Szybka poliwęglanowa a temperatura
-
Szybka poliwęglanowa a temperatura
Witam,
czy prawdą jest teza:
" oddziaływanie temperatury na szybkę poliwęglanową sprawia, że traci ona swoje właściwości, a co najważniejsze rozmiar" ? Wg mnie dziwna ta teza, czy ktoś może potwierdzić że poliwęglan "skórczy" się pod wpływem działania temperatury od -5 do 35 stopni? Proszę o opinie
czy prawdą jest teza:
" oddziaływanie temperatury na szybkę poliwęglanową sprawia, że traci ona swoje właściwości, a co najważniejsze rozmiar" ? Wg mnie dziwna ta teza, czy ktoś może potwierdzić że poliwęglan "skórczy" się pod wpływem działania temperatury od -5 do 35 stopni? Proszę o opinie
A skąd taka teza? Poliwęglan jest szeroko stosowanym materiałem w budownictwie (pokrycie wiat, zamocowane na szkielecie ściany boczne, inne elementy). Jedynym problemem jaki kojarzę (a właściwie dwoma) jest to, iż bez odpowiednich dodatków jest wrażliwy na UV (zmienia barwę i właściwości mechaniczne pewnie też). Drugi to że poddany ciągłemu, dużemu punktowemu naciskowi pęka po pewnym czasie. Elementy takie można spotkać jako np. część składowa niektórych przystanków autobusowych (jakoś nie odnotowałem żeby zmieniały wymiar w zależności od sezonu pogodowego ). Co do soczewek problemem może być ten właśnie nacisk boczny o ile nie jest równomierny (oraz bez odpowiednich uszczelek odprężających).
Poniżej krótka charakterystyka litych płyt poliwęglanowych:
http://www.plastics.pl/produkty/budowni ... eglan-lity
Poniżej krótka charakterystyka litych płyt poliwęglanowych:
http://www.plastics.pl/produkty/budowni ... eglan-lity
Sometimes darkness can show you the light
Witam
Z ciekawości sprawdziłem byłem święcie przekonany że podstawową różnicą plexi a polwęglan
jest właśnie nie czułość poliwęglanu na UV
Pierwszy link z Googla
Takie tam ogólny zarys
Pozdrawiam
Z ciekawości sprawdziłem byłem święcie przekonany że podstawową różnicą plexi a polwęglan
jest właśnie nie czułość poliwęglanu na UV
Pierwszy link z Googla
Takie tam ogólny zarys
Pozdrawiam
Wiele reflektorów w autach jest wykonanych z poliwęglany. Niektóre latami są w idealnym stanie a inne po 2 - 3 latach są już pożółkłe, matowe. Kolega w aucie miał jakieś tam reflektory tuningowe z poliwęglanowym kloszem. Po kilku mc od soczewki i żarówki poliwęglan stał się mleczny a reflektor nie do użytku.
ILPT
Być może to był nie poliwęglan a "poliwęglan" coś jak 1200lm z MCEskaktus pisze:Kolega w aucie miał jakieś tam reflektory tuningowe z poliwęglanowym kloszem. Po kilku mc od soczewki i żarówki poliwęglan stał się mleczny a reflektor nie do użytku.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Pod wpływem zmiany temperatury poliwęglan zmieni rozmiar zgodnie ze współczynnikiem rozszerzalności cieplnej. Współczynnik rozszerzalności cieplnej poliwęglanu to 6,5 * 10^(-6) stali ok 12 * 10 ^ (-6) a aluminium ok 22 * 10^ (-6) w jednostkach [1/°C] po równomiernym ogrzaniu na pewno bardziej rozszerzy się aluminiowa oprawa niż szybka z poliwęglanu czy szkła. Dla takiego szkiełka o średnicy 30 mm osadzonego w aluminium wydłużenie wyniesie ok 0,0078mm a oprawa powięszy się o ok 0,0264 mm. I faktycznie - szkiełko się poluzuje. Prawda jest taka, że zarówno poliwęglan jak i szkło są materiałami reologicznymi (przyrost odkształceń bez przyrostu naprężeń w czasie) oraz płynnymi.
Jak wynika ze współczynników rozszerzalności cieplnej teza, że poliwęglan zwiększy swój wymiar pod wpływem przyrostu temperatury jest prawdziwa. Ponadto jeśli będzie osadzony w aluminiowej oprawie to relatywnie jego rozmiar się zmniejszy po równomiernym ogrzaniu całego układu. Przy założeniu sztywności połączenia w poliwęglanie powstaną naprężenia termiczne o wartości ok 1,5 MPa. Wytrzymałość poliwęglanu to ok 60 MPa, stopień wytężenia szybki przy takim ogrzaniu wynosi 0,025 (dla normalnych ludzi 2,5%). Moim zdaniem te wartości są pomijalnie małe a rozważania czysto akademickie bez praktycznego znaczenia.
Jak wynika ze współczynników rozszerzalności cieplnej teza, że poliwęglan zwiększy swój wymiar pod wpływem przyrostu temperatury jest prawdziwa. Ponadto jeśli będzie osadzony w aluminiowej oprawie to relatywnie jego rozmiar się zmniejszy po równomiernym ogrzaniu całego układu. Przy założeniu sztywności połączenia w poliwęglanie powstaną naprężenia termiczne o wartości ok 1,5 MPa. Wytrzymałość poliwęglanu to ok 60 MPa, stopień wytężenia szybki przy takim ogrzaniu wynosi 0,025 (dla normalnych ludzi 2,5%). Moim zdaniem te wartości są pomijalnie małe a rozważania czysto akademickie bez praktycznego znaczenia.
Bo nie mierzyłeś płyty mikrometrem. Hipotetyczna płyta o długości 6 m między mrozami a upałem może się wydłużyć nawet o 2 mm.Bocian pisze:jakoś nie odnotowałem żeby zmieniały wymiar w zależności od sezonu pogodowego