinno być dobrze trybu high nie będę używał non-stop. ta wkładka miedziana może dotykać drivera?
PS: dostanę może link jak zmostkować tą sprężynę bo narazie znalazłem tylko jakie sa korzyści
PS: dostanę może link jak zmostkować tą sprężynę bo narazie znalazłem tylko jakie sa korzyści
Mirek.Ch